mithloss
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 2 182
1. To nie jest powiedziane. Słyszałem o takich przypadkach, zatrudniania po aplikacji adwokackiej/radcowskiej, ale nigdy nic dobrego. Szanse może i masz, ale ja będąc komornikiem nigdy nie zdecydowałbym się zatrudnić w takim charakterze kogoś bez praktyki i wyegzekwowanej egzaminem wiedzy. Dla mnie po prostu nie dawałbyś rękojmi należytego sprawowania funkcji.Merfinek napisał:Aha czyli niezależnie czym bym się zajmował na aplikacji adwokackiej czy radcowskiej np. prawem egzekucyjnym to i tak nie mam szans z aplikantem komorniczym i żaden komornik mnie nie przyjmie ?
Czyli nie znasz przypadku takiego asesora po aplikacji adwokackiej czy radcowskiej nie tylko osobiście ale i nie słyszałeś żeby ktoś został po którejś z tych dwóch aplikacjach ?
2. pytanie wygląda mi na czat więc się do niego nie odniosę.
Fajnie, że ktoś porusza podobny temat, acz rozważania w stylu:
"pójdę do palestry po to żeby zostać asesorem a jak nie wyjdzie to wrócę do palesty"
jest troszkę niepoważne. Rozumiem, że rynek ostatnimi czasy nie jest dla prawników łaskawy, ale bez przesady. Idąc tym tokiem ani z ciebie nie będzie dobry adwokat ani dobry komornik, tylko mierna wypadkowa obu.