Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Na podstawie telefonicznych informacji od przewodniczących komisji egzaminacyjnych odnotowano następujące wstępne wyniki:

egzamin konkursowy na aplikację komorniczą zdało ok. 33,6%, tj. ok. 180 osób (w roku 2013 zdawalność wyniosła 74,3%, w roku 2012 – 80,8%, zaś w roku 2011 – 83,9%).

Gdyby poziom zdawalności był tak wysoki jak w latach poprzednich, to najprawdopodobniej wysoki odsetek osób, które zdały tegorocznych egzamin wstępny na aplikację komorniczą nie znalazłaby by patrona.
Co więcej, powtórzyłaby się historia podobna do tej z 2008 roku z egzaminem wstępnym na aplikację notarialną, gdzie tylko garstka osób, które zdały egzamin wstępny na aplikację komorniczą jednocześnie znalazły patrona.
Decyzja o podniesieniu poziomu trudność egzaminu wstępnego na aplikację komorniczą była jedynym sensowym wyborem biorąc pod uwagę trudną sytuacją jaka jest branży komorniczej.
Warty odnotowania jest również fakt, że polityka ograniczania liczby aplikantów komorniczych na rynku mimo tego, że jest konsekwentnie prowadzona od 4 lat, to jej bardzo zachowawczy charakter i tak doprowadził do radykalnego i nieodwracalnego obniżenia poziomu wynagrodzeń aplikantów komorniczych i asesorów w porównaniu z tym, jaki był jeszcze 4-5 lat temu.

Ostatnia edycja:
czy komornik musi mieć staż pracy żeby mnie zatrudnić w charakterze aplikanta?
czy może na połowę etatu?

chciałbym się upewnić, dziękuję za pomoc

mam do kancelarii 45 km, chyba nie jest źle?

lovercraft napisał:
czy komornik musi mieć staż pracy żeby mnie zatrudnić w charakterze aplikanta?
czy może na połowę etatu?

chciałbym się upewnić, dziękuję za pomoc

Nie musi.

źle nie jest.

Ja mam 2 min z buta :cool:

lovercraft napisał:

To zależy, ile zarabiasz :)

Pochwal się ile dostajesz "ochłapów ze stołu Pana" i ile masz etatu na umowie a ile dni musisz faktycznie pracować.

Ostatnia edycja:
Hektor Kronenberg napisał:
...
Pochwal się ile dostajesz "ochłapów ze stołu Pana" i ile masz etatu na umowie a ile dni musisz faktycznie pracować.

Podaj też rozmiar buta, wzrost, NIP i PESEL.

Ja nigdy nie zrozumiem tej nagonki na pytania o zarobki...czy ktoś kogoś pyta o przebyte choroby weneryczne?

Ci, którzy krytykuję pytania o zarobki, to ewidentnie najstarsi użytkownicy tego forum.
Kiedyś byli aplikantami, potem asesorami a teraz są ...

Ostatnia edycja:
Temat to aplikacja komornicza. Z aplikacją wiąże się praca w kancelarii, zajęcia no i NIESTETY zarobki. Dziwne zawężanie wykładni ma tu miejsce.

Czy są obecni na forum ludzie z tzw. "hurtowni"? Ciekawy jestem jak wygląda praca w takich miejscach - przekrój zadań czy też może oddelegowanie do klepania jednej czynności?

Nie pracowalem w hurtowni ale wyobrazam sobie to tak jak w wielkiej firmie windykacyjnej w ktorej akurat pracowalem. Kazdy ma scisle okreslone zadanie tj. dzial korespondencji przychodzacej, wychodzacej, dzial rejestrowania wnioskow, dzial zakladania akt, zwrotkowi i wklejacze:), dzial pierszych czynnosci w sprawie, zajecia rachunkow, zajecia wynagrodzen/wierzytelnosci, wysluchania 827, dzial terenowy, dzial wsparcia dla pracownikow terenowych,dzial informatyczny, dzial call center, miejsce przyjmowania stron, dzial kontroli spraw i pracownikow, dzial merytoryczny do odpowiedzi na pisma+ "prowadzenia egzekucji" , dzial ksiegowy, osoby do podpisu...moze jacys menagerowie/kierownicy poszczegolnych dzialow... chyba nie da sie prowadzic tak duzego przedsiewziecia bez konkretnego podzialu obowiazkow.

Ja też nigdy nie pracowałem w "hurtowni", ale słyszałem, że praca w nich wygląda właśnie tak jak opisał powyżej Talib220.
Od 4 lat śledzę skrupulatnie to forum i ani razu nie spotkałem się z postem użytkownika, który oficjalnie przyznałby, że pracuje w hurtowni.

Ostatnia edycja:
Moj kolega pracowal kiedys w hurtowni napisze tylko ze byl to wroclaw. Aplikantom i asesorom to pracownicy klaniaja sie w pas i mowia na pan pani;)

Nie ma problemu jeżeli jest się w dziale stricte merytorycznym. Za merytoryczny nie uważam działu umorzeń i zakładania czy przekazywania spraw :D

A dysponujesz wiedzą co należało do zakresu obowiązków aplikantów/asesorów? Poza odbiorem ukłonów ;)

Ostatnia edycja:
Talib220 napisał:
Moj kolega pracowal kiedys w hurtowni napisze tylko ze byl to wroclaw. Aplikantom i asesorom to pracownicy klaniaja sie w pas i mowia na pan pani;)

Humor mi poprawiłeś ... kłaniać się ...

Witam, czy ktoś orientuje się w obecnej sytuacji odnośnie przeprowadzenia szkoleń dla aplikantów w poszczególnych izbach? Interesuje mnie izba szczecińska i poznańska. Ani jedna, ani druga nie potrafi podać konkretnej informacji na temat miejsca przeprowadzenia szkoleń. Czy ma ktoś pojęcie na podstawie lat poprzednich co zrobią w sytuacji tak małej liczby aplikantów. W takiej sytuacji połączą dwie izby, czy nawet więcej?

Czy można uzyskać jakiś dokument poświadczający ukończenie aplikacji komorniczej przed pozytywnym zdaniem egzaminu komorniczego ?

Ostatnia edycja:
maw1988 napisał:
a co sądzicie o tych propozycjach?

"Zgodnie z zaproponowanymi w Sejmie zmianami komornik musiałby odmówić w dwóch przypadkach. Gdyby do jego kancelarii w poprzednim roku wpłynęło ponad 2 tys. spraw, w prowadzonych przez niego egzekucjach zaległość przekracza sześć miesięcy, a skuteczność egzekucji nie przekroczyła 35 proc.

Odmówić musiałby także taki komornik, do którego kancelarii wpłynęło w poprzednim roku ponad 5 tys. spraw, a w prowadzonych przez niego egzekucjach zaległość przekracza sześć miesięcy i skuteczność egzekucji nie przekroczyła 40 proc."

Dobry pomysł na równomierne rozprowadzenie spraw z hurtowni do pozostałych kancelarii? Z drugiej strony rozumiem, że masowemu wierzycielowi mającemu np. 2000 tytułów wygodniej jest złożyć wszystkie do jednej kancelarii nawet kosztem skuteczności, teraz będzie musiał te tytułu porozkładać po kilku kancelariach... Pewnie dlatego zmianom sprzeciwiają się... adwokaci Samorząd adwokacki negatywnie o zmianach w ustawie o komornikach, Prawnicy, Adwokaci - rp.pl

Wydawałoby się, że to rzeczywiście nie przejdzie. Wygląda jednak na to, że Krajowa Izba poprze te zmiany.
O pracy komornika mówiła Monika Janus i Małgorzata Kolińska-Dąbrowska - 2014-10-19 - Archiwum audycji — TOK FM TOK FM

Myślę, że to może poprawić sytuację. Znowu zaczynam się zastanawiać czy nie iść na aplikację. ;)

Nie wiem jak inni, niestety ja nadal pozostaję bez patrona. Moje wizyty w kancelariach nie przyniosły żadnego efektu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót