Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie dotyczące dokumentów - czy trzeba przejść badanie psychologiczne? Czy wystarczy zaświadczenie wydane przez lekarza medycyny pracy?

jak się do tego odniesiecie?

Nawet mało skuteczni komornicy zarabiają krocie. W 2012 r. średni miesięczny dochód ich wynosił 46 tys. zł - podaje "Rzeczpospolita".

Jedynie w ośmiu spośród 238 rewirów komorniczych dochód komorników nie przekraczał wynagrodzenia sędziego Sądu Najwyższego.

Na wszystkich pozostałych obszarach komornicy uzyskiwali dochody wyższe, często kilka, a nawet kilkadziesiąt razy, nieraz mimo bardzo niskiej skuteczności swej pracy.

To wnioski z najnowszego opracowania Instytutu Wymiaru Sprawiedliwości.
Wykonano go w związku z pracami w Sejmie nad projektem (posłów PO) nowelizacji ustawy o komornikach sądowych i egzekucji, która przewiduje znaczne obniżki opłat komorniczych.

Autor: MAC//rzw / Źródło: Rzeczpospolita

zaznaczam, że w artykule chodzi o dochód, a nie przychód kancelarii. chyba że autor w tym się kopsnął

czytacz - interesują Cię takie rewelacje - załóż sobie temat w odpowiednim dziale.
Tutaj piszemy na temat aplikacji.

Karolina_ban:

Miałam problem z tym samym dokumentem - w izbie powiedzieli, że od medycyny pracy wystarczy, ale lekarz musi przeprowadzić również badanie psychologiczne. Podobno bardzo dokładnie to weryfikują, sprawdzają numer lekarza z pieczątki - czy ma uprawnienia do przeprowadzania badań fizycznych i psychicznych jednocześnie.

Mój nie miał, dlatego poszłam również do psychologa i mam dwa papiery.

Wie ktoś cokolwiek na temat tego życiorysu, o który pytałam wcześniej?

Szkoda, że nikt nie zwrócił uwagi na to, że w ciągu tych 2 lat liczba komorników prawie się podwoiła. No to jak liczymy srednio! to teraz jest to jakies 23 tys, a za 2 lata poniżej 10 tys idąc dalej za kilka lat kancelarie bedą zamykane.:tuptup::-D

Jak obetna oplaty to wcale nie bedziesz czekal na to kilka lat tylko miesiecy. Powinni wziac sie za hurtownie, ograniczenie art. 8, i przetrzepac tych komornikow ktorzy robia wielokrotne koszty dla pelnomocnikow, a nie za oplaty. Robic srednia zarobkow wliczaja p. Bogiela i cala reszte nie patrzac na male kancelarie ktore srednio maja wplyw roczny miedzy 1000 a 2000 km to tak jak nasza wspaniala srenia krajowa po wliczeniu prezesow bankow, dyrektorow itp ktorzy tez zarabiaja po 200000 zl i nikogo to nie boli..a nasi poslowie tak sa zapracowani, ze podniosa 2 razy reke do gory i 12000 zl co miesiac..

Ostatnia edycja:
Witam :) Widziałam, że na forum pojawia się problem cv/życiorys. Wczoraj wysłałam dokumenty do Izby Łódzkiej z CV i czekam czy wezwą o braki czy będzie ok. A jak tam wam nauka idzie?? Ja mimo dość długiej praktyki zawodowej stwierdzam, że jakoś mizerne skutki, czasu mało a i chęci czasem brak a do tego mam wrażenie, że wiele ustaw, których musimy się uczyć nie są dość przydatnymi do tego zawodu. Pozdrawiam;)

Talib220 napisał:
(...) Powinni wziac sie za hurtownie, ograniczenie art. 8, i przetrzepac tych komornikow ktorzy robia wielokrotne koszty dla pelnomocnikow, (...)

Co to znaczy, że komornik robi wielokrotne koszty dla pełnomocników ? Co miałeś na myśli ?

Zamiast przyznac wierzycielowi koszty zastepstwa w egzekucji w wysokosci 1/4 kosztow procesu przyznaje koszty zastepstwa w egzekucji w takiej samej kwocie jak koszty procesu lub wiekszej...

zgadzam się z kolegą powyżej, wielokrotnie spotykam się z aktami przekazanymi od komorników - hurtowników gdzie koszty zastępstwa w postępowaniu egzekucyjnym są przyznawane w naprawdę dużej wysokości, przy czym zadłużenie dość malutkie...

Zatem jest to taktyka "po trupach do celu", która zmierza do zapewnienia komornikowi stałego wpływu wniosków egzekucyjnych od zaprzyjaźnionych (czyt. przekupionych) zawodowych pełnomocników.
Wydaje się jednak, że na dłuższą metę nie jest to zbyt rozsądna strategia. Wystarczy, że do sądu wpłynie kilka skarg dłużników na nadmierne obciążenie ich kosztami zawodowych pełnomocników i prędzej czy później sędziowie zauważą tą praktykę.
Co ciekawe, spotkałem się z wnioskiem o przyznanie kosztów zastępstwa w egzekucji w wysokości nawet większej, niż koszty procesu już w samym wniosku egzekucyjnym podpisanym przez zawodowego pełnomocnika (sic!)

Ostatnia edycja:
Dobrze, że poruszacie ten temat ... szkoda, że nie we właściwym dziale, choć właściwego dla takiego tematu miejsca nie ma.
Dodam tylko, że co po tym że zauważą ? Nic ... ktoś się za to powinien zabrać.

Problem polega na tym, że moderatorzy i administratorzy NIGDY nie pozwalali na poruszanie wątków, które dotyczyłby newralgicznych aspektów pracy w branży m.in. wynagrodzenia, oceny konkretnych komorników, nieformalnych powiązań w branży, łamania prawa przez komorników, praktyki (takiej jaka jest, a nie takiej jaka powinna być) itd.
Zawsze kończy się to tak samo tj. pacyfikacją wątku bez względu na to gdzie temat został poruszony.
Najzabawniejsze jest to, że będąc aplikantami komorniczym na co stykamy się z tymi problemami, ale efekt końcowy drążenia ww. tematów zawsze jest ten sam tj. niezwłocznie pojawia się moderator lub administrator i pisze "trzymajcie się tematu aplikacji w tym wątku."
Z drugiej strony jest to zrozumiałem tj. część gospodarzy tego forum jest co najmniej wieloletnimi asesorami, którzy patrzą na ww. problemy z perspektywy przyszłych pracodawców i niekoniecznie w ich interesie (szczególnie finansowym) jest tolerowanie na forum takich wątków.

Ostatnia edycja:
Akurat wymienianie konkretnych nazwisk bym sobie odpuścił - i tak każdy wie o kim mowa i kto ma za uszami - po co to udostępniać, choć być może jakby paru dłużników wiedziało i wzięło za takich luntrusów raz, trzeci piąty to kto wie.

Hektor Kronenberg napisał:
... niezwłocznie pojawia się moderator lub administrator i pisze "trzymajcie się tematu aplikacji w tym wątku."... część gospodarzy tego forum jest co najmniej wieloletnimi asesorami, którzy patrzą na ww. problemy z perspektywy przyszłych pracodawców i niekoniecznie w ich interesie (szczególnie finansowym) jest tolerowanie na forum takich wątków.
Znowu to samo.
Co jakiś czas pojawia się młody gniewny.
"Interes finansowy" ?
Spisek, brzoza itp. Nawet mi się już nie chce odpisywać na tego typu rewelacje.
Bez jaj.
Chcesz to załóż temat w odpowiednim dziale i tyle.
Podpowiem - temat dot. "kasy" - HYDEPARK.
Jeszcze jedno - mile widziana byłaby Wasza aktywność w dziale dot. postępowania egzekucyjnego.

Ja się udzielam.
Poza tym w tym wypadku nie ma tu teorii spiskowej, drugiego dna i doszukiwania się na siłę - zbyt wielu gra nieczysto coś z tym akurat zrobić trzeba a nie pomogą projekty, piękne artykuły w miesięcznikach skoro zasiadają hipokryci.
Ustawa wyraża się z tej kwestii jasno - czego nie wolno, czym grozi i kogo o tym poinformować i jak to nazwać po imieniu.
Co gorsza, młodzież zaraz na starcie robi to samo.
Fajne - nie, karygodne.

Złożyłeś już zawiadomienie do prokuratury, rady lub prokuratury i rady?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót