Aplikacja ogólna cz. II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Lullaby87 napisał:
Lubię kiedy trolling ma pewien poziom, ale Twój jest bez polotu. W obecnym roczniku ogólnej nie kojarzę żadnej osoby, który przyszła po to, aby rok ciągnąć kasę i zmykać i nie chce mi się wierzyć, że komuś się będzie chciało przechodzić przez piekło egzaminu wstępnego, a potem kolokwiów, aby zostać z niczym (nie bajerujmy się, ale asystentem można być po studiach). Jak chcesz skrytykować moje stanowisko, to naprawdę podaj jakieś merytoryczne argumenty, a nie takie bujanie w obłokach. Twoja uwaga to czysta spekulacja, która nic nie wnosi do dyskusji, ale mam wrażenie, że właśnie taki jest tego cel - nabijanie postów i sianie zamęty.

W sumie po co ja jęzor strzępię...

W rzeczy samej, dla prawie radcy, egzamin, który zdają ludzie, dopiero co będący studentami, to stres na maxa. To pierwszy rocznik kiedy nie zdało egzaminu końcowego -radcowskiego 40% osób. Zdają za rok, a co robić przez rok? kssip-ować. ha ha. Nie obrażaj i nie obarczaj prawie radców, jakimś śmieszymi potrzebami byćia posługaczem sądowym, czy zaciągnięcia kredytu pod nazwą aplikacja specjalistyczna-stypendium ze spłatą pod postacią posługiwania w sądzie za asa po aplikacji specjalistycznej. Tylko na ogólnej jest kasa w postaci darowizny-stypendium, natomiast odpoczynek jest też i na dalszych aplikacjach specjalistycznych.

marketgarden, nie pamiętam żadnego numerka takiego postanowienia/zarządzenia sędziego, ale kojarzę, że to było w ramach jego władztwa dotyczącego kierowania rozprawą (skład jednoosobowy), bo chyba wszyscy by się usmażyli i dalsza rozprawa nie byłaby możliwa (w protokole umieszczono temperaturę jaka jest w cieniu na zewnątrz). To chyba po prostu ludzkie podejście do sprawy.

Numerka powiadasz? Gdybyś zamiast tego kssipowania odbywała normalną aplikację wiedziałabyś, że w protokole rozprawy po odnotowaniu stawiennictwa, wpisuje się zarządzenie przewodniczącego o odbyciu rozprawy bez tóg. "Przewodnicząca zarządziła lub Przewodniczący zarządził"...
Tak że numerek, to nie tutaj:) ale że jesteś dopiero w 4 miesiącu "aplikacji", to można wybaczyć. A tak poważnie, to całkiem nieźle, jak na kssip-iare.

Ostatnia edycja:
Dobrze pamiętam artykuł dotyczący problemu noszenia togi podczas upału, polecam - jest ciekawy:

Sposoby sędziów na letnie upały, Wiadomości, Wydarzenia dnia - rp.pl

Co do samego egzaminu na aplikację ogólną to dla mnie nie stanowi to jakiegoś szczególnego stresu, nigdy nie stresowały mnie egzaminy (ani siedzenie po kilka godzin na sali sądowej ;) - ale jak ktoś ma predyspozycje to i egzaminem na studiach się zestresuje. Najważniejsze to wyluzować się. W stresie człowiek popełnia najwięcej błędów.

Jak idzie nauka?

oblany.radca napisał:
Numerka powiadasz? Gdybyś zamiast tego kssipowania odbywała normalną aplikację wiedziałabyś, że w protokole rozprawy po odnotowaniu stawiennictwa, wpisuje się zarządzenie przewodniczącego o odbyciu rozprawy bez tóg. "Przewodnicząca zarządziła lub Przewodniczący zarządził"...
Tak że numerek, to nie tutaj:) ale że jesteś dopiero w 4 miesiącu "aplikacji", to można wybaczyć. A tak poważnie, to całkiem nieźle, jak na kssip-iare.

Weź coś na swój wewnętrzny ból i naprawdę już skończ. Nigdzie nie twierdziłam, że musi być jakiś artykuł, ale może być, chociażby ten przyznający Przewodniczącemu prawo wydawania zarządzeń niezbędnych do prowadzenia rozprawy. Marketgarden zapytała się o podstawę takiego działania, więc starałam się odpowiedzieć jak najlepiej, tyle. Tak smutno czyta się Twoje posty, że czas na nie przestać odpowiadać, bo się nakręcasz i powstaje jeszcze więcej smutku.

Ostatnia edycja:
No więc dziś próbowałam, namówiłam prokuratora żeby zapytał czy sąd się zgodzi na odbywanie rozprawy bez czarnego namiotu, tak na próbę. Sędzia na to "no chyba Pan żartuje" :P

Jak będzie z droga do zawodu prokuratora, kiedy zlikwidują aplikację ogólną. Proszę o pomoc.

konrad1617 napisał:
Jak będzie z droga do zawodu prokuratora, kiedy zlikwidują aplikację ogólną. Proszę o pomoc.

Będzie nabór bezpośredni

marketgarden napisał:
Będzie nabór bezpośredni

A są juz jakieś szczególy, ustalenia dotyczące zmian. Będzie osobny egzamin aplikacyjny prokuratorski, osobno sędziowski itd.?

w tym roku zdajemy po staremu, otrzymujemy stypendium i nie musimy pracować, ani odrabiać tej darowizny:)

Witam!
Mam pytanie do osób wypełniających ankietę personalną na AO. W przypadku Wydziału Zamiejscowego Uczelni w "Pełnej nazwie uczelni wyższej" mam zaznaczyć uczelnię i w rubryce "inna" wpisać "Wydział Zamiejscowy tu i tu". Czy zaznaczyć "Inna" i wszystko tzn pełną nazwę uczelni razem z wydziałem w tej rubryce? Proszę o szybką odpowiedź.
Z góry bardzo dziękuję:)

Tylko wybierasz z listy uczelnie...to że wydział zamiejscowy to bez znaczenia.

Utworzyłam na fb grupę "Kandydaci na aplikację ogólną", zapraszam;)

Hmmm dziwne..spróbuj może wpisać samo "kandydaci" albo "ogólną";) ma 2 członków aż;p ale może powoli sie uzbiera;)

MartynaR, jeśli możesz, to zmień nazwę albo może profil grupy na publiczną, bo wyszukiwarka nie daje żadnych wyników. Pozdrawiam.

Mam pytanie, który pakiet testów na arslege polecacie wykupić?

Ja kupiłam 6-miesięczny, ale jakbym miała w tym momencie to wzięłabym ten dla aplikacji ogólnej z kazusami na 3 miesiące.

hej, czy ktoś z Was brał udział w kursie becka przygotowującym do rozwiązywania kazusów na ogólną? jakie macie o tym opinie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót