Z kolei ja mam pytanie co do odpłatności za aplikacje. Slyszalem, ze istnieje mozliwosc rozlozenia na 2 raty po wczesniejszym zlozeniu wniosku, a czy jest szansa na raty miesieczne albo o umorzenie w calosci lub czesci oplaty?
Jest niby zapis ustawowy Ustawa "o komornikach sądowych i egzekucji" art. 29l
"4. Rada izby komorniczej może zwolnić aplikanta komorniczego od obowiązku ponoszenia opłaty rocznej na pokrycie kosztów szkolenia w całości lub w części, a także odroczyć jej płatność lub rozłożyć na raty.
5. W przypadku podjęcia uchwały o zwolnieniu aplikanta komorniczego od ponoszenia opłaty koszty jego szkolenia pokrywane są, proporcjonalnie do zakresu tego zwolnienia, ze środków własnych właściwej izby komorniczej."
Wiem wiem powiecie pewnie, ze gdyby byla taka mozliwosc to kazdy komu patron nie pokryje oplaty aplikacyjnej wystepowal z takim wnioskiem i Rada bylaby stratna na tym, co mija sie z celem. Poniekad sam sobie odpowiedzialem na pytanie, ale jakie jest Wasze zdanie w tej sprawie? jest sens zwracam sie z umotywowanym wnioskiem do Rady czy moje starania pojda na marne. Patron u ktorego jestem zatrudniony stwierdzil, ze oplaci mi aplikacje , jak zobaczy po kilku miesiacach wyniki i bedzie ze mnie zadowolony. Coz poki co musze sobie sam oplacic, stad moje pytanie