Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bartata napisał:
I tyle o hurtowniach bo to nijak ma się do aplikacji.
Jak zwykle masz rację ;), ale jeszcze tylko małe oświadczenie, bo odniosłam wrażenie, że część osób odebrało moje wypowiedzi opacznie.
Nie jestem fanką hurtowni, nie kręci mnie taki sposób prowadzenia egzekucji, nie zależy mi na ich dobrobycie. Wręcz przeciwnie, byłabym wielce rada gdyby zniknęły z egzekucyjnego rynku, bo go psują. Nie mniej jednak, moim zdaniem, są to godne podziwu i naśladowania (oczywiście we właściwych rozmiarach i proporcjach), sprawnie działające machiny. Czego niestety nie można powiedzieć o części mniejszych (najczęściej dużo starszych, choć nie zawsze) kancelarii, które swoją nieruchawością, nadmiernym konserwatyzmem i archaicznym podejściem do wielu spraw, równie źle wpływają na wizerunek komorników.
A teraz, dobranoc się z Państwem. ;)

wie ktoś może gdzie odbywają się zajęcia dla aplikantów w Wwie ? czy bezpośrednio w Izbie ?

Jak z szukaniem patrona w izbie Katowickiej idzie? U mnie jak cisza była tak jest nadal:confused:

A jak u Was w kancelariach? Aplikant II roku to pracownik poszukiwany, czy raczej wszędzie pełna obsada :) ?

zależy gdzie? z moich obserwacji wynika, że w większości kancelarii jest pełna obsada, ale wiadomo trzeba CV złożyć a nóż kogoś szukają?

lokata napisał:
Nie mniej jednak, moim zdaniem, są to godne podziwu i naśladowania (oczywiście we właściwych rozmiarach i proporcjach), sprawnie działające machiny. Czego niestety nie można powiedzieć o części mniejszych (najczęściej dużo starszych, choć nie zawsze) kancelarii, które swoją nieruchawością, nadmiernym konserwatyzmem i archaicznym podejściem do wielu spraw, równie źle wpływają na wizerunek komorników.
Wprawdzie Bartata zamknął kwestię hurtowni w tym wątku - choć w innych coś nieszczególnie widać zainteresowanie tą problematyką pozwolę sobie odnieść, a raczej nawiązać do wypowiedzi lokata.

Cytowany pogląd jest biegunowo odległa od obiegowej opinii, wg. której w hurtowniach panuje nieporządek, aproceduralne praktyki, a przede wszystkim wołający o pomstę do nieba styl prowadzenia akt. Zarzuty te najczęściej padają ze strony starszych, konserwatywnych kancelarii, która dodatkowo umiejscowione są w innych apelacjach. Jest to dość istotne, ponieważ praktyki egzekucyjne w różnych apelacjach mogą się diametralnie różnić. Mało tego, w samych apelacjach spotkać można całkowicie odmienne podejście do tych samych zagadnień, uregulowanych tymi samymi przepisami, w dwóch kancelariach działających w jednym rewirze i oba podejścia są zgodne z tymi przepisami.

Co do zasady zgadzam się z opinią Lokaty, aczkolwiek dla mnie negatywny wpływ na "rynek" mają właśnie stare kancelarie, uskuteczniające praktyki historyczne wynikające z obecnie nieistniejących norm prawnych, tkwiące w aroganckim zadufaniu i stagnacji.

nie wiem czy dobrze trafiłem- jeśli nie, to proszę o link do tematu w którym mogę się orientować :)

chodzi o materiały do nauki.

co polecacie do nauki na egzamin na aplikację komorniczą? jakieś konkretne tytuły (wydawnictwo etc.), wydania...
pomóżcie bo na razie to błądzę jak dziecko we mgle :o

Ja osobiście polecam książkę Anety Heliosz ,, Aplikacja od ogółu do szczegółu" tam wprawdzie nie ma wszystkich informacji jest streszczenie ustaw( brakuje w nich około 8 ustaw, jeżeli chodzi o egzamin wstępny na aplikację komorniczą), trzeba uzupełniać z ustawą, natomiast są tam najważniejsze informacje, które jak ktoś Cię obudzi (przysłowiowo) w nocy to musisz je wyśpiewać. Ja do egzaminu miałam ją opanowaną w całości. Obowiązkowo trzeba opracować każdą ustawę z osobna, dodatkowo polecam testy z ars lege, pytania są dosyć szczegółowe, wraz z pytaniami jest odwołanie do poszczególnych przepisów, baza pytań ogromna. Ja korzystałam również z pravnik.pl tam również można wykupić sobie dostęp do pytań, mniejsza baza pytań, natomiast bardziej rzeczowa, merytoryczna. Po krótce ! USTAWY, powtórka z książką, i testy testy testy ;-)

czy byłabyś w stanie "sypnąć" adresami stron z testami? (aż mi wstyd, że takie pytania zadaję :( )

Jakie polecacie książki do aplikacji? Szukam dobrego komentarza z kpc? który polecacie?

Talib220 napisał:
Jakie polecacie książki do aplikacji? Szukam dobrego komentarza z kpc? który polecacie?
Flaga Gieruszyńska, pod red. A. Zielińskiego.
Z podręczników Anna Hrycaj "Egzekucja praktyczna", choć ździebko nieaktualna (podobnie jak Wengerek).

amebus napisał:
Aplikacja komornicza. Pytania, odpowiedzi, tabele 2014 wydanie 6 - Książki • Naukowa.pl
w tej książce znajdują się błędy, ale jest dosyć dokładna, do każdego przepisu ułożone są pytania, zawiera okrojony materiał

Ja mogę zdecydowanie polecić książkę Stepaniuka. W tym roku zdałem i właśnie ta książka pomagała mi utrwalać materiał.

edit: W książce rzeczywiście jest okrojony materiał, ale na stronie wydawcy można znaleźć aktualizacje z poprawionymi błędami i nowymi rozdziałami, łącznie ponad 200 stron.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót