Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Widzę że na tym forum każda odpowiedź koniecznie musi być poprzedzona atakiem na pytającego. Otóż zapytałem bo zgodnie z wieloma źródłami uzyskałem informację, że zaświadczenie wydaje lekarz medycyny pracy na podstawie opinii wydanej przez psychologa. Dlatego zadałem to pytanie żeby rozwiać swoje wątpliwości. Ciesze sie że kolega powyżej jest alfą i oomegą i w każdej dziedzinie życia wie wszystko. Pozdrawiam.

To nie forum kulinarne, nie wyraziłem zdania na temat faux gras w czymś tam ...

Jest to forum prawne, jesteś przypuszczam prawnikiem, zamierzasz przystąpić do egzaminu wstępnego na aplikację - każda izba wyraźnie wskazuje w punktach co należy załączyć do wniosku - jedna izba wskazuje podstawę prawną a inna nie.

Zdrowy rozsądek wskazuje zacząć od zapytania w izbie, jakie maja obyczaje a jeśli nie to przekonasz się czy wezwą cię o uzupełnienie barków czy nie.

Już pomijam kwestię zerknięcia na forum co było w latach ubiegłych.

Ostatnia edycja:
Widzę, że nikt nie ma nic do powiedzenia w kwestii VATu, albo wszyscy już zostali zwolnieni i nie interesuj ich sytuacja w zawodzie ;]

W sumie zastanawia mnie kilka kwestii i dziwi mnie cisza w tym i innych tematach ;) No ale pewnie dyskusja rozpocznie się za kilka miesięcy czy lepszy Stepaniuk czy Arslege albo jak wypełnić kwestionariusz na egzamin wstępny.

W teren z kasą fiskalną? Bo rozumiem, że już większość ma świadomość, że ten VAT będzie w opłacie?

Po co to się nazywa VAT a nie np. podatek komorniczy? Co to ma z VATem wspólnego?

johnrambo napisał:
Bo rozumiem, że już większość ma świadomość, że ten VAT będzie w opłacie?

Co do tego nie byłbym taki pewien- vide notariusze, czy radcy/adwokaci. Na pewno główna walka rozegra się właśnie o to, bo obniżenie przychodów o 1/4 z pewnością część kancelarii zwyczajnie by wykończyło.

No ale takie jest w zasadzie stanowisko Ministerstwa. Skoro Komornik ma być podatnikiem VAT to gdzie tu niby jest funkcjonariusz publiczny? To zezwólmy na reklamę usług w TV, uprawnienie do wybierania spraw, którymi chcemy się zajmować, a które olać? W KMP i KMS też VAT? No właśnie Radcy i Notariusze mają VAT, a tutaj jest próba wprowadzenia dziwnego podatku, który z VATem ma wspólną chyba tylko nazwę.

Bez kasy bo? Jak się to ma do rozporządzenia o biurowości i naszej ustawy? Gdzie nagle tak krótkie vacatio legis? Posiedzenie nadzwyczajne już było chyba.

Między innymi z powodów, o których piszesz dotychczasowa interpretacja była taka, że VAT nas nie dotyczy. Ale, że idą wybory i trzeba narozdawać trochę kasy, to znaleziono doskonałe jej źródło. Nikt przecież nie będzie rozdzierał szat i bronił "komorniczej mafii", a ładny grosz do budżetu trafi. A że w ten sposób osłabia się kluczowy dla każdej gospodarki wolnorynkowej system egzekucji sądowej to kogo to obchodzi. Dopiero jak kancelarie zaczną padać, a komornicy z małych miast rezygnować z działalności na granicy opłacalności, może kogoś to ruszy. Spadek przychodów o 1/4 przy tych samych co dotychczas kosztach, a trudno przecież pozwalniać pracowników bez uszczerbku na sprawności pracy, dobiłby każdą branżę.

M. in. ze wzgl. na okres kampanii wyborczej nie wydaje mi się możliwe dodanie VATu biednym dłużnikom bez uszczerbku dla komorników ;] nie ma takiej możliwości.

Mnie zastanawia czy podatek VAT będzie się placilo od fizycznie wyegzekwowanych opłat czy też od tych prawomocnie ustalonych a nie wyegzekwowanych np post. o umorzeniu na wniosek 5%? I powiedzmy ze taki dłużnik przyjdzie po fakturke z terminem zapłaty 7 dni a opłaty nie zapłaci..

Talib220 napisał:
Mnie zastanawia czy podatek VAT będzie się placilo od fizycznie wyegzekwowanych opłat czy też od tych prawomocnie ustalonych a nie wyegzekwowanych np post. o umorzeniu na wniosek 5%?

Według tej nieszczęsnej interpretacji tylko od faktycznie wyegzekwowanych, ale bardzo niewielka to pociecha.

23 % z opłat to w wielu kancelariach akurat co miesięczny zysk komornika. Idą naprawdę ciężkie czasy...

Wiele kancelarii zapewne musi sie zrestrukturyzowac, zwalniac pracownikow,zmieniac podzial obowiazkow, maksymalnie zinformatyzowac czynnosci kancelaryjne, byc moze zmiana lokalu na tanszy itp. Mlodzi sobie poradza a stazy albo sie dopasuja albo znikna z rynku(chyba ze komus super idzie to troche portwel sie zmniejszy)..

Nie wiem jak widzisz zwalnianie pracowników, skoro obowiązków nie ubędzie. A nawet dojdzie ogrom nowych związanych z administracją podatkową w zakresie VAT. Przy liczbie operacji finansowych w kancelarii komornika, które zostaną uznane za usługę i opodatkowane, to chyba nic nie będziemy robić od października tylko faktury wystawiać. Jakoś tego nie widzę. Kancelarii bizantyjskich, które mają gdzie schodzić z kosztów praktycznie już nie ma.

Przeciez fakture bedziesz wystawial na wniosek a nie z urzedu tak jak w kazdej dzialalnosci

no zobaczymy czy paragoników też nie będzie trzeba wystawiać :D

Witajcie! Trochę z innej beczki aniżeli poruszane ostatnio tematy na forum i liczę na fachową pomoc. Konkretnie - otóż zdaję w tym roku na aplikację komorniczą i mam pytania natury czysto technicznej związane z aplikacją:
1. Zaświadczenie o posiadaniu zdolności psychicznej i fizycznej pozwalającej na pełnienie obowiązków komornika sądowego wydane przez lekarza medycyny pracy wymagane przy skladaniu dokumentów na aplikację - czy są jakieś konkretne wymogi odnośnie w/w zaświadaczenia? I najważniejsze - czy wcześniej muszę mieć jakieś skierowanie z rady izby komornicznej, że potrzebuję tego zaświadczenia? Tak mnie bowiem poinformowała babka w przychodni. Jest to dla mnie o tyle problematyczne, że nie mieszkam w Warszawie a w Kielcach a egzamin zdaję własnie w Wawie... I tu płynnie przechodzę do mojego drugiego pytania:
2. Czy miejsce zdawania egzaminu (np. Warszawa, Kraków) ma jakiekolwiek znaczenie przy późniejszym odbywaniu aplikacji i czy np. zdając w Warszawie jestem zobligowana do szukania patrona tylko w Wawie i uczęszczania na zajęcia tylko w Wawie?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi! Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót