Aplikacja ogólna cz. II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czy aplikant KSSIP moze przystapic do zawodowego egzaminu radcowskiego,po odbytej aplikacji oczywiscie, wie ktoś może?

hej :)
czy możecie mi powiedzieć jak wygląda kwestia godzin pracy w krakowskiej prokuraturze ? ile dziennie i czy codziennie trzeba być?
I kwestia dni wolnych - czy można wziąć jakieś wolne ( nie mówię o zwolnieniu ) - jeśli tak, czy jest to jakoś liczbowo ograniczone ?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

meg123 napisał:
czy aplikant KSSIP moze przystapic do zawodowego egzaminu radcowskiego,po odbytej aplikacji oczywiscie, wie ktoś może?

Spójrz do ustawy o radcach prawnych, to nie boli. :)
Art. 25 ust. 2:
Do egzaminu radcowskiego składanego przed komisją, o której mowa w art. 361, bez odbycia aplikacji radcowskiej mogą przystąpić:
(...)
5) osoby, które zdały egzamin sędziowski, prokuratorski, notarialny lub komorniczy.

Gruuuuuba napisał:
hej :)
czy możecie mi powiedzieć jak wygląda kwestia godzin pracy w krakowskiej prokuraturze ? ile dziennie i czy codziennie trzeba być?
I kwestia dni wolnych - czy można wziąć jakieś wolne ( nie mówię o zwolnieniu ) - jeśli tak, czy jest to jakoś liczbowo ograniczone ?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

czy ktoś mógłby się wypowiedzięc ?
Nawet na przykładzie innych miast :)

nie ma reguły, choć zasada jest, że praktyki odbywają się codziennie, każdego powszedniego dnia do 8 godzin, przez cały rok, nie ma dni wolnych.

przez cały rok nie ma dni wolnych ??? ( oprócz oczywiście tych ustawowo wolnych ) ?
jak to ? czy może ktoś potwierdzić, że rzeczywiście tak jest ? a jakiś urlop, cokolwiek ?

na aplikacji ogólnej obecnie nie ma żadnych dni wolnych. W praktyce jednak tygodniowy wymiar pracy zależy od patrona. Są tacy, którzy wymagają codziennej obecności, inni nie, jeszcze inni dają coś do napisania w domu. Między zakończeniem aplikacji ogólnej (koniec stycznia), a rozpoczęciem aplikacji specjalistycznej (koniec marca) są dwa miesiące "wolnego". Po prostu nie odbywa się wtedy aplikacja. Z kolei na aplikacji specjalistycznej co roku jest chyba miesiąc przerwy - bodajże w lipcu czy sierpniu. Ogólnie aplikant nie pozostaje w stosunku pracy, nie przysługuje mu zatem urlop. Inna sytuacja będzie chyba podczas odbywania aplikacji na nowych zasadach, ale w to się nie zagłębiałam szczegółowo.

rozumiem, dziękuję za informację.
Czy orientuje się ktoś dokładnie jak będzie to wyglądać na nowych zasadach ?
Aplikant ma być zatrudniony - ale na jakiej podstawie ( jaka umowa) - do tego niestety nie udało mi się dotrzeć - czy ktoś się wie ?

Aplikant będzie zatrudniony w sądzie okręgowym/prokuraturze okręgowej na czas trwania aplikacji (36 miesięcy)

umowa o pracę na czas trwania aplikacji art 28 ustawy o kssip

Gruba zajrzyj np. na stronę kssip (obecne zasady odbywania aplikacji) i do znowelizowanej ustawy (nowe zasady) zamiast pytać tutaj. To chyba nie jest zbyt trudne.

Przepraszam, jak patrzyłam poprzednio, nie było jeszcze uściślenia że na postawie umowy o pracę :) dziękuję mimo wszystko za odpowiedź :)

hej :) słuchajcie, usłyszałam ostatnio dziwną opinię. Że niby teraz "wszyscy pchają się na ogólną, bo to ostatni rok, kiedy płacą aplikantom".
Owszem stypendium się kończy, ale będzie wynagrodzenie za pracę. Czy jest to aż tak niekorzystne, że "wszyscy się teraz pchają żeby jeszcze zdążyć przed zmianami " ???
Może mnie ktoś oświecić ?

nie jest wskazane ile będzie wynosiło wynagrodzenie dla aplikantów "nowej" specjalistycznej. Dodatkowo na starych zasadach chodzisz sobie na praktyki, jak masz sprawdzian to zwolnią, żebyś się pouczył itp. Po nowemu będziesz pracownikiem - z plusami i minusami tej sytuacji - 40 h tygodniowo, stałe godziny faktycznej pracy no i twoja wypłata jest pomniejszona o różne państwowe haracze bo to już nie stypendium. Plusy? np. macierzyński, 13nastka.

Mnie ciekawi tylko jak to będzie z ze zjazdami. Bo jeśli aplikant ma dostawać do rąsi jakieś 2.200 zł i z tego musi jakieś kilkaset wydać na podróż do Krakowa, nocleg oraz na żarcie, to mnie ciekawi, czy ma on płacić z własnej kieszeni czy będzie traktowany jak pracownik "w delegacji" i dostanie zwrot.

Iversen_88 napisał:
Mnie ciekawi tylko jak to będzie z ze zjazdami. Bo jeśli aplikant ma dostawać do rąsi jakieś 2.200 zł i z tego musi jakieś kilkaset wydać na podróż do Krakowa, nocleg oraz na żarcie, to mnie ciekawi, czy ma on płacić z własnej kieszeni czy będzie traktowany jak pracownik "w delegacji" i dostanie zwrot.

Jak dla mnie powinna być delegacja bo to już kompletna porażka by była jak jeszcze od tej marnej pensji wydawać kilkaset zł na dojazd i życie przez tydzień w Krakowie. Wtedy to już naprawdę na tą aplikację pójdą osoby, których marzeniem życia byłoby zostanie sędzią/prokuratorem. Chociaż w tym kraju i to mnie nie zdziwi.

ktoś wie, kiedy będzie to wiadomo ? czy będzie jakieś rozporządzenie w tej kwestii ?

nie wiadomo, nigdzie nie ma na ten temat informacji. Na jednej z komisji w sprawie nowelizacji o kssip wspominali, że wynagrodzenie ma byc w przedziale wynagrodzenia dla asystenta, oraz "zjazdy" szkoleniowe odbywać się będą raz na kwartał ( obecnie są raz na 4-6 tyg). Także nauka we własnym zakresie po 8 h (wersja dla asertywnych) w sądzie/prokuraturze. Jak dla mnie dostaną nowych asystentów, tylko bardziej uległych, bo będą mieli więcej do stracenia :) no i ci będą bez umów na czas nieokreślony.

Mam wrażenie, że apla po nowemu to "odpowiedź" na opinie aplikantów, że:
- na ogólnej nic się nie robi - cyt. klasyka "no to teraz aplikant będzie zapier***ł"
- idzie się tam dla stypendium, które nie jest niskie - no to teraz macie 2.100 zł netto

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót