Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam takie pytanie czy istnieje problem w posiadaniu patrona z innej izby niż ta w której odbywają się szkolenia? Został mi jeden wyznaczony przez izbę ale udało mi się w ostatniej chwili samemu znaleźć tyle, że z obszaru innej izby i teraz pytanie czy będzie problem z tym? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?

Witam,

Osoby poszukujące patrona w Warszawie, zachęcam do pisania na privie.

Jeśli ktoś poszukuje jeszcze patrona w woj. śląskim ( Częstochowa ) proszę napisać na PW.

Trochę z innej beczki:

Jako aplikant komorniczy, chciałbym podjąć dodatkową pracę. Nie dopatrzyłem się w regulaminie odbywania aplikacji żadnych obostrzeń w tym zakresie. Może są tu osoby, które także mają takie plany, bądź już je uskuteczniają i mogłyby wypowiedzieć się, w kwestii, tego czy:
1. ...aby na pewno jest to dopuszczalne bez zgody właściwej Izby?
2. ...należy o fakcie takim (czy to przez "grzeczność", czy też obligatoryjnie) poinformować swojego patrona?
3. ...pomijając oczywiście różne szemrane zajęcia typu bramkarz na dyskotece, istnieją jakieś inne, których wykonywanie przez aplikanta byłoby źle widziane? Np. jakakolwiek praca w firmie windykacyjnej?

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Izba poznańska - dziś dostałam uchwałę , tak dla informacji ;)

Witam, czy osoby z apelacji gdańskiej dostały już stosowne pismo z rady i dysponują programem szkolenia dla aplikantów? Bardzo zależy mi, aby jak najszybciej zapoznać się z jego treścią- proszę o inf na prv.

powielam pytanie Aurelia89 tylko doty zące izby wrocławskiej
pzdr

czy ktoś przerabiał skreślenie z listy, zawieszenie?

tracę patrona, właściwie przed rozpoczęciem aplikacji, formalnie zostałem juz wpisany, a teraz skreślenie, zawieszenie? co z opłatą w przypadku zawieszenia? co jeżeli znajde kogos-patrona zalozmy w styczniu - do konca miesiaca?
niestety zanim dostane informacje z izby chcialbym juz ruszyc z cała procedurą, jezeli ktos przerabial, to prosze o wskazówki.

z tego co wiem to do 15 stycznia trzeba przedstawic w izbie umowe o prace w charakterze aplikanta

Tobe - musisz napisać podanie o zawieszeniu w czynnościach aplikanta.

Tobe, na razie skontaktuj się jak najszybciej z izbą komorniczą, w której odbywasz aplikację i oni udzielą Ci wyczerpujących informacji. Niektóre izby dopuszczają pewien okres, przez który można być aplikantem bez patrona. Nie wiemy w jakiej izbie obywasz aplikację, więc nic więcej nie możemy Ci pomóc.
Napisz jutro, co Ci powiedzieli.

Ostatnia edycja:
To co tam w tej kancelarii wywinąłeś, że zostałeś bez patrona:)?

wniosek o zawieszenie odpada, ponieważ możliwy tylko kiedy stosunek pracy istnieje.
generalnie mam czas, zeby szukać.
nic nie wywinalem, przypadek innego rodzaju :-)

Master Piernik napisał:
jaki komentarz do u.o.k.s. i e. polecacie ?
Bieżuńskich.

@Klaus 86, nie ma ustawowych przeciwwskazań, obowiązku informowania itp. Z całą pewnością źle będziesz widziany jako pracownik innej kancelarii komorniczej.

Witam, ja mam chyba nieco glupie pytanie no ale coz zaryzykujmy: w jakim miejscu konkretnie odbywają sie zajęcia dla aplikantów w Warszawie? bo w podanym planie zajec nie ma takiej informacji. szukalem po internetach i nic. nie wiem czy to ja jestem taki debil czy nie widze tego czy tez moze po prostu jeszcze o tym poinformują :) (bym zadzownil do izby i zapytal ale skoro to oczywiste to sie troche wstydze hehe )

Ja też nie widzę takowej informacji i zastanawiam się gdzie te zajęcia będą się odbywać..

A w kancelarii nie ma innych aplikantów, żeby ich spytać?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót