Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy aplikanci komorniczy mają silne lobby w KRK? Bo może warto byłoby wywalczyć dodatkowy płatny urlop przed egzaminem komorniczym. Art. 78c Prawa o adwokaturze stanowi, że pracownikowi przysługuje prawo do płatnego urlopu w wysokości 80% wynagrodzenia, w wymiarze 30 dni kalendarzowych, na przygotowanie się do egzaminu adwokackiego oraz zwolnienie od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia w celu uczestniczenia w egzaminie adwokackim. Podobne zapisy znajdziemy w ustawie o radcach prawnych i prawie o notariacie. Niestety nasza ustawa milczy na ten temat...

ttomek90 napisał:
Czy aplikanci komorniczy mają silne lobby w KRK?

Ogromne. Jest specjalna grupa przedstawicieli aplikantów w KRK, na myśl o której szefostwo KRK aż "trzęsie portkami".

To pytanie to serio ?
Aplikanci i KRK...
Dodam, iż KRK ma ... (bardzo mało) do mówienia odnośnie zmian w uoksie.
Taka zmiana ma szanse wyjść jedynie z ministerstwa lub z Sejmu.

Jestem świadom, że KRK nie jest organem ustawodawczym i co do zasady średnio interesują go "zachcianki aplikantów", ale w kwestii zmian w ukosie mają jednak coś (nawet jak mało ale, zawsze coś) do powiedzenia i ich kontakt z organem ustawodawczym jest większy niż nasz aplikantów. Naprawdę nie trzeba było mnie od razu wyśmiewać. Myślałem, że istnieje może jakieś powiązanie między aplikantami a władzami samorządu

Z całym szacunkiem, ale chyba masz świadomość, że KRK składa się z samych komorników. Jaki interes mają komornicy w forsowaniu w sejmie pomysłu zmuszenia siebie do fundowania aplikantom dodatkowego płatnego urlopu?
Poza tym, czy myślisz że jest to największy problem z uoksie i jej nowelizację należałoby zacząć od tego? Nie mówiąc już, że aplikanci komorniczy i tak mają spory przywilej w stosunku do innych aplikacji, bo mają z urzędu umowę o pracę, a tacy radcowscy często za darmo poginają.
Generalnie, pomysł bardzo naiwny.

Urlop płatny czy bezpłatny, przez egzaminem jest przeciwskuteczny. No chyba, że ktoś chce się pobyczyć te 3-4 miesiące to można udawać, że się komentarze czyta. Po ukończonej aplikacji następuje zwrotne przeistoczenie w pisaka i spokojnie można podnosić do rangi sztuki umiejętność tworzenia zajęć czy orzeczeń. Po co urlop "naukowy" skoro egzamin jest praktyczny-rzemieślniczy?

Status aplikanta jest mocno nietrwały, nie ma sensu się zrzeszać. Związek Asesorów Komorniczych RP to już inna bajka. Generalnie takie postulaty przypominają mi starą pieśń egzekucyjną "Sekwestratorzy w roku 1831"

Traktory pod Mławą zdobywała wiara
rękami czarnymi od pióra,
patroni w hotelach kurzyli cygara,
radzili o braciach... z hurtowni.

O, cześć wam panowie, delegaci...

@kom86 Na twoje pytanie "Jaki interes mają komornicy w forsowaniu w sejmie pomysłu zmuszenia siebie do fundowania aplikantom dodatkowego płatnego urlopu?" odpowiem pytaniem: jaki interes mają adwokaci/radcowie/notariusze w urlopie swoich aplikantów? Też żaden, a mimo wszystko jakimś cudem taki zapis w ich ustawach się znalazł, mimo tego, że tak jak zauważyłeś ich aplikanci "poginają często za darmo". I nie uważam, że to największy problem uoksie, ale czemu miałbym nie interesować się przywilejem, który mają inni aplikanci, nawet jak stoję już na uprzywilejowanej pozycji, i z którego to przywileju chętnie bym skorzystał. Wychodzę z założenia, że lepiej mieć więcej przywilejów niż mniej.

@wplata_albo_819 mówimy tu o urlopie 1-miesięcznym a nie 3 czy 4. Skoro taki urlop tobie jest niepotrzebny to twoja sprawa. Ja bym z niego chętnie skorzystał. Z doświadczenia wiem, że aplikanci biorą urlop wypoczynkowy przed egzaminem, dlatego zainteresowałem się sprawą zawczasu, bo urlop wypoczynkowy to chciałbym wziąć, ale PO egzaminie.

ttomek90 napisał:
@kom86 Na twoje pytanie "Jaki interes mają komornicy w forsowaniu w sejmie pomysłu zmuszenia siebie do fundowania aplikantom dodatkowego płatnego urlopu?" odpowiem pytaniem: jaki interes mają adwokaci/radcowie/notariusze w urlopie swoich aplikantów? Też żaden, a mimo wszystko jakimś cudem taki zapis w ich ustawach się znalazł, mimo tego, że tak jak zauważyłeś ich aplikanci "poginają często za darmo". I nie uważam, że to największy problem uoksie, ale czemu miałbym nie interesować się przywilejem, który mają inni aplikanci, nawet jak stoję już na uprzywilejowanej pozycji, i z którego to przywileju chętnie bym skorzystał. Wychodzę z założenia, że lepiej mieć więcej przywilejów niż mniej.

Zapytałeś o działania KRK w tym kierunku, więc odpowiedziałem, że takowych nie przewiduję, bo byłoby to działanie wbrew swojemu interesowi, a KRK jest powołana do działania w imieniu i na rzecz komorników. Nawet jeśli aplikanci radcowscy czy adwokaccy mają ten urlop to na pewno nie dlatego, że władze samorządu im go wyprosiły, a raczej ustawodawca sam z siebie ich tym uszczęśliwił. A jeśli szukasz dużo przywilejów to zły zawód wybrałeś, bo w tej branży raczej obrywasz od wszystkich po tyłach, niż cieszysz się przywilejami.

Mam pytanie z innej beczki czy pracodawca (Komornik) może zwolnić byłego aplikanta na podstawie art. 52 § 1 pkt 3 k.p.
Art. 52. § 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika w razie:
30 zawinionej przez pracownika utraty uprawnień koniecznych do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku.
I czy uprawnienia aplikanta komorniczego tracimy z naszej winy lub rażącego niedbalstwaa ????

Witam:).
W związku z tym, iż w najbliższym czasie musze znaleźć nowego patrona mam pytanie czy w Małopolsce łatwiej znaleźć będzie patrona w Krakowie czy w mniejszych miastach powiatowych?
Czy orientuje się ktoś czy jakaś kancelaria poszukuje aplikanta ?

W poprzednim miesiącu rozesłałem dużą ilość CV do kancelarii, do kilku poszedłem osobiście na rozmowę, ale póki co brak żadnych pozytywnych odpowiedzi. :(

A czemu zmieniasz kancelarię jeśli można wiedzieć?
zasada generalna jest taka, że im dalej od dużego ośrodka miejskiego tym łatwiej o pracę...

Wkrótce kończy mi się umowa i obecny patron nie jest chętny żeby ją przedłużyć.
Nie chciałbym żeby Rada skreśliła mnie z listy aplikantów z tego powodu...

Właśnie w mniejszych miejscowościach póki co też nikt nie odpowiada na moje emaile (wiem że może to nie jest najlepszy sposób na szukanie pracy, ale obecnie nie mam na tyle czasu by do tych kancelarii chodzić osobiście pytać się o patronat)

to dzwoń - ja dzwoniłem w czasie dyżuru i pytałem się czy nie potrzebują aplikanta i umawiałem się tak na rozmowy. Względnie jak nie było szefa to pytałem kiedy będzie abym mógł ponownie zadzwonić. To dobre rozwiązanie bo od razu wiesz na czym stoisz. Zadzwoń też do izby i zapytaj czy nie wiedzą kto potrzebuje aplikanta (często mają info)

Ostatnia edycja:
Robił już ktoś te badania lekarskie dla kandydatów na aplikację komorniczą? Jak rozumiem wymagalny jest psycholog + lekarz medycyny pracy. Orientuje się ktoś jaki jest koszt takich badań np. w Warszawie?

Drugie moje pytanie dotyczy samego złożenia dokumentu, a mianowicie czy miejsce zamieszkania musi pokrywać się z izbą komorniczą do której zamierzam złożyć wniosek?

Sory - zakładam, że jesteś prawnikiem, planujesz być komornikiem ... gdzieś ty wyczytał, że potrzebne są badania od psychologa ?
Użyj wyszukiwarki, przejrzyj forum - co roku są te same pytania.

Jeśli jednak widzisz, czytając to co jest na stronie izby i uważasz, że badania od psychologa są potrzebne to odpuść sobie jakiekolwiek aplikacje - to nie złośliwość.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót