Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Alex,wrzesień nie ma znaczenia,ważne żebyś zdążył z obroną przed egzaminem wstępnym,a co do szukania patrona to zawsze warto pójść poszukać,zarzucić wędkę :cool: mam znajomą ,której komornik wprost powiedział ,że bez zdanego testu wstępnego na apl. niech do niego nie przychodzi(a była już po obronie)/Po zdanym egz. wstępnym przyjął ją z otwartymi ramionami

Witam. W tym roku we wrześniu zamierzam zdawać na aplikację komorniczą, uczę się już od miesiąca (główne źródło - kodeksy, ustawy, po ich nauczeniu bede robił testy dla sprawdzenia wiedzy). Także o temat nauki sie nie pytam. To że nalezy szukac patrona wczesniej - w wakacje albo wręcz na tygodniach tez wiem i sie w pełni z tym zgadzam.
Zanim zaczne poszukiwania chciałbym zadac jedno pytanie, uważam że istotne,
a mianowicie - jestem z dużego miasta, zatem warto szukac w nim czy lepiej zdecydowac sie na mniejsze miasta/miasteczka w poblizu bądź dalej w województwie.
Spotkałem sie juz tu na forum z opiniami,
że w duzym miescie-wiadomo konkurencja aplikantów ogromna, zarobki najniższe, bardzo mozliwa praca tylko na pół etatu, no i przede wszystkim marne przygotowanie do zawodu-w sensie robienie za posłańca, katalogowanie akt, zwrotki, itd itp
Natomiast o mniejszych miastach krąży opinia że w takim mieście mozna sie więcej nauczyc, a i płaca troche większa.
Nie oczekuje kokosów, ale jakby to miało byc miasto oddalone sporo kilometrów od mojego miejsca zamieszkania, to wiadomo że trzeba wynając jakąs kawalerkę i na żywnosc miec plus dwa razy w miesiacu na zajecia teoretyczne wracac do siebie - na to szła by pensja plus jakas kasa z oszczednosci swoich,
w takim wypadku negocjowałbym z komornikiem aby opłacił mi aplikację, no bo z pensji nie byłoby juz jak, takie sa realia.
Wiem, że wszystkiego dowiem sie na miejscu, ale zeby tak sobie pohulać po województwie łódzkim po kancelariach (a zamierzam rozmawiac osobiście) to tez trzeba wydac sporo na podróże, wiec na sam poczatek pytam tutaj, w sensie czy warto i czy takie warunki mozna uzyskac. Wiem, że niektórzy komornicy dają odpowiedź po zdanym egzmainie wstepnym, no ale skoro trzeba szukac wczesniej, ale wywiad warto juz przed tym examem zrobic. Dajcie znac. Pozdrock.

Rozumiem, że najlepiej się przygotowywać do egzaminu wstępnego z testów Stepaniuka - aplikacja komornicza 2013?

Jeszcze były jakieś płatne w internecie testy, ponoć lepsze.

Lassiter, w kwestii poszukiwania patrona, odbywania aplikacji, wynagrodzenia, perspektyw zawodowych - jak sam już zauważyłeś - każdy ma swoje zdanie, bo często mamy odmienne doświadczenia, więc różne porady znajdziesz na forum.
Niestety, aplikacja komornicza jest bardzo specyficzna. To, jak ona będzie wyglądała w małym stopniu zależy od twoich starań, predyspozycji i wiedzy w porównaniu z aplikacjami korporacyjnymi. Bardzo dużo zależy od komornika u którego będziesz pracował i jego pracowników, od tego jak zorganizował sobie kancelarię, od "jakości" rewiru, od liczny i jakości wniosków egzekucyjnych, które będą składane itd.
Inaczej się pracuje starego komornika np. byłego UBeka a inaczej u młodego komornika np. po aplikacji ogólnej, inaczej w małej kancelarii a inaczej w dużej itd.
W tym zawodzie - w porównaniu do innych aplikacji - stosunkowo niewiele od ciebie zależy.

Ostatnia edycja:
Co ty masz z tymi ubekami, ub przestało istnieć w 1956r, trzymaj się faktów historycznych chociaż.

Zastanów się nad tą aplikacją. Przed Tobą jest łącznie ponad 1000 osób, którzy po zdanym egzaminie zasilą stanowiska asesorów do maksimum możliwości rynkowych. Po tej aplikacji możesz pracować tylko u komornika, więc możliwości ograniczone do minimum. Warto się nad tym zastanowić i podpytać kolegów, znajomych etc. jak to wspaniale jest na aplikacji i bezpośrednio po zdanym egzaminie. Żyć nie umierać

Witam, w tym roku chce zdawac na aplikacje komorniczą i pomijając wielokrotnie poruszane na tym forum kwestie warto/nie warto, chciałbym się dowiedziec jak wyglada sytuacja z patronem w izbie rzeszowskiej, czy zostali jeszcze jacys komornicy bez aplikanta w ciagu 3 ostatnich lat ? czy jakas zyczliwa osoba odbywająca aplikacje w tej izbie mogłaby mi dac znac jaka jest szansa znalezienia patrona w tej izbie? niekoniecznie chodzi mi o rzeszów, wprost przeciwnie myśle szukac w miastach powiatowych

Siema, czy uczycie się nieprocesowego do aplikacji, czy odpuszczacie?

na ta aplikacje kapec to chyba podstawa, wiec troche nie rozsadnie pomijac nieproces ( u mnie, nawet na studiach obowiazuje do egzaminu)

poza tym, jezeli ktos wie to prosze o odpowiedz, mianowicie:

bronie sie we wrzesniu, zatem wystarczy ze do bodajze do 8.08.2013 dostarcze zaswiadczenie z dziekanatu o zaliczonych wszystkich egzaminach i odbytych praktykach, z obowiazkiem dostarczenia zaswiadczenia o zaliczeniu egzaminu magisterskiego na siedem dni przed egzaminem, czy musze rowniez do 8.08 dolaczyc zaswiadczenie od promotora o wyznaczonym terminie obrony?

Mam jeszcze pytanie. Czy ta opinia od psychologa to musi być od jakiegoś ze specjalnymi uprawnieniami, czy od zwykłego?

Od psychologa mającego uprawnienia do wydawania zaświadczeń (m.in. uprawnionego do badania sędziów, czy wydawania zaświadczeń ubiegającym się o pozwolenie na broń).

Witam
mam pytanie do osób zorientowanych
czy koniec listopada jest to ostateczny termin kiedy trzeba znaleźć patrona?
czy jeżeli złoże wniosek o wpis (do końca listopada nie mając patrona) a znajdę go na początku grudnia to wtedy nie będzie problemu aby mogli mi go przydzielić czy będę musiał czekać na odgórne wyznaczenie przez izbę?

Bielas - potrzebuję odpowiedzi na konkretne pytanie, a nie rad co mam robić...

tomahawk13 napisał:
Witam
mam pytanie do osób zorientowanych
czy koniec listopada jest to ostateczny termin kiedy trzeba znaleźć patrona?
czy jeżeli złoże wniosek o wpis (do końca listopada nie mając patrona) a znajdę go na początku grudnia to wtedy nie będzie problemu aby mogli mi go przydzielić czy będę musiał czekać na odgórne wyznaczenie przez izbę?

Ostateczny termin na znalezienie patrona to koniec grudnia.

Witam, chciałbym się dowiedziec jak wygląda sytuacja z patronem w woj.podkarpackim (izba rzeszowska) i czy cięzko go znalezc oraz gdzie i jak czesto odbywaja sie zajecia dla aplikantów z tej izby ?

Witam, wszystkich na forum, bardzo przydatna inicjatywa.
Dla wszystkich którzy wybierają się na egzamin konkursowy na ak a jeszcze nie wiedzą:

Ogłoszenie w sprawie wykazu tytułów aktów prawnych na egzamin konkursowy na aplikację komorniczą w 2013 r.
2013-06-28

Zgodnie z treścią art. 29b ust. 10 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (Dz. U. z 2011 r. Nr 231, poz. 1376, z późn. zm.) w brzmieniu nadanym przez art. 11 pkt 10 ustawy z dnia 13 czerwca 2013 r. o zmianie ustaw regulujących wykonywanie niektórych zawodów, przewodniczący zespołu do przygotowania pytań testowych na egzamin konkursowy dla kandydatów na aplikację komorniczą podaje do publicznej wiadomości wykaz tytułów aktów prawnych, z których wybrane stanowić będą podstawę opracowania pytań testowych na egzamin konkursowy na aplikację komorniczą w 2013 r.:

Traktat z dnia 25 marca 1957 r. o funkcjonowaniu Unii Europejskiej – tekst uwzględniający zmiany wprowadzone Traktatem z Lizbony,
ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego,
ustawa z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy,
ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny,
ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. Kodeks postępowania cywilnego,
ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy,
ustawa z dnia 6 lipca 1982 r. o księgach wieczystych i hipotece,
ustawa z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym,
Traktat z dnia 7 lutego 1992 r. o Unii Europejskiej – tekst uwzględniający zmiany wprowadzone Traktatem z Lizbony,
ustawa z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali,
ustawa z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów,
ustawa z dnia 6 grudnia 1996 r. o zastawie rejestrowym i rejestrze zastawów,
ustawa z dnia 2 kwietnia 1997 r. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej,
ustawa z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym,
ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami,
ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji,
ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa,
ustawa z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym,
ustawa z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie województwa,
ustawa z dnia 24 lipca 1998 r. o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa
ustawa z dnia 15 września 2000 r. Kodeks spółek handlowych,
ustawa z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych,
ustawa z dnia z 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego,
ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. – Prawo o ustroju sądów powszechnych,
ustawa z dnia 25 lipca 2002 r. – Prawo o ustroju sądów administracyjnych,
ustawa z dnia 28 lutego 2003 r. – Prawo upadłościowe i naprawcze,
ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych,
ustawa z dnia 23 stycznia 2009 r. o wojewodzie i administracji rządowej w województwie,
ustawa z dnia 4 lutego 2011 r. – Prawo prywatne międzynarodowe,
ustawa z dnia 15 lipca 2011 r. o kontroli w administracji rządowej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót