Aplikacja ogólna cz. II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Iversen_88 napisał:
Mam wrażenie, że apla po nowemu to "odpowiedź" na opinie aplikantów, że:
- na ogólnej nic się nie robi - cyt. klasyka "no to teraz aplikant będzie zapier***ł"
- idzie się tam dla stypendium, które nie jest niskie - no to teraz macie 2.100 zł netto[/QUOT

2100 przy tym rynku pracy, który jest teraz to dla Ciebie tragedia?

Tragedia to może i nie jest, ale po 5 latach ciężkich studiów i kilkumiesięcznej ostrej nauce zarobki rzędu 2000 zł na miesiąc uczciwą zapłatą nie są.

nigdzie nie jest powiedziane, że w 2017 r. będzie nabór do kssip. W poprzednich latach, przed pierwszym naborem do wtedy nowo powstałego "kssip" a naborem na starych zasadach był rok przerwy.

Oczywiście, że tak. 2.100 zł to śmieszne pieniądze jak dla mnie.

aleksa24 napisał:
nigdzie nie jest powiedziane, że w 2017 r. będzie nabór do kssip. W poprzednich latach, przed pierwszym naborem do wtedy nowo powstałego "kssip" a naborem na starych zasadach był rok przerwy.

a nie w 2016?

widzę, że nowa władza będzie grzebać w edukacji, od przedszkola po aplikację.

Marne widzę szanse, by dobry i doświadczony adwokat czy radca chciał przejść do sądownictwa. Jeżeli do tego zamkną drogę dla referendarzy i asystentów, to uzyskamy kolejny bałagan w sądach, a w gratisie masę wakatów sądowych...

Zamiast takich głupich pomysłów niech odtworzą kolegia ds. wykroczeń i poszerzą uprawnienia referendarzy, by odciążyć sądy.

W zasadzie brak naboru w 2016 jest opcją najbardziej logiczną, ponieważ "potrzeby kadrowe" będą zaspokojone rocznikiem ogólnej, który będzie wówczas zaczynał specjalistyczne. Chyba, że zrobią nabór i rzucą po 15 miejsc tu i tu.

Ostatnia edycja:
Z jakich aktów prawnych będzie można korzystać na drugim etapie?

Jak uważacie, jakie nowe ustawy będą obowiązywały za rok w konkursie na prokuratorską ? Z jakich aktów powinni zrezygnować? Zastanawiam się czy wrócą pytania np. z kryminalistyki czy medycyny sądowej no i jestem ciekaw czy kks i kkw się pojawią.

Na pewno będą wszystkie ustawy karne (łącznie z częścią szczególną) i dużo dużo mniej cywilistyki i ustaw administracyjnych.

Wg projektu rozporządzenia zakres moze zostać identyczny, ewentualnie proporcje inne. Choć zostały do tego zakresu zgłoszone już zastrzeżenia.

Skoro sam MS mówi, że za rok nabór się odbędzie (przyczyna jest oczywista, już przytaczana w tym wątku) to nie rozumiem sensu debatowania nad tym.

Prorok P napisał:
Skoro sam MS mówi, że za rok nabór się odbędzie (przyczyna jest oczywista, już przytaczana w tym wątku) to nie rozumiem sensu debatowania nad tym.

Celna uwaga by była gdyby nie to, że MS się zmienia właśnie

Prorok P napisał:
Gruba zajrzyj np. na stronę kssip (obecne zasady odbywania aplikacji) i do znowelizowanej ustawy (nowe zasady) zamiast pytać tutaj. To chyba nie jest zbyt trudne.

Where? Czy byłbyś tak miły i uczynny żeby wskazać mi, gdzie na tej stronie są takie informacje?

Albo ktoś inny mógłby mi pomóc?

Szukam szczegółowych informacji na temat "aplikacji po nowemu" i wydawało mi się, że przekopałam całą stronę, a nic nie znalazłam. (Choć muszę przyznać, że od zawsze mam problemy z nawigacją na ich stronie :x

Ew. może ktoś oświeci mnie, jaki akt prawny to reguluje?

Żartujesz sobie w tej chwili prawda z tym aktem prawnym?

Naprawdę trudno się domyślić, że jest ustawa o KSSiP? A szczegółowych informacji nie ma, ponieważ nie ma rozporządzeń wykonawczych, a jedynie projekty poprzedniego MS.

your-ex-wife napisał:
Where? Czy byłbyś tak miły i uczynny żeby wskazać mi, gdzie na tej stronie są takie informacje?

Albo ktoś inny mógłby mi pomóc?

Szukam szczegółowych informacji na temat "aplikacji po nowemu" i wydawało mi się, że przekopałam całą stronę, a nic nie znalazłam. (Choć muszę przyznać, że od zawsze mam problemy z nawigacją na ich stronie :x

Ew. może ktoś oświeci mnie, jaki akt prawny to reguluje?

Kochana czy Ty naprawdę jesteś asystentem sędziego zainteresowanym aplikacją kssipowską? :wow:

Mam pytanie odnośnie aplikacji specjalistycznych a nie znalazłem osobnego tematu więc pisze tutaj. Czy ktoś mógłby powiedzieć mi czy jeżeli po skończeniu aplikacji specjalistycznej prokuratorskiej aplikant nie podejmie zatrudnienia na stanowisku asesora prokuratorskiego ale zatrudni się jako referendarz sądowy to również ma obowiązek zwrotu stypendium? art. 44 ust 2 i 3 "starej ustawy o kssip" nie daje jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót