Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
bookworm napisał:
A ja mam pytanie, do osób (o ile takie osoby zaglądają do tego wątku), które dostały się na aplikację ogólną: czy możecie napisać, z jakiej książki z kazusami (wydawnictwo, autor) przygotowywaliście się do egzaminu? Ja ostatnio przeglądałem jakieś kazusy, ale one były zbyt proste jak na egzamin na aplikację ogólną (np. żona wzięła kredyt bez zgody męża; ustrój małżeński: wspólność; pytanie: czy mąż odpowiada ze swojego wynagrodzenia za pracę). I drugie pytanie: czy rozwązując kazusy (już na egzaminie) podajecie przy orzecznictwie datę dzienną wydania orzeczenia, czy wystarczy wyłącznie rok wydania orzeczenia. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź

Ja nie poradzę książki z kazusami, kupiłam sobie taką do postępowania karnego z lexis nexis ale była tak beznadziejna, chaotyczna a kazusy tak proste, że utknęłam w okolicach czwartego i skupiłam się na czytaniu podręczników.

Z orzeczeniami oczywiście sobie żartujesz, lepiej spraw sobie porządny zegarek, bo trzy godziny na kazusy to mało czasu - ja pisałam tylko na podstawie ustaw, nie zdążyłam napisać wszystkiego, co w tych ustawach wyczytać by można i drugi etap zakończyłam z 42,5 punkta - nie brzmi to super imponująco, ale wystarcza.

Poza tym system oceniania prac pisemnych jest, jak wiadomo, arbitralny i nie wiadomo nigdy, na co się trafi i czy się spodoba Twój pogląd i styl sprawdzającemu - dlatego moja rada to nie myśleć o kazusach, kuć kodeksy - parę punktów z kazusu można stracić ot tak przez czyjś zły humor, a z tego, co wiesz na teście, jakieś punkty będą na pewno.

Witajcie, otóż jestem kilka miejsc pod kreską i zastanawiam się do kiedy mniej więcej nastąpi ta ostateczna weryfikacja listy? Wpisałam się już na listę na aplikację korporacyjną, na którą również się dostałam, jednak nie ukrywam, że kssip była moim priorytetem.
Nie wiecie może jak to się odbywało w zeszłym roku, do kiedy zakwalifikowani mieli złożyć oświadczenia? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Różnie. W poprzednich latach było to jakieś 3 tygodnie, 4 tygodnie po ogłoszeniu listy kwalifikacyjnej Dyrektora. Też liczę, że jak najszybciej ogłoszą uzupełnioną listę, chociaż biorąc pod uwagę to jak im szło publikowanie wyników II etapu i zbiegający się okres świąteczny, boje się że opublikują je dopiero końcem grudnia albo w styczniu. :mad:

A w jaki sposób będziemy się dowiadywać o ewentualnej możliwości wskoczenia na listę? Będą jakieś zarządzenia Dyrektora?

GabiGabi napisał:
A w jaki sposób będziemy się dowiadywać o ewentualnej możliwości wskoczenia na listę? Będą jakieś zarządzenia Dyrektora?

Będą nowe zarządzenia na stronie. Pierwsza weryfikacja listy powinna być za jakiś miesiąc, ze względu na Święta - pewnie dopiero po Nowym Roku. A ostatnie przetasowania mogą być nawet pod koniec lutego.

Ja bym nawet powiedziała że w marcu będą ostatnie przetasowania. W zeszłym roku aplikacja zaczynała się początkiem grudnia, a Dyrektor aktualizował listy chyba 13 stycznia, w każdym razie na pewno był to styczeń.

Drodzy Aplikanci !!!
W ramach treningu przed czekającymi Was w niedalekiej przyszłości zmaganiami mam taki jeden kazusik do rozwiązania z pozoru prosty, jedynie moję wątpliwości dotyczą literalnej interpretacji pewnego przepisu.
Otóż sytuacja faktyczna wygląda tak : zawarta została bezterminowa umowa o dzieło (o wykonanie stronki www), firma przystąpiła do wykonania dzieła, jednakże zrobiła to sprzecznie z brzmieniem umowy (wykonała projekt w sposób niezupełny, do którego wg umowy można było składać w trakcie reklamacje). Zamawiający kilkakrotnie przedstawiał uchybienia w tej sprawie, jednakże w dalszym ciągu wykonawca nie wywiązał się z postanowień. W końcu wezwał tą firmę do natychmiastowego wykonania zobowiązania (nie nakreślając jednak określonego terminu). W umowie zaznaczono, ze zama...wiający zobowiązuje się do zapłaty zadatku i ten zadatek został uiszczony. I teraz tak: można dochodzić roszczeń z tytułu zwłoki wyznaczając dodatkowy termin, w razie jego upływu żądać odstąpienia od umowy (zwrot świadczeń wzajemnych i dodatkowo dochodzić odszkodowania z tytułu nienalezytego wykonania zobowiązania-naprawienie wynikłej z tego powodu szkody). Ale interesuje mnie sytuacja związana ze wspomnianym zadatkiem... czy w tej sytuacji można, nie wyznaczając terminu dodatkowego, odstąpić od umowy żądając zwrotu podwójnej wartości zadatku z tytułu niewykonania zobowiązania, kwalifikując z art. 394 par. 1 w zw. z art. 627 KC (czy wyrażenie 'niewykonanie zobowiązania' ma tutaj dosłowne znaczenie - niewykonanie zobowiązania=niepodjęcie żadnych kroków do realizacji postanowień umowy- przecież stronka została wykonana, chociaż niezgodnie z oczekiwaniami zamawiającego...)? W dodatku dodam, że stronka działa przez ok 1 rok (bo sprawa się tak długo ciagnie) i czy z tego powodu wykonawca może mieć odwetowe roszczenie do zamawiającego o jej używanie? (wg mnie zamawiający był w dobrej wierze, w końcu liczył na to, że jego prośby zostaną w końcu wysłuchane...). Z góry dzięki za wszelkie sugestie !! :)))

W dalszym ciągu ponawiam pytanie - czy coś Wam wiadomo na temat planowania obniżki stypendium na ogólnej?

:what:

Droga miss olaya!
Prawa rynku są takie, że za udzielanie porad prawnych się płaci. Proszę więc nie zaśmiecać tematu pod pozorem działania w interesie przyszłych aplikantów, którzy dzięki Twojej oszczędności będą mogli sobie "poćwiczyć".
Z poważaniem,
AaaniaW

Czy ktoś z aplikantów z lat ubiegłych odbywał praktyki w Krakowie i mógłby podzielić się swoimi refleksjami? Podobno to najgorszy wariant gdyż patroni wogole sie nie przykladaja. Ciekaw jestem ile w tym prawdy?

AaaniaW, akurat to treść przykładowego kazusu, gdyż przygotowuję się na aplikację ogólną, dlatego jest to szczerze wyrażona prosba o pomoc w rozwianiu wątpliwości dotyczącej instytucji zadatku. W ustawie jest określone, że zwrot zadatku przysługuje w razie niewykonania zobowiązania. Czy to wyrażenie należy traktować dosłownie, że się nie podjęło żadnych kroków, żeby to istniejące zobowiazanie wykonać? Co w sytuacji nienależytego spełnienia świadczenia, czy tutaj zwrot zadatku ma zastosowanie? (jestem uradowana, że już doszłam do niemal 400 art w KC ;)) A powyższy stan faktyczny to mój 100% wymysł, bo ciekawi mnie to zagadnienie ;) No cóż... jakby komus się chciało w to wgłębić to byłoby fajnie ;) najwyzej pozostanie mi szperanie w komentarzu, którego niestety teraz nie posiadam ;(

Dzięki, dzięki. Faktycznie, aplikanci niezbyt pochlebnie wypowiadają się na temat apl. ogólnej.

I co tu robić? :o

Nie wiem. A wiecie na jakim etapie jest ta ustawa o państwowych egzaminach (ona miała dotyczyć zawodów korporacyjnych)? Na jakimś forum przeczytałam, że niby mają zmienić przepisy tak, że nie będzie już tego 2-letniego terminu do wpisu na korporacyjne. Czy ktoś coś wie na ten temat? Wiem że miały być jakieś dwu etapowe egzaminy, ale nic więcej nie słyszałam....

Przecież jest nowa kadencja więc prace muszą być od nowa w komisjach

lukas63 napisał:

Ja uważam, że pomysł spali na panewce. Ta ustawa miała być przedwyborczą marchewką na kiju dla pewnej grupy wyborców. Być może pomysł ożyje przed kolejnymi wyborami. ;)

pytanie do wszystkich którym brakło niewiele do znalezienia się na liście top 200: czy znacie kogoś kto rezygnuje z ogólnej????

smutna była już o tym mowa, tylko nie wiem na którym forum - parę osób zna kilka osób, które rezygnują ale łączna ich liczba będzie pewnie znana w pierwszej połowie stycznia, kiedy lista top200 zostanie zaktualizowana

w zeszlym roku, o ile dobrze sprawdzilem, zrezygnowalo na 300 osob 9.
to wszystko sie okaze, jak minie termin na nadsylanie odp w sprawie gotowosci do rozpoczecia aplikacji.

Edit
z nowych 9 osob, zrezygnowaly kolejne 2, i w ich miejse weszla 1.

Takze lacznie 10 osob z poza pierwotnej liczby weszlo.

Ostatnia edycja:
lukas63 napisał:

W sumie macie rację. Zobaczymy na jakie pomysły wpadnie Gowin :-o

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót