Aplikacja ogólna cz. II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak myślicie, kiedy aplikacja ogólna zostanie zlikwidowana?

Zabijcie mnie, kolejny, który spadł z nieba...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
W tym roku ostatni nabór. Tyle w temacie.

ForTheVictim napisał:
Prorok P - jak nic pewnego, jak tak? :) Internetowy System Aktów Prawnych

Pozdrawiam! :)

Drogi FortheVictim pomyliłeś nowelizację o zniesieniu stażu referendarskiego z projektem nowelizacji o likwidacji ogólnej ;) Mylić się rzecz ludzka.

Projekt zakładający likwidację ogólnej jest na etapie I czytania. Więcej info --> strona Sejmu.

Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Moi drodzy forumowicze ;)

otóż aplikacja ogólna nie zostanie zlikwidowana przez co najmniej 2 lata, choć osobiście zakładam, że jeszcze później.
Naciski ministerialne i nie tylko na istnienie KSSiPu były od początku tak duże, że niewiarygodna jest nagła zmiana "frontu". Szkoła istnieje 5 lat i wszyscy będą głośno trąbić o tym jaka to ona jest bardzo potrzebna i że nie można w tak krótkim czasie decydować o tak radykalnych zmianach.
Znieśli już obowiązkowy staż referendarski dla obecnych apli. po egzaminie sędziowskim, więc zapewne będą teraz twierdzić, że aplikanci po ogólnej, którzy nie będą kontynuowali nauki na apl. specjalistycznych będą idealnymi kandydatami na referendarzy ;)

Ponadto zachęcam do lektury :

Druk nr 2356

KRS za zmianami ;) ale ta opinia UJ.......

Thiril napisał:
Moi drodzy forumowicze ;)

otóż aplikacja ogólna nie zostanie zlikwidowana przez co najmniej 2 lata, choć osobiście zakładam, że jeszcze później.
Naciski ministerialne i nie tylko na istnienie KSSiPu były od początku tak duże, że niewiarygodna jest nagła zmiana "frontu". Szkoła istnieje 5 lat i wszyscy będą głośno trąbić o tym jaka to ona jest bardzo potrzebna i że nie można w tak krótkim czasie decydować o tak radykalnych zmianach.
Znieśli już obowiązkowy staż referendarski dla obecnych apli. po egzaminie sędziowskim, więc zapewne będą teraz twierdzić, że aplikanci po ogólnej, którzy nie będą kontynuowali nauki na apl. specjalistycznych będą idealnymi kandydatami na referendarzy ;)

Ponadto zachęcam do lektury :

Druk nr 2356

KRS za zmianami ;) ale ta opinia UJ.......

Drogi Thiril - masz stuprocentową rację.

Co do opinii UJ nie ma się co dziwić, że środowisko krakowskie jest przeciwko likwidacji ogólnej. Wszak większość wykładowców w kssipie pochodzi właśnie z Krakowa. Kadra UJ jest częściowo tożsama z kadrą kssipu. Likwidacja ogólnej oznaczałaby zmniejszenie etatów/pensum, więc logiczne, że nikt pod sobą dołków nie będzie kopał.

Oczywiście nie jest to aspekt decydujący, ale jednak mający dość istotne znaczenie.

Prorok P - słusznie, nie doczytałam :/ mój błąd! Dzięki za zwrócenie uwagi! :) Jak to mówią 'zwracam honor' :)

Muszę przyznać że jestem troszkę zagubiony i przepraszam wszystkich za mój błąd.
Zacznę teraz piąty rok i od początku myślałem tylko o aplikacji sędziowskiej.
Czy nie jest tak, że teraz był ostatni nabór na ogólną i dopiero w 2017 roku będzie nabór na specjalistyczną już?

Krzysztof116 napisał:
Muszę przyznać że jestem troszkę zagubiony i przepraszam wszystkich za mój błąd.
Zacznę teraz piąty rok i od początku myślałem tylko o aplikacji sędziowskiej.
Czy nie jest tak, że teraz był ostatni nabór na ogólną i dopiero w 2017 roku będzie nabór na specjalistyczną już?

Wszystko jest napisane powyżej :)

Czyli wszystko wskazuje na to, że można spokojnie rozpoczynać naukę do egzaminu wstępnego na AO w 2015 ;))

Lawstory napisał:
Czyli wszystko wskazuje na to, że można spokojnie rozpoczynać naukę do egzaminu wstępnego na AO w 2015 ;))

Przez rok wiele się może zdarzyć, aczkolwiek przewiduję normalny nabór w 2015.

rząd jest za likwidacją AO, więc skąd twierdzenie o naciskach ministerialnych o jej pozostawieniu ? :P

Cześć,jestem nowa na forum więc jeżeli pytanie podobne do mojego już się tutaj pojawiło,to nie "bijcie". ;)
Jest ktoś,kto mógłby mi powiedzieć jaki jest zakres materiału na AO?

Tak, jest. Minister Sprawiedliwości w rozporządzeniu z dnia 29 kwietnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przeprowadzania naboru dla kandydatów na aplikację ogólną oraz trybu powoływania i działania zespołu konkursowego i komisji konkursowej.

Moonica napisał:
Cześć,jestem nowa na forum więc jeżeli pytanie podobne do mojego już się tutaj pojawiło,to nie "bijcie". ;)
Jest ktoś,kto mógłby mi powiedzieć jaki jest zakres materiału na AO?

Zakres materiału czego? Masz na myśli II etap? Sprecyzuj pytanie.

Miocen, chodziło mi o zakres materiału na aplikację ogólną zarówno na pierwszy etap(test) jak i drugi(kazusy). Na inne aplikacje jest podany wykaz aktów prawnych,z których należy się przygotować na aplikację. Szukam zestawienia takich aktów jeżeli chodzi o AO,a wiadomo,że to nie jest takie oczywiste jeśli chodzi o wykaz aktów prawnych,które należy przyswoić.
Poza tym - jak najlepiej uczyć się do II etapu? Pytam jako całkowita nowicjuszka na tym forum. ;)

Moonica napisał:
Miocen, chodziło mi o zakres materiału na aplikację ogólną zarówno na pierwszy etap(test) jak i drugi(kazusy). Na inne aplikacje jest podany wykaz aktów prawnych,z których należy się przygotować na aplikację. Szukam zestawienia takich aktów jeżeli chodzi o AO,a wiadomo,że to nie jest takie oczywiste jeśli chodzi o wykaz aktów prawnych,które należy przyswoić.
Poza tym - jak najlepiej uczyć się do II etapu? Pytam jako całkowita nowicjuszka na tym forum. ;)

Let me google that for you

I tym sposobem dojdziesz do odpowiedniego rozporządzenia MS regulującego nurtujące cię kwestie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót