Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ja pracuje jako asystent sedziego, czy mozna wziac na okres roku urlop bezplatny?
czy zakaz podejmowania zatrudnienia rozumiany jest szeroko - tzn nie mozna byc zatrudnionym juz w chwili podjecia aplikacji ?

Ostatnia edycja:
Maharet, w nowym rozporządzeniu dotyczącym odbywania aplikacji ogólnej pominięto zapis, że aplikant odbywa praktyki w sądzie najbliższym miejsca zamieszkania.
Odpowiadając na pytanie: można się starać o zmianę sądu, myślę że w Twoim przypadku nie będzie z tym problemów.
Patroni są z sądów, gdzie obywa się praktyki, koordynatorem jest często sędzia SA lub SO z właściwego okręgu.
questor - osobiście nie słyszałem o tym aby ktoś był asystentem na urlopie i jednocześnie aplikantem, ale kto wie, taki przypadek mógł zajść.

Na innym forum napisano - bez podania źródła - o planowanej obniżce stypendium. Czy komuś coś wiadomo na ten temat ?

Poza tym, czy mogłyby zabrać głos osoby, które ukończyły apl. ogólną na temat zalet tej aplikacji? Mam właśnie dylemat, czy ryzykować w imię dawnych marzeń, czy obstawać przy adwokackiej, gdzie mam pewnego patrona i pracę.

Będę wdzięczna za sugestie.

łżykwiat napisał:
Poza tym, czy mogłyby zabrać głos osoby, które ukończyły apl. ogólną na temat zalet tej aplikacji? Mam właśnie dylemat, czy ryzykować w imię dawnych marzeń, czy obstawać przy adwokackiej, gdzie mam pewnego patrona i pracę.
Ja co prawda nie ukończyłem ogólnej ani jej nie zacznę, ale aspirowałem. Gdybym miał dobrą pracę to nie bawiłbym się w ogólną, przy tej aplikacji masz niepewność co stanie się z Tobą po roku, jeśli nie załapiesz się na specjalistyczną. Zalety to oczywiście stypendium i... stypendium. ;)

Czy komuś wiadomo, w jakiej wysokości "na rękę" jest teraz stypendium dla ludzi na ogólnej ?

Jak będą co chwile obniżać to stypendium, to sami skompromitują swój pomysł elitarnej szkoły, tym bardziej, że większość ludzi musi dojeżdżać do Krakowa i nocować w hotelu. Ciekawe, co jeszcze oprócz stanu spoczynku będą chcieli zabrać. Typowe, na tysiące urzędniczych etatów dla znajomych i znajomych znajomych pieniążków nie brakuje, ale jak trzeba wykształcić garstkę wysoko wykwalifikowanych prawników, to powoli, krok po kroku, obniżka za obniżką, wracamy do modelu sprzed kilku lat, czyli dziadowania. Oczywiście jeszcze do tego daleko, ale skoro państwo chce się dobrać do skóry złym sędziom i prokuratorom, to młokosom też musi pokazać, gdzie ich miejsce :D

argument_walidacyjny napisał:
Ja co prawda nie ukończyłem ogólnej ani jej nie zacznę, ale aspirowałem. Gdybym miał dobrą pracę to nie bawiłbym się w ogólną, przy tej aplikacji masz niepewność co stanie się z Tobą po roku, jeśli nie załapiesz się na specjalistyczną. Zalety to oczywiście stypendium i... stypendium. ;)

No właśnie. Stypendium. Do tej pory zmieniali zasady w trakcie gry. Boję się, że tym razem zrobią podobnie odnośnie stypy. Nie chcę siać paniki, ale boję się, że zaraz po tym jak ludzie się zdecydują, stypendium zostanie pomniejszone:rolleyes: - kwestia tylko o ile.

To i tak duża kwota w stosunku do przykładowo aplikacji korporacyjnej, gdzie musisz płacić 5000 zł rocznie a do tego stawki zarobków w granicach 1000-1500 na reke

lukas63 napisał:
To i tak duża kwota w stosunku do przykładowo aplikacji korporacyjnej, gdzie musisz płacić 5000 zł rocznie a do tego stawki zarobków w granicach 1000-1500 na reke

Święta racja! Właśnie 1300 pln/rękę zaproponowano mi na start. To i tak podobno dobrze. Aż czuję podstęp :D

argument_walidacyjny napisał:

Po nowelizacji ustawy o KSSiP, corocznie MS ma ogłosic listę wolnych etatow asystenckich. Jeśli Absolwent ogólnej złoży oświadczenie o checi podjecia pracy na takim etacie, to prezes sądu ma OBOWIĄZEK zatrudnic takiego aplikanta na takim stanowisku. Z tego wynika, że odpadają juz konkursy....

lawyer11 napisał:
Po nowelizacji ustawy o KSSiP, corocznie MS ma ogłosic listę wolnych etatow asystenckich. Jeśli Absolwent ogólnej złoży oświadczenie o checi podjecia pracy na takim etacie, to prezes sądu ma OBOWIĄZEK zatrudnic takiego aplikanta na takim stanowisku. Z tego wynika, że odpadają juz konkursy....

i co z tego w samej warszawie jest 33 wolne stanowiska asystenckie a termin konkursu jest przesuwany kilka razy z uwagi na małą ilość chętnych, podejrzewam, że na pozostałe wolne etaty w innych miastach też raczej tłumy nie walą. A co do likwidacji konkursu biorąc pod uwagę, że wymogiem jest odbycie aplikacji (ogólnej bądź pozostałych) to przeprowadzanie konkursu przy tak małej ilości chętnych i tak było przesadą.

we Wrocławiu też jest pełno wolnych wakatów...

w małym miasteczku ma to sens (przy zarobkach 2.000zł) - w dużych miastach już nie

lukas63 napisał:
w małym miasteczku ma to sens (przy zarobkach 2.000zł) - w dużych miastach już nie

masz rację, przy czym w małych miasteczkach musi być wolny etat, a jak wynika z nowelizacji MS ma publikować listę wolnych stanowisk asystenckich, więc raczej nie spodziewałabym się jakichkolwiek wolnych etatów w małych miasteczkach - gdzie pracy jest zdecydowanie mniej i to wynagrodzenie na lokalne warunki jest wysokie. W dużych ośrodkach gdzie pracy jest masa tylko pasjonaci;) są gotowi pracować za tak małą kaskę przy takim ogromie pracy, ale niestety takie są realia. Wraz ze wzrostem wymagań na stanowisko asystenta niestety nie poszedł wzrost wynagrodzenia :(

a jak wynika z nowelizacji MS ma publikować listę wolnych stanowisk asystenckich, więc raczej nie spodziewałabym się jakichkolwiek wolnych etatów w małych miasteczkach
Ale co zmieni publikowanie listy wolnych stanowisk?
Jak dotąd wystarczyło co jakiś czas zaglądanie na strony www sądów - w mojej miejscowości (30 tys mieszkańców) od 2-3 lat jest wolny wakat asystenta w SR

nic nie zmieni publikowanie listy - powtarzam tylko to co ma wynikać z nowelizacji ustawy o KSSiP, ale to jest tylko mydlenie oczu. W rzeczywistości nikt nie jest zainteresowany stanowiskiem asystenta z uwagi na nieadekwatne zarobki. W warszawie już ogłosili nabór na odpłatne praktyki dla absolwentów prawa na stanowisku asystenta żeby obejść przepisy ustawy. ja z kolei słyszałam i taka też była moja świadomość, że w mniejszych miasteczkach wolnych wakatów raczej nie ma albo są sporadycznie, ale widać nie wszędzie tak jest.

W znanym mi mieście (20 tys.) również kilkakrotnie rozpisywano konkurs. Bez powodzenia z uwagi na brak chętnych. Ostatnio więc zatrudniono dziewczynę bez aplikacji na stanowisku... sprzątaczki, choć - jak łatwo się domyślić - wykonuje pracę asystentki...

A ja mam pytanie, do osób (o ile takie osoby zaglądają do tego wątku), które dostały się na aplikację ogólną: czy możecie napisać, z jakiej książki z kazusami (wydawnictwo, autor) przygotowywaliście się do egzaminu? Ja ostatnio przeglądałem jakieś kazusy, ale one były zbyt proste jak na egzamin na aplikację ogólną (np. żona wzięła kredyt bez zgody męża; ustrój małżeński: wspólność; pytanie: czy mąż odpowiada ze swojego wynagrodzenia za pracę). I drugie pytanie: czy rozwązując kazusy (już na egzaminie) podajecie przy orzecznictwie datę dzienną wydania orzeczenia, czy wystarczy wyłącznie rok wydania orzeczenia. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź

lawyer11 napisał:

Myślę, że prezes sądu nie ma obowiązku zatrudniania takiego aplikanta. A lista o wolnych stanowiskach jest tylko informacyjna.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót