Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam wszystkich serdecznie. Mam pytanie do osób które zaczęły studiować prawo, albo tych którzy może już ukończyli studia na tym kierunku. Jestem uczniem liceum ogólnokształcącego i kończę w nim naukę w tym roku. Zamierzam studiować prawo na UAM w Poznaniu.
Wiem, że jest to ciężki kierunek, ale bardzo interesuje się prawem. Moje pytanie odnosi się do aplikacji. Kiedy robi się aplikacje?
i drugie pytanie, które mnie przestraszyło, bo słuchy do mnie doszły, że aby zrobić aplikację, np. adwokacką to jeśli nawet się bardzo dobrze uczę i osiągam bardzo dobre wyniki a nie mam w rodzinie żadnego adwokata ani sędziego ani nikogo z dziedziny prawnej to nie mam szans zrobienia aplikacji. Czy to prawda? czy aby zrobić aplikację muszę mieć tzw. "plecy"
Proszę o pomoc

uff.. dziękuje ;) uspokoiłeś mnie trochę.. a mógłby ktoś to jeszcze potwierdzić zebym już całkiem był spokojny?
bo nie mam nikogo w sądownictwie, prokuraturze ani nigdzie.. i boję się że wszystko ładnie będę zaliczał a później przyjdzie do aplikacji i nawet jeśli będe wszystko wiedział to powiedzą: Panu dziękujemy, do widzenia. wtedy bym miał 5 lat w plecy.. więc na pewno nie muszę mieć nikogo takiego w rodzinie? sama wiedza i umiejętności wystarczą?

Kończąc magisterskie studia prawnicze nigdy nie masz 5 lat w plecy :D Ale musisz pamiętać, że na rynku prawniczym jest bardzo ciężko dla młodego prawnika... Jest coraz większa konkurencja, ale tak jest w każdym zawodzie :smile:

dziękuję ;) a mógłbyś mi jeszcze w skrócie opowiedzieć jak te studia wyglądają? dużo nauki? dużo zajęć? i czy ciekawe zajęcia są? trudne egzaminy? interesuje mnie wszystko na temat tych studiów ;) chętnie posłuchałbym wypowiedzi kogoś kto studiował albo jeszcze studiuje na UAMie w Poznaniu ;)

stwórzcie sobie nowy wątek, a nie zaśmiecacie ten :)

aceofspade112 napisał:
PS. Jest na forum ktoś z Katowic i okolic? Może również uda się zorganizować jakieś spotkanie?

Ja jestem z okolic i chętnie wezmę udział w spotkaniu integracyjnym :)

i dla zainteresowanych: jeśli wysłaliście wniosek o stypendium w jednym egzemplarzu (trzeba w dwóch) ale na formularzu ze strony to jest to wystarczające :)
też zrobiłam ten błąd ;-) ale mi powiedzieli żebym dosłała drugi wniosek z drobnym wyjaśnieniem

ań. napisał:
też zrobiłam ten błąd ;-) ale mi powiedzieli żebym dosłała drugi wniosek z drobnym wyjaśnieniem

Ja też zrobiłam ten błąd :cool: i do mnie nikt się nie odezwał. Mam nadzieję, że mimo wszystko dostanę stypendium ;)

gdyby ktoś nie wspomniał o tym na forum to nawet bym się nie zorientowała :P do mnie też nie dzwonili - ja wykonałam tel

a kiedy dzwoniłas? ja wczoraj uzyskałam od pani taką informację, że jesli na formularzu to nie trzeba dosyłać drugiego wniosku :) pięknie kolejne rozbieżności ;)

ań. napisał:
gdyby ktoś nie wspomniał o tym na forum to nawet bym się nie zorientowała :P do mnie też nie dzwonili - ja wykonałam tel

No ta ja też doślę, akurat wybieram się dzisiaj na pocztę z awizo. Jeszcze jeden wniosek + krótkie wyjaśnienie dlaczego go dosyłam tak?

malwina.a napisał:
No ta ja też doślę, akurat wybieram się dzisiaj na pocztę z awizo. Jeszcze jeden wniosek + krótkie wyjaśnienie dlaczego go dosyłam tak?
dokładnie tak
chyba lepiej wysłać i mieć spokojną głowę
dzwoniłam dziś

Mnie nie wzywano do uzupełnienia braku formalnego na zasadzie art. 64 par. 2 kpa, więc nie będę dosyłała drugiego wniosku :) 3,75 zł za polecony piechotą nie chodzi :D

Ja składałam dokumenty osobiście - pani, która je przyjmowała zapytała, czy wniosek jest w takiej formie jak wzór na stronie i przyjęła tylko jeden egzemplarz, drugi oddała.

Jestem z Dąbrowy Górniczej, więc może tez się załapię na "okolice"?

Planuję przystąpić do najbliższego egzaminu na aplikację ogólną, mam kilka pytań związanych z etapem przygotowawczym;-)
1) z czego się najlepiej uczyć? wiem, że pytania głownie opierały się o KC, KPC, Konst, KPA, KP, KK, KPK, KSH. Czy są jeszcze jakieś akty prawne które są warte polecania? Niestety na AO nie ma spisu tak jak na apl.korporacyjnych.
2) jak się uczyć? rozumiem, że najlepszą opcją jest "trzaskanie" testów? Skąd je braliście - beck? lex? polonica? ars lege?? I jak wyglądało Wasze przygotowanie do etapu II tj. rozwiązywania kazusów?
3) ile czasu poświęciliście aby się przygotować do egzaminu? Planowaliście naukę, czyli np. na początku - KC i KPC do maja , potem czerwiec KP, lipiec i sierpień - KK i KPC itp. itd czy "wszystko po trochu"

Zdaję sobie sprawę, że Panie aplikantki i Panowie aplikanci obecnie bardziej żyją kwestią integracji i są podekscytowani swoimi sukcesami(gratulację!) ale w tym wirze euforii mam nadzieję, że znajdziecie chwilę czasu aby odpowiedzieć na pytania które powyżej postawiłem. Dziękuje i pozdrawiam.

Pewnie już większość do tego dotarła, ale tak pro forma:
Komunikat Dyrektora Krajowej Szkoły Sądownictwa i Prokuratury - Aktualności - KSSiP
http://kssip.s3.amazonaws.com/production/clips/original/f5613587e88c7eea739039286acab437.pdf

@ cyceron :
1. bruksela II bis... ;) a tak na poważnie - konstytucja i kodeksy to podstawa. Dodałbym do tej podstawy jeszcze ustawy o prokuraturze, Pr. o ustroju s.powszechnych, Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi
2. najlepszą opcją jest czytanie ustaw... ;) jeśli chodzi o testy to tak na poważnie zacząłem je robić dopiero na początku września (pewnie stąd mój słaby wynik z pierwszego etapu) i robiłem ze strony testy-prawnicze.pl (elektroniczne wydanie testów beckowskich) z uwagi na to, że miałem do nich darmowy dostęp na 30 dni :) Do drugiego etapu przygotowywałem się w ten sposób, że rozwiązywałem kazusy ln i te ze strony UG, UJ i gdzie tylko znalazłem... (dużo mi to nie pomogło)
3. Taka ostra nauka to dopiero końcówka wakacji...

cyceron - ja uczyłam się wszystkiego po trochu, żeby sobie urozmaicić naukę. Testów becka raczej nie polecam - też korzystałam z 30 dniowego dostępu, miały mało wspólnego z typem pytań egzaminacyjnych.
Ja korzystałam z testów z innego portalu, nie wymienionego tu przez Ciebie, który mimo niepozornego wyglądu oferował sporą bazę, ale nie wiem, czy wolno na forum podawać linki do takich stron...

Na pewno najwięcej pomogło mi wydrukowanie sobie wszystkich testów na aplikację z lat ubiegłych - bardzo dużo pytań się powtarza, np. pytanie o warunek rozwiązujący/zawieszający to klasyk, który występuje chyba w każdym teście, poza tym warto zwrócić uwagę, że np. pytania z konstytucyjnego to zwykle "kto powołuje" albo "ile trwa kadencja", itp, itd

Spis można sporządzić samemu na podstawie ubiegłorocznych testów ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót