Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dragoten napisał:
Nie no nie przesadzajmy jaki dramat, bardziej czarna komedia:)
Realia polskie? hmm temat rzeka, każdy pewnie ma wiele mądrego do powiedzenia.

Lokata :brawo:
Masz niesamowite poczucie humoru.
Abstrahując prosiłem o jakieś konkretne akapity. Jeśli coś z uporem maniaka próbujesz komuś wcisnąć, podpieraj to dowodami.
A te dobre rady, ubawiłem się:brawo:

Twoim celem jest odstraszanie od aplikacji. OK. Tylko uprzedzam, efekt jest odwrotny. Także wyluzuj.

W prawie każdym poście sugerujesz, że to zły wybór, tragedia itd., więc to Ty się nie realizujesz, nie jesteś szczęśliwa. "Czas na zmiany", bo się nerwowo wykończysz, ... i kto będzie potem dawał dobre rady?.

Na poważnie, faktycznie rzeczywistość mnie już teraz miażdży, jak czytam posty tzw. znawców tematu, pełne merytorycznego przekazu.

pozdrawiam

chyba tylko Ty jeden odbierasz tak posty Lokaty.. zreszta, wydaje mi się że szybko się przekonasz, że nikt tu nikogo nie zniechęca, ludzie piszą co Ciebie i innych czeka..

Ktoś tu napisał chyba rewet że skuteczność egzekucji administracyjnej wynosi tylko 2 %.
Serio to jest taka niewielka skuteczność ?

Oczywiście prosiłeś o konkretne akapity Lokatę, ale dorzucę swoje trzy grosze. Kolego Dragoten, aplikacja komornicza to nie tylko ustawa o komornikach sądowych i egzekucji ale także przepisy wykonawcze do tej ustawy i kodeks pracy. Zacznijmy może od prawdopodobnie nieznanego Ci rozporządzenia wykonawczego do art 31i 4)ustawy o komornikach sądowych i egzekucji z dnia 21 grudnia 2007 r. Dz.U z 28 grudnia 2007 r. Nr 244, poz.1804 z p.zm,
które głosi
§ 1
2. Program aplikacji komorniczej obejmuje zajęcia seminaryjne oraz praktyki.
§ 2
Aplikant odbywa praktykę u komornika wskazanego przez radę izby komorniczej.
2. Warunki odbywania praktyki przez aplikanta określa umowa o pracę zawarta z komornikiem.
§ 6 Komornik, u którego aplikant odbywa praktykę, sporządza co 12 miesięcy opinię o aplikancie i niezwłocznie przekazuję ją własciwej radzie izby komorniczej.. Opinię tę dołącza się do akt osobowych aplikanta, prowadzonych przez radę izby komorniczej...

zgodnie z art.11 k.p., który stanowi, iż nawiązanie każdego stosunku pracy oraz ustalenie warunków pracy i płacy wymaga zgodnego oświadczenia woli pracownika i pracodawcy obowiązuje zasada swobody w kształtowaniu stosunku pracy, która jest częściowo ograniczone przez art.29 uoksie - Komornik ma obowiązek zatrudnić w okresie 3 lat co najmniej jednego aplikanta komorniczego.

Tak więc obowiązek posiadania patrona został jasno określony w przepisach, obowiązek zatrudnienia w tej chwili większość kancelarii ma wypełniony. Pewnie wszyscy komornicy w kujawsko pomorskim też:):):):)-mam nadzieje że nie zniechęciłem.

Ostatnia edycja:
michupocichu napisał:
Reasumując : trzeba znaleźć komornika, który zechce zatrudnić aplikanta - zawsze tak było !
W tym roku będzie to bardzo trudne.

Michu Ty to dopiero potrafisz zniechęcić.:o

No coś konkretniejszego.

O tym, że aplikacja nierozerwalnie związana jest z praktyką u patrona wynika już z ustawy o komornikach, to żadna nowość.

Ustawowo Izby zostały zobowiązane, do jak ładnie mówi par. 2 przedmiotowej ustawy i nie tylko, "wskazania", komornika u którego aplikant odbywa praktykę.

Komornik jest częścią samorządu komorniczego. Otrzymując mianowanie na komornika zgadza się on jednocześnie z poszanowaniem wszystkich regulacji dot. praw i obowiązków. I tu Trybunał Konstytucyjny jasno stwierdza: "Analogiczną regulację, ale dotyczącą aplikantów (art. 29 ust. 5 ustawy o komornikach) Trybunał uznał jednak za zgodną z art. 2 i art. 17 ust. 1 konstytucji, uwzględniając odmienny cel i tryb zatrudniania aplikantów i asesorów. W ocenie Trybunału, nie ma podstaw do twierdzenia, że zobowiązanie do zatrudnienia wskazanego aplikanta ogranicza (czy wręcz uniemożliwia) sprawowanie przez samorząd komorniczy konstytucyjnej pieczy nad należytym wykonywaniem zawodu komornika, a tylko takie argumenty czyniłyby zasadnym zarzut naruszenia przez powołany przepis art. 2 i art. 17 ust. 1 konstytucji.
Trybunał stwierdził także zgodność z konstytucją przepisu, który nakłada na komornika obowiązek zatrudnienia w okresie 3 lat co najmniej jednego aplikanta komorniczego (art. 29 ust. 3 ustawy o komornikach) oraz przepisu, który nakłada na komornika obowiązek zatrudnienia w okresie 2 lat co najmniej jednego asesora komorniczego (art. 32 ust. 6 zd. pierwsze ustawy o komornikach). Wziąwszy pod uwagę status komornika, jego zadania i rolę samorządu komorniczego, reprezentującego osoby wykonujące zawód zaufania publicznego, zarzut naruszenia art. 2 konstytucji z powodu narzucenia obowiązku zatrudnienia aplikantów (asesorów) oraz wykreowania w tym celu ustawowego mechanizmu jego realizacji, Trybunał uznał za niezasadny.

A więc łatwo wywnioskować, iż ustawowy nakaz zatrudnienia jest zgodny z najwyższym aktem prawnym.

Natomiast, w sytuacji wypełnienia niniejszego obowiązku przez większość kancelarii, winien być ten fakt oficjalnie ogłoszony przed egzaminem. I to nie potencjalny aplikant winny jest temu bałaganowi. Przypomina to spotkanie tenisowe gdzie zawodnikami są: KRK i MS a piłeczką aplikant, natomiast sędziego na razie brak.

Dragoten ustawodawca przewidział taka możliwość. Masz 2 lata:).

Pozatym z tego co pisaleś wcześniej
Dragoten napisał:
Ale dalece niesprawiedliwy jest fakt, iż przystępując do egzaminu konkursowego na aplikację komorniczą nikt mnie nie poinformował o tym, że mimo pozytywnego wyniku rozpoczęcie aplikacji będzie uzależnione od "posiadania" patrona.

nie wynikało to co twierdzisz teraz

Dragoten napisał:
O tym, że aplikacja nierozerwalnie związana jest z praktyką u patrona wynika już z ustawy o komornikach, to żadna nowość.

Więc jednak coś się rozjaśnia;).

Ostatnia edycja:
:D

No nic przestaję już psioczyć. Jest jak jest, sam zamierzam "zdobyć" patrona. W aktualnej sytuacji izba przydzieli z pewnością patrona, z drugiego końca polski:(.

pozdrawiam

P.S
Ale koło ustawowego obowiązku zatrudnienia i obowiązku wskazania patrona, nie można przejść tak obojętnie.

Ostatnia edycja:
tomahawk13 napisał:
Jednocześnie nie spodziewam się innego wynagrodzenia niż najniższego w myśl pokaż co potrafisz, a dostaniesz więcej...

To się nazywa psucie rynku.

A Ty ile dostałeś na początek? Na ile wyceniasz pracę aplikanta, który jest zupełnie zielony, a do pracy przychodzi się uczyć?

Pisałem w sierpniu ze jak ktos nie ma znalezionego patrona to niech sobie odpuści, to pisali wszyscy ze konkurencji sie boję;]:D a teraz płaczą i lamentują;], prawie wszyscy komornicy spełnili obowiązek zatrudnienia aplikanta w przeciagu 3 lat, a izby nie przydzielaja a jak przydziela to komornicy zrobia jak moj szef, nowy aplikant miał 60 km do kancelarii a szef chciał go zatrudnic tylko za 200 zł brutto na 1/8 etatu to sam zrezygnował

Ja tez znalazłem, miałem trzy zaproszenia na rozmowę. Wysyłałem tylko CV:), nie chodziłem po kancelariach.

No i chwała wam za to:) gratuluje wam:) tylko nie rozumiem co niektórych co tutaj lamentują jak to źle pomyślane, jaka izba jest zła itd itd

a jakie izby jesli mozna wiedziec:))??:) spotkamy sie moze na zjazdach integracyjnych:D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Warszawska

Ja mam problem z Izbą Warszawską ponieważ 1 sprawa - wnioski składa się niby, tak mi Pani z Izby powiedziała do końca listopada a później stwierdziła, żebym zrobiła to jak najszybciej bo zaraz po świętach jest posiedzenie izby. Po 2 najpierw w izbie mi Pani powiedziała, że do wniosku dołączam umowę o pracę z komornikiem a później jak dzwoniłam to dowiedziałam się, że wystarczy pismo, że komornik wyraża zgodę na zatrudnienie mnie w charakterze aplikanta (umowę można ale nie trzeba dołączyć). Chyba zależy kto tam odbierze tel ;/

Czy ktoś już składał dokumenty w Izbie Warszawskiej?

Ostatnia edycja:
madziakal napisał:
Warszawska

Ja mam problem z Izbą Warszawską ponieważ 1 sprawa - wnioski składa się niby, tak mi Pani z Izby powiedziała do końca listopada a później stwierdziła, żebym zrobiła to jak najszybciej bo zaraz po świętach jest posiedzenie izby. Po 2 najpierw w izbie mi Pani powiedziała, że do wniosku dołączam umowę o pracę z komornikiem a później jak dzwoniłam to dowiedziałam się, że wystarczy pismo, że komornik wyraża zgodę na zatrudnienie mnie w charakterze aplikanta (umowę można ale nie trzeba dołączyć). Chyba zależy kto tam odbierze tel ;/

Czy ktoś już składał dokumenty w Izbie Warszawskiej?

zadzwoń trzeci raz, a potem od razu złóż dokumenty - nie wiem gdzie tu problem :wow:

O to, że osoby pracujące w Izbie udzielają sprzecznych informacji. A ja do tej pory nie wiem czy wniosek o wpis zanoszę z umową czy ze zwykłym pismem wyrażającym zgodę na zatrudnienie aplikanta. I o taką informację prosiłam...

Temat na tym forum powinien byś usunięty, ponieważ żadnych informacji na nim nie można uzyskać, jedynie służy wymienianiu się złośliwymi komentarzami.

Taaaa.
Czyli w czasach bez komórek i internetu większość by ...

Ps. Pismo wystarczy.

madziakal napisał:
O to, że osoby pracujące w Izbie udzielają sprzecznych informacji. A ja do tej pory nie wiem czy wniosek o wpis zanoszę z umową czy ze zwykłym pismem wyrażającym zgodę na zatrudnienie aplikanta. I o taką informację prosiłam...

Temat na tym forum powinien byś usunięty, ponieważ żadnych informacji na nim nie można uzyskać, jedynie służy wymienianiu się złośliwymi komentarzami.

jakby ktoś wiedział to by napisał (patrz powyzej..) a Ty zamiast czekac z założonymi rękami na gotowe powinnaś zadzownic jeszcze i 5 razy, jeśli potrzeba, i się upewnić :) wg mnie proste jak drut.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót