Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Merfinek napisał:
Aha czyli niezależnie czym bym się zajmował na aplikacji adwokackiej czy radcowskiej np. prawem egzekucyjnym to i tak nie mam szans z aplikantem komorniczym i żaden komornik mnie nie przyjmie ?
Czyli nie znasz przypadku takiego asesora po aplikacji adwokackiej czy radcowskiej nie tylko osobiście ale i nie słyszałeś żeby ktoś został po którejś z tych dwóch aplikacjach ?
1. To nie jest powiedziane. Słyszałem o takich przypadkach, zatrudniania po aplikacji adwokackiej/radcowskiej, ale nigdy nic dobrego. Szanse może i masz, ale ja będąc komornikiem nigdy nie zdecydowałbym się zatrudnić w takim charakterze kogoś bez praktyki i wyegzekwowanej egzaminem wiedzy. Dla mnie po prostu nie dawałbyś rękojmi należytego sprawowania funkcji.

2. pytanie wygląda mi na czat więc się do niego nie odniosę.

Fajnie, że ktoś porusza podobny temat, acz rozważania w stylu:
"pójdę do palestry po to żeby zostać asesorem a jak nie wyjdzie to wrócę do palesty"
jest troszkę niepoważne. Rozumiem, że rynek ostatnimi czasy nie jest dla prawników łaskawy, ale bez przesady. Idąc tym tokiem ani z ciebie nie będzie dobry adwokat ani dobry komornik, tylko mierna wypadkowa obu.

Taka osoba aby zostać asesorem też musi mieć zdany egzamin adwokacki czy radcowski.
Rozumiem że to według ciebie dwa różne egzaminy adw/radc a komorniczy, sprawdzają zupełnie co innego?
Wydaje mi się że taka osoba która ma doświadczenie jako asesor komorniczy a skończyła aplikację adw/radc może jeżeli zdecyduje się zrezygnować z pracy w charakterze asesora mieć duże szanse podjęcia pracy w jakiejś firmie windykacyjnej ?
A ty co o tym myślisz ?
Zdarza się przecież że asesorzy odchodzą z pracy u komornika, gdzie wtedy szukają pracy ?

Przyjmie, ale w sumie będzie konkurował z aplikantami I roku, bo musisz się nauczyć praktycznie od 0. To są zupełnie 2 materie, niemniej jednak nie jest to niewykonalne przecież.

czy jest możliwość zmiany izby i zarazem patrona w trakcie aplikacji? (bez zgody przełożonego z groźbą ,,dobrej opinii" ze strony patrona)
bo, że można zmienić patrona w obrębie tej samej izby to wiem i znam takie przypadki...

Ostatnia edycja:
Mam pytanie ile procent pracy asesora komorniczego stanowi praca w terenie 50% a może więcej 60 % czy 70 % itd.
Każdy asesor komorniczy musi pracować w terenie ?

Merfinek mam nieodparte wrażenie, że jesteś miotającym się młodym człowiekiem szukającym w desperacji swojego pomysłu na życie. Niewiele wiesz o zawodzie komornika/asesora, ale przyświeca ci zasada, że "gdzie indziej jest ciężko to może tu mi się uda". Twoje pomysły typu aplikacja radcowska, żeby być asesorem są niedojrzałe. Miej odwagę i się na coś zdecyduj.
Tak jak koledzy wcześniej pisali, po aplikacji radcowskiej będziesz na poziomie kogoś kto zaczyna aplikację komorniczą, jeśli chodzi o pozycję zawodową i przydatność w kancelarii. Znajomość przepisów to w tej robocie jedynie podstawa, a liczy się przede wszystkim doświadczenie i nabyte wraz z nim umiejętności. Nie ma też jakiegoś modelowego asesora, każda kancelaria czy oczekiwania konkretnego komornika mogą być inne. Jedni asesorzy pracują wyłącznie w kancelarii, inni wyłącznie w terenie. Jedni zarabiają 2 tys. inni 6 tys. Nie ma żadnej reguły, tak jak i w innych zawodach. Są radcy, którzy pracują w urzędzie za 2 tys. i są gwiazdy palestry, które wyciągają 40 tys. Są adwokaci, którzy prowadzą urzędówki o kradzież wiadra, a są tacy, którzy reprezentują ludzi z pierwszych stron gazet.

Wg mnie rozterki kolegi M. są czymś normalnym i nie udawajcie że sami ich nie mieliscie. Każdy z Was zawsze wiedział że chce być aplikantem ,asesorem, komornikiem i od razu wszystko wiedział o wszystkim. Ja z perspektywy swojego doświadczenia doradzam koledze aplikację radcowska z uwagi na większe możliwości związane z przyszła praca. A jak zachce ci się być komornikiem to zostaniesz nim od.razu po zdanym egzaminie zawodowym, a nie będziesz odrabiać panszczyzne jako asesor..jest obecnie na rynku trochę takich radców komornikow którzy jakoś sobie radzą..kwestia pieniędzy i zatrudnienia odpowiednich ludzi i interes się kręci.. i kolegów radców poznasz na aplikacji co wnioski ci posypać będą..

Jeśli komuś zależy na poznaniu pracy w kancelarii komornika zachęcam do odbycia praktyk/stażu. W okresie urlopowym komornicy chętnie korzystają z darmowej pomocy w najprostszych czynnościach, a nawet przy rozkładaniu zwrotek mozna podpatrzeć na czym ta praca polega obserwując co robi komornik, asesor, inni pracownicy i stwierdzić, czy to komuś odpowiada.

Samo pytanie o ilość terenu jest bardzo dziecinne - jakby pytający był z innej planety albo żył w innym świecie.
Zresztą jak wsakzałem - ma 100 stron do przeczytania - no ale łatwiej zapytać niż przeczytać - jak już pisałem jakiś czas temu - w kancelarii też będą pytać czy sami sprawdzą/dojdą ?

tomahawk13 napisał:
czy jest możliwość zmiany izby i zarazem patrona w trakcie aplikacji? (bez zgody przełożonego z groźbą ,,dobrej opinii" ze strony patrona)
bo, że można zmienić patrona w obrębie tej samej izby to wiem i znam takie przypadki...

Jest możliwe ale aplikację odbywasz w izbie gdzie zaczynałeś.

Jednak zalecam pozostać pod skrzydłami pierwszego patrona, możesz popsuć sobie reputacje takim działaniem :)

Przedsiębi0rca87 napisał:
Jednak zalecam pozostać pod skrzydłami pierwszego patrona, możesz popsuć sobie reputacje takim działaniem :)

Przepraszam bardzo za swoje grubiaństwo ale głupszego komentarza już dawno nie czytałem :brawo:

Oskar się należy !

Witam, mam pytanie do starszych zapewnie doświadczonych kolegów i koleżanek, mam kilka spraw które mnie nurtują, próbuję węszyć, szukać, czytać natomiast może pomożecie mi bardziej z praktycznego punkt widzenia wyjaśnić pewne wątpliwości a więc dwa kazusy:

1. Mam TW w którym jest wskazane, że należy wydać wierzycielowi pojazd, wskazane namiary itd. w CEPIKu echo odp. negatywna, zakładam że dłużnik sprzedał ten samochód osobie trzeciej, więc jeżeli ustalę np. z wydziału komunikacji kto nabył ten samochód to czy mogę u niego zająć ten pojazd?, takiej osobie będzie przysługiwało powództwo przeciwegzekucyjne? 840 kpc?

2. Mam zabezpieczenie gdzie Sąd wskazał sposób- zajęcie pojazdu, a obowiązany oświadczył, że on sprzedał ten samochód, a my wiemy komu bo przedstawił umowę sprzedaży? Podoba sytuacja jak wyżej.
Czy jest możliwe wydanie postanowienia przez sąd o zabezpieczenie zajęcie ruchomości (obowiązanego) u każdoczesnego właściciela?
Proszę o odp.;-) i z góry dziękuje za wszelkie wskazówki

ad 1. zajmujesz roszczenie o wydanie ruchomości, wierzyciel wnosi do sądu o wydanie od osoby trzeciej i jak przedstawia ci tytuł na osobę trzecią to wówczas wydajesz

ad 2. wg. mnie jeżeli pojazd zmienił właściciela to nie możesz go zająć na zabezpieczenie więc 827 i postanowienie o kosztach

1. Zajmujesz mimo braku przesłanki władania i pouczasz o art. 841 kpc.

2. Tak samo. Jeżeli rzecz jest wskazana co do tożsamości masz ją znaleźć i zająć. W takich sytuacjach art. 845 nie ma zastosowania.

widzę rozbieżne stanowiska.. dlatego tak ciężko mi to poskładać w całość..

moim zdaniem art. 845 par. 2 nie ma zastosowania tylko w przypadku jak osoba trzecia jest wyraźnie wskazana w tytule zabezpieczenia z imienia i nazwiska

z komentarza Pietrzkowskiego
III CZP 71/80 TEZA aktualna

Jeżeli w tytule wykonawczym zaznaczono, że na zabezpieczenie roszczeń pieniężnych wierzyciela należy zająć oznaczone ruchomości będące we władaniu wskazanej w nim osoby trzeciej (art. 739, art. 747 pkt 1 k.p.c.), to komornik - zajmując je mimo sprzeciwu tej osoby i zaprzeczenia przez nią własności dłużnika (art. 743, art. 845 k.p.c.) - nie narusza przepisów prawa egzekucyjnego. Osoba trzecia więc może bronić swych - przez tę czynność naruszonych - praw podmiotowych tylko w drodze powództwa o zwolnienie zajętych przedmiotów od egzekucji (art. 841 k.p.c.).

Tylko w tej sytuacji jest pewne, że w postanowieniu o udzieleniu zabezpieczenia nie będzie wskazanej osoby trzeciej, bo to Komornik w trakcie postępowania zabezpieczającego ustalił, że obowiązany nie ma samochodu bo sprzedał, osoba ta nie zgadza się na zajęcie i zaprzecza praw obowiązanego do ruchomości przedstawiając umowę sprzedaży, w tym momencie gdyby komornik zajął taką ruchomość to jest pewna skarga na czynności którą sąd uwzględni, więc chyba faktycznie w tej sytuacji 827 znalazło by zastosowanie

Mam pytanie. Jak będę po aplikacji , zostaje A serem, a co potem? Co jak mina lata asekuracji? Mogę nadal pracować jako asertywność czy zostać komornikiem po egzaminie? Ale wtedy gdzie pracuje kiedy w moim mieście jest tylko 2 komorników? Dzięki za odpowiedz

anett1711 napisał:
Mam pytanie. Jak będę po aplikacji , zostaje A serem, a co potem? Co jak mina lata asekuracji? Mogę nadal pracować jako asertywność czy zostać komornikiem po egzaminie? Ale wtedy gdzie pracuje kiedy w moim mieście jest tylko 2 komorników? Dzięki za odpowiedz

możesz być serem nawet do emerytury... :D:winko:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót