Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wskaż proszę w jakiej izbie zdajesz - oczywiście inne izby też sprawdzałeś i też nic nie ma ... ?
Z tego co sprawdzałem to dokładne informacja są na stronach izb.
Nie choć do lekarzy a dzwoń, chyba że masz za dużo czasu.
Nie wiem po co chcesz dzwonić do izby jak wszystko jest w obwieszczeniu i na forum w temacie badania.

zombii napisał:
No właśnie nie ma informacji dokładnych na stronie izby. Byłem u dwóch lekarzy medycyny pracy i zarówno pierwszy jak i drugi zrobili wielki oczy, że jak bez skierowania nie wiedzą co i jak. Zaznaczali, że robią badania dla prokuratorów itp. ale oni zawsze mają skierowania. Będę musiał dzwonić do izby i szukać innej poradni. Dzięki za odpowiedź

Idziesz prywatnie do lekarza medycyny pracy, płacisz około 200 zł i masz zaświadczenie na którym jest dosłownie jedno zdanie i adnotacja, że zaświadczenie wydane zgodnie z przepisami kp i uoksie:

"Pacjent ... posiada zdolność psychiczną i fizyczną do pełnienia obowiązków aplikanta/asesora/komornika sądowego.

I tyle wystarczy.

Słabo widzę przyszłość ... czekałem aż pytający sam wpadnie na "... " zwłaszcza, że drugi rok jest już łatwiej niż kiedyś.

Witam, czy ktoś pomoże w odpowiedzi na poniższe zapytanie?

Otóż w zgłoszeniu o przystąpieniu należy na początek wpisać dwie daty:
1. datę ogłoszenia MS,
2. datę BIP
dotyczące ogłoszenia MS o egzaminie wstępnym.
Niestety dwa dni poszukiwań, telefony do Izby oraz Ministerstwa nie dały żadnego rezultatu (zarówno Izba jak i Ministerstwo telefon mają chyba tylko dla ozdoby), jedyna data jaka się rzuciła w oczy to 8 kwietnia 2015 r., ale to tylko data zamieszczenia informacji na stronie Ministerstwa.
Natknął się już ktoś może na tę informację?

Sylvvka, data ogłoszenia to 8 kwietnia 2015 r., datę BIP możesz zostawić pustą. Wątpię, żeby ktokolwiek robił Ci z tym problem. Najlepiej przedzwoń do izby i zapytaj.

I tu i tu wpisujemy 8 kwietnia 2015 - sprawdzone w tamtym roku Izba Łódzka. Mam inne pytanie ksero dyplomu wystarczy? Czy trzeba poświadczone notarialnie. Kiedyś wystarczało ksero.

albo odpis albo poświadczone notarialnie tak mnie poinformowała Izba Łódźka.

Mam pytanie odnośnie formularzu zgłoszenia o przystąpieniu do egzaminu konkursowego na aplikację komorniczą. Pierwsza część nie budzi moich wątpliwości. Pojawiają się one na drugiej stronie zgłoszenia. Odpowiadam na pytania tam zawarte w formularzu, dla przykładu na pytanie "Czy prawomocnym orzeczeniem zostało stwierdzone popełnienie przez kandydata przestępstwa lub przestępstwa skarbowego?" To pisze "NIE" czy przedstawiam dokument na tą okoliczność w formie załącznika?

gdzie w warszawie znajde lekarza który mi zastawi zaświadczenie bez skierowania? wszedzie chcą skierowanie

Nie widzę opcji edytuj.
Oba pytania już nieaktualne :)

LLawyer napisał:
To nie forum kulinarne, nie wyraziłem zdania na temat faux gras w czymś tam ...

Jest to forum prawne, jesteś przypuszczam prawnikiem, zamierzasz przystąpić do egzaminu wstępnego na aplikację - każda izba wyraźnie wskazuje w punktach co należy załączyć do wniosku - jedna izba wskazuje podstawę prawną a inna nie.

Zdrowy rozsądek wskazuje zacząć od zapytania w izbie, jakie maja obyczaje a jeśli nie to przekonasz się czy wezwą cię o uzupełnienie barków czy nie.

Już pomijam kwestię zerknięcia na forum co było w latach ubiegłych.

co roku 120 wpisów o tym jakie zaświadczenie od jakiego lekarza... co za nieogary
a Ty z tym faux gras też się popisałeś :D zakładam że chodziło o foie gras ;)

Pewnie będziesz niepocieszony, ale z faux gras nie było żadnego błędu, popisu w znaczeniu negatywnym ani podtekstu.
Sprawdź czym jest faux gras w stosunku do pierwotnej wersji czyli foie gras.
Choć oczywiście nie każdy to musi wiedzieć
:brawo: za wzmożoną czujność w każdym razie, nietrafioną w tym wypadku ale jednak jakąkolwiek

Co do milionów pytań o zaświadczenie to masz rację.

Wrocław też relatywnie mało kancelarii. Za to Łódź, Warszawa, Górny Śląsk i Trójmiasto to po prostu jakiś horror.

Zwykła zależność duże skupisko ludzi dużo kancelarii. Samo województwo Śląskie ma jakieś 4,7 mln mieszkańców to tyle co cała Irlandia.

czy prawdą jest, że w Warszawie aplikant pierwszego roku może liczyć na zarobki w granicach minimalnej krajowej ??

W obecnej sytuacji dobrze będzie, jak uda się znaleźć jakiegokolwiek patrona.

dreamer11 napisał:
czy prawdą jest, że w Warszawie aplikant pierwszego roku może liczyć na zarobki w granicach minimalnej krajowej ??

taki standarcik obecnie w 90 % kancelarii w Polsce; ja zreszta na Waszym miejscu to bym na razie na zarobki nie patrzył tylko w ogóle modlił się o jakiegoś patrona bo jak wspomniał kolega wyżej wobec październikowych zmian podatkowych kancelarie które będa zatrudniać to można policzyć na palcach jednej ręki...

zombii napisał:
Zwykła zależność duże skupisko ludzi dużo kancelarii. Samo województwo Śląskie ma jakieś 4,7 mln mieszkańców to tyle co cała Irlandia.

Kraków, Wrocław i Poznań to jedne z największych miast w Polsce, a kancelarii niewiele. Musi być tego inny powód niż liczba ludności. Do słabych rewirów nie mogą należeć, bo to duże miasta. Może po prostu małe zainteresowanie w tych rejonach zawodem komornika... albo asesorzy tyle zarabiają, że nie podejmują ryzyka otworzenia własnej kancy ;)

Poznań mało kancelarii? 32 to mało?
W porównywalnym Gdańsku, w którym twierdzicie, że jest tak źle jest 26.
We Wrocławiu z kolei 38, poza tym tam jest zagłębie hurtowników.
Z tej mapki niewiele tak naprawdę wynika. Lepiej posługiwać się twardymi danymi, a nie kolorkami.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót