Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ciekawe jak wypada stepaniuk vs arsLege, pomijając że w arsLege jest więcej testów, chodzi mi o samo podobieństwo do tego co będzie ...

W arsie niby jest więcej testów, ale pytania bardzooo często się powtarzają i czasami są na bardo niskim poziomie.

a ty Bielas23 z czego się uczysz?
bo ja ustawy + ars lege + heliosz do mniejszych

Ja podobnie, najpierw ustawy, a potem testy z ars plus Stefan. Największy problem mam z terminami, próbuję znaleźć jakichś system ale ciągle mi się mylą. Mam też problem z oddaleniem i odrzuceniem pozwu, wniosku itd. Ciężko mi się uczy ustawy o ustroju sądów powszechnych. Jeżeli chodzi o prawo o UE, to traktat o UE jeszcze jest do ogarnięcia, natomiast traktat o funkcjonowaniu, to totalny odjazd ( poległem na 5 stronie). Chyba dam sobie spokój z tym aktem prawnym, jest to moim zdaniem najgorszy gniot.

Na ostatnim wstępnym próbnym na arsie miałem 118 pkt, ale nie wiedząc dlaczego, nie zostałem ujęty w rankingu.

Ostatnia edycja:
do mniejszych ustaw polecam heliosz - takiego upadłościowego nie będę czytał z ustawy bo dla dwóch pytań nie widzę sensu... natomiast ze stepaniuka nie korzystam -> bardzo różnią się tam pytania od tych w ars lege?

Od 10 sierpnia, jeżeli chodzi o różnicę pomiędzy ars a Stefanem , to moim zdaniem jest podobny poziom, z tym, że w Stefanie pytania się nie powtarzają po 100 razy w jednym zestawie pytań.

Ostatnia edycja:
Od 10 sierpnia to długo,ale też zależnie z jaką częstotliwością, czy się pracuje czy nie itd.

witam czy dostaliscie zawiadomienie o egaminie na aplikacje komornicza z izby krakowskiej? prosze o odpowiedz

Jeszcze nie. W Krakowie czas zdecydowanie wolniej biegnie niż gdziekolwiek indziej. :)

Witam,
czy ktoś z Was orientuje się jak wyglądają warunki rezygnacji z egzaminu z powodu poważnej choroby która uniemożliwia uczestnictwo w egzaminie?
Nie mogę znaleźć regulacji w ustawie a interesuje mnie czy otrzymam zwrot całej opłaty za egzamin?

Izba warszawska już rozsyła zawiadomienia o egzaminie, właśnie przed chwilą dostałem.

Kraków nie śpieszy się z rozsyłaniem zawiadomień o egzaminie. Ktoś może wie, gdzie konkretnie w zeszłych latach był przeprowadzany egzamin przez komisję krakowską?

A o czym tu rozmawiać skoro na ten egzamin wystarczy doskonała znajomość 4 ustaw?

Nie uważam żeby mój post kwalifikował się do usunięcia,zapytałem tylko o zapatrywania polityczne użytkowników w związku poniekąd z aplikacją, więc w czym problem.

A chodzi Ci o zakres czy o pytanie ? W sumie sam nie wiem.

Zawsze moge napisac, ze ja korzystam ze stepaniuka, a kolega z arslege, a kolezanka jeszcze nic nie umie.

Ale reżim na tym forum straszny koledzy;) o kasie nie mozna, o Pani Kasi tez nie, o zmianie ustawy tez nie ;)

Ostatnia edycja:
A mógłby ktoś przynajmniej napisać, czy dostał "już" zawiadomienie o egzaminie z komisji krakowskiej? Trochę zaczyna mnie niepokoić ta sytuacja, bo teoretycznie do końca tego tygodnia zawiadomienia powinny być doręczone osobom przystępującym do egzaminu (art. 29d ust. 4 u.k.s.e.). Z komisji poznańskiej już w zeszłym tygodniu doręczano zawiadomienia. Od dłuższego czasu mam wrażenie, że im bliżej niemieckiej granicy, tym bardziej wszystko jest poukładane. W Krakowie to i sądy, i wszelkie inne instytucje chcą chyba bić rekordy w przewlekaniu postępowań. Zresztą o sądach krakowskich i terminach rozpatrywania w nich spraw to by trzeba chyba osobny temat założyć. :/

Też czekam na pocztę od izby krakowskiej, ale coś się doczekać nie mogę. Pewnie na styk wyślą:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót