Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Egzamin na aplikację ogólną 2014?

póki co transmisji z komisji nie ma - nie wiem czy będzie - ale z planu posiedzień komisji na 9-go kwietnia wynika, że posiedzenie połączonych komisji rozpocznie się 15 minut po ogłoszeniu przerwy w posiedzeniu Senatu, a póki co widzę, że trwa jeszcze posiedzenie plenarne

edit: transmisja sie rozpoczela

edit2: mi się transmisja strasznie tnie, nie wiem w czym problem, jeśli ktoś dojdzie do ładu co oni tam przegłosowali to niech da znać

edit3: przegłosowali poprawkę "uwzględniającą zarządzony nabór", ale co w niej jest nie wiem

Ostatnia edycja:

Przyjęli poprawkę zmieniającą przepisy przejściowe, ale nie znana jest jej treść. Wiadomo tylko, że ma uwzględniać to, że nabór już jest ogłoszony oraz to, że na aplikacji ogólnej już są aplikanci.

Na jakiej jesteście stronie??

To będzie czy nie będzie naboru.

tak jak napisał Artur, nie jest znana treść poprawki

wydaje się jednak, że skoro mowa u poprawce uwzględniającej, że zarządzono nabór i że wzięto pod uwagę stanowisko MS to jest to nabór raczej będzie, dzis jutro wszystko sie wyjasni bo projekt powinien wisiec juz na stronie

Mi się wydaje, że przyjęli rozwiązanie pośrednie, o którym wspomniał minister. Skoro uwzględniają i to, że odbywa się aplikacja i to, że nabór jest ogłoszony to pewnie zostawili furtkę, która pozwala na cofnięcie naboru jeśli ustawa wejdzie w życie przed przeprowadzeniem konkursu. Oczywiście to tylko taka moja spekulacja.

nawet zakładając taką wersję, która jest dość prawdopodobna, to wątpliwe, żeby ustawa weszła w życie przed 7 października

3 miesieczne vacatio legis -> 6 lipca 2014 ogloszenie -> poczatek lipca podpis prezydenta

niecale 3 miesiace na przejscie procedury w sejmie, senacie i w kanc. prezydenta - moim zdaniem bez szans

Ja też tak sądzę. Mimo takiego przyśpieszenia nie zdążą i nabór może się odbyć.

Ostatnia edycja:

Ktoś wie po jakim czasie ostatnio pojawił się na stronie tekst projektu po przyjętych poprawkach?

Jutro się pojawi na pewno, bo przecież będzie głosowanie nad projektem już z naniesionymi poprawkami.

Stawiam na to, że odbędzie się nabór na aplikację ogólna, która z mocy prawa przekształci się z chwilą wejścia ustawy w życie w aplikację specjalistyczną.

Gotów jestem się założyć o butelkę wina. Kto podejmie zakład?

Jest druk. Będzie konkurs!!

„Art. 15. 1. Konkurs na aplikację ogólną w roku 2014 oraz
aplikacja ogólna rozpoczynająca się w roku 2015 odbywają się na
podstawie przepisów dotychczasowych."

Ponadto:
4. Kandydaci przyjęci na aplikację sędziowską albo prokuratorską
w latach 2015 i 2016 na podstawie art. 29 ustawy, o której mowa
w art. 1, w brzmieniu obowiązującym przed dniem wejścia w życie
ustawy, odbywają aplikację sędziowską albo prokuratorską na
podstawie przepisów dotychczasowych.”.

świetna wiadomość :)

czyli rozumiem, że w 2015 brak naboru i na specjalistyczne z listy kwal. i w dodatku na starych zasadach ze stypendium itd.

Artur mozesz podrzucic link bo nie moge znalezc?
edit: ok już mam

Ostatnia edycja:

mozecie podrzucic link?

dobra już mam.... ;/

Ostatnia edycja:

mimo to podrzućcie link

Super, dzięki Artur

Masełko :) w tym roku się dostanę ! Zobaczycie !

Czyli wszystko po staremu. Mnie się to akurat nie podoba, bo bezpośredni nabór na specjalistyczne byłby lepszym pomysłem niż pozostawianie rocznej ogólnej i naboru z listy kwalf. na specjalistyczne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót