Aplikacja radcowska cz. II

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
89Dominika napisał:
Ja po aplikacji w tej izbie, wiec co nieco wiem. ;)
Zajęcia są od 9 do 14.15 (gr. przedpołudniowe), albo od 11.45 do 17.30 (gr. popołudniowe). Przydział zależny od nazwiska. Można ubiegać o zamianę, ale musisz mieć kogoś kto wejdzie na Twoje miejsce w grupie macierzystej (co do zasady, ale bywają wyjątki).
Plany z poprzednich lat są na stronie, więc możesz sobie pooglądać.

Praktyki w sądach wiadomo, że od rana (ok.9), ale zwykle szybko się kończą. Do maks. 12. Zaleznie od sędziego. Podobnie w prokuraturze.
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Nie wiem jak to będzię u mnie z pracą ( w budżtówce) czy pracodawca wyrazi zgodę na ten 1 dzień wolny na zajęcia a miałam nadzieję, że może zajęcia są trochę później.
Do kiedy należy uiścić pierwszą opłatę za aplikację ?

Ostatnia edycja:
Nie, takie komforty to u adwokatów. :) Oni mają od bodajże godziny 16.00.

89Dominika napisał:
Nie, takie komforty to u adwokatów. :) Oni mają od bodajże godziny 16.00.

Dokładnie, kumpela ma właśnie zajęcia od 16. Szkoda. To bardzo utrudnia pracę.

Oglądałam plany zajęć w oirp k-ce i to raczej 2 dni w tygodniu wychodzą nie 1. Jeden to wykłady drugi to sądy i kancelarie. Plus 2 dni w m-cu u patrona.Jesli dobrze wydedukowalam to dla pierwszego roku będzie to prawdopodobnie poniedzialek i wtorek.Chyba ze coś pokrecilam to proszę o skorygowanie.

Cześć:)

Czy ktoś wie kiedy i w jaki dzien tygodnia zaczynają się zajęcia na II OIRP Warszawa??
I może ktoś polecić jakieś książki/komentarze/skrypty do nauki rodzinnego i karnego??
Będę wdzięczna :)

jejstarka napisał:
Cześć:)

Czy ktoś wie kiedy i w jaki dzien tygodnia zaczynają się zajęcia na II OIRP Warszawa??
I może ktoś polecić jakieś książki/komentarze/skrypty do nauki rodzinnego i karnego??
Będę wdzięczna :)

Zajęcia na II roku odbywają się w ten sam dzień tygodnia co na pierwszym (zresztą na III też).

Rodzinne - Helena Ciepła
Karne - Dariusz Świecki

Czy ktoś wie kiedy jest ślubowanie aplikantów w oirp Katowice?

Mam pytanie do osób odbywających aplikację przy OIRP w Krakowie. W jakim terminie realnie odbywa się zwykle kolokwium z prawa pracy na pierwszym roku? Terminy wyznaczane uchwałą obejmują zwykle okres od maja do grudnia, a ja potrzebuję wiedzieć kiedy to kolokwium jest rzeczywiście przeprowadzane...:o

gg13 napisał:
Mam pytanie do osób odbywających aplikację przy OIRP w Krakowie. W jakim terminie realnie odbywa się zwykle kolokwium z prawa pracy na pierwszym roku? Terminy wyznaczane uchwałą obejmują zwykle okres od maja do grudnia, a ja potrzebuję wiedzieć kiedy to kolokwium jest rzeczywiście przeprowadzane...:o

Z tego co się orientuję to są to okolice maja/czerwca, ale niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ;)

prośba do starszych roczników - KOLOKWIA NA I ROKU.

Witam,
Czy koledzy ze starszych lat mogliby podzielić się tematami kolowiów na I roku - prawo cywilne i postępowanie cywilne?
jaka umowa do opracowania/opinia prawna i w jakiej Izbie?

Dzień dobry, czy ktoś tutaj może wie jakie są realne różnice między aplikacją radcowską w Krakowie i w Warszawie? Wiem mniej więcej jak to wygląda w Krakowie, ale rozważam wyprowadzkę, a liczne artykuły straszą, że aplikacja radcowska wymaga znacznie więcej formalności - obecności, kolokwiów itp. - nie jestem leniuszkiem, ale wydaje mi się, że w warunkach zbytniej formalności o obecności itp. może ucierpieć praca zawodowa, która wydaje mi się jednak bardziej istotna w jako takiej karierze prawniczej. Wiem, że w Krakowie mimo tego, że formalnie jest podobnie, realną różnicę stanowi właściwie forma egzaminów i ich częstotliwość. Jak jest w Warszawie? Czy naprawdę dalej połowa aplikantów ma zajęcia do 14 w ciągu dnia? Jak wygląda kwestia nieobecności spowodowanych obowiązkami zawodowymi? I jak ewentualnie ma się to do warszawskiej aplikacji adwokackiej?

W OIRP Warszawa w skrócie wygląda to tak:
- możesz mieć 54 godziny lekcyjne nieobecności bez względu na powód - nie ma dodatkowych godzin tzw. nieobecności usprawiedliwionych - oczywiście są jakieś wyjątki, ale to są sprawy już rozpatrywane indywidualnie,
- w ramach roku szkolnego masz zadawane nieobligatoryjne prace domowe - 2 pozwy, 3 umowy. 4 apelacje (tak było w tym roku) - nie ma przymusu ich realizowania, jednakże ze względu na ich szkoleniowy charakter gorąco zachęcam do ich realizacji - tutaj też należy pamiętać iż parce domowe (pierwsza) są zadawane z odpowiednim wyprzedzeniem (ok. 3 tygodni) - przy czym już każda kolejna w odstępach tygodniowych - więc aby uniknąć sytuacji, w której naraz mamy robić ich kilka - lepiej nie zwlekać ich z realizacją - no chyba, że ktoś świadomie podejmuje decyzje ze ich nie będzie realizował,
- na I roku aplikacji masz trzy kolokwia: prawo cywilne (napisanie umowy), postępowanie cywilne (napisanie apelacji), prawo pracy i ubezpieczenia społeczne (egzamin ustny z zagadnień opublikowanych przez KRRP),
- zajęcia dzielą się na dwa przedziały czasowe - poranne (do ok. godz. 14:00) i popołudniowe (od ok. 15:00 do 20:00) - nie jest to jednolity blok co tydzień - czasami będą to 4 godziny lekcyjna a czasami aż 8 (od 13:00 do 20:00),
- aplikanci sa przydzieleni do grup (podział na rano - południe) a następnie do podgrup (podział pod kątem ćwiczeń) - podgrupy liczą sobie od 30 do 60 aplikantów - przy czym te mniejsze są łączone w jedną większą grupę,
- praktyki na I roku odbywasz w prokuraturze i sądach "cywilnych" - średnio założenie jest takie aby raz w tygodniu być w sądzie (ale nic nie stoi na przeszkodzie aby w sądzie zrealizować praktyki np. 2 razy w tygodniu - wszystko zależy od osoby, z którą masz te praktyki odbyć),
od 2019 roku będą zmiany w patronacie - tzn. ma być położony większy nacisk na zajęcia praktyczne, dodatkowe prace "domowe" weryfikowane przez patronów.
To tak pokrótce.

Mam pytanie niezwiązane z wątkami poruszanymi wyżej, wybaczcie.
Jak rozumiem termin na złożenie wniosku o dopuszczenie do egzaminu mija dziś i mimo że jest to dzień wolny od pracy nie został on "przeciągnięty" do jutra?

GregoryPeck1 termin był do 15 sierpnia. To nie ma znaczenia, że dzień był wolny od pracy.

Witam,
czy jako funkcjonariusz Policji mogę "normalnie" przebrnąć przez aplikację radcowską?
Doczytałem że z chwilą uzyskania uprawnień radcowskich, pracując w organach ścigania ulegną one zawieszeniu, chyba że odejdę ze służby/będę pracował na etacie radcowskim. Ok. Zrozumiałe. Jak wygląda od strony praktycznej aplikacja radcowska? Na stronie OIRP Opole przeanalizowałem plan zajęć (raz w tygodniu - nie ma problemu) , czy w trakcie aplikacji muszę odbyć praktyki w Sądach/Prokuraturze/Kancelarii? Czy sama praca w Policji wystarczy? Chodzi mi o inne zobowiązania prócz tych związanych z uczestniczeniem w zajęciach raz w tygodniu, bo na to wolne spokojnie dostane :)

Edit:
Dopadłem porozumienie pomiędzy PKRRP a MS i jest tam informacja o zajęciach praktycznych odbywających się 4x w miesiącu. Praktyka w Sądach jest zamiast zajęć teoretycznych w danym roku/okresie, czy dodatkowo? Czyli wychodzą zajęcia 2x w tygodniu? Dobrze kombinuje z tym porozumieniem? :)

Ostatnia edycja:
Mhonar napisał:
Praktyka w Sądach jest zamiast zajęć teoretycznych w danym roku/okresie, czy dodatkowo? Czyli wychodzą zajęcia 2x w tygodniu? Dobrze kombinuje z tym porozumieniem? :)

Dodatkowo.

Witam, wczoraj otrzymalam już uchwałe ze swoim pozytywnym wynikiem, wiem, że teraz należy złożyć wniosek o wpis, ale skąd wziąć formularz, jakie załączniki do tego?opłata? nie mam żadnych info, mysłalam, że w uchwale znajdę informacje na ten temat

Z tego co się orientuję wniosek o wpis na listę aplikantów radcowskich należy złożyć w izbie, w podchodziło się do egzaminu wstępnego, jednak czy jest możliwość przeniesienia się do innej izby niedługi po złożeniu ślubowania? Spotkaliście się z taką sytuacją?
Poza tym, czy niezłożenie ślubowania, po tym jak wnioskowało się o wpis na listę nie kasuje 2-letniego okresu ważności zdanego egzaminu wstępnego?
Ostatnia sprawa, czy spotkał się ktoś z sytuacją, że komuś wyznaczono patrona z urzędu z "Pcimia Dolnego" i musiał dojeżdżać na spotkania z nim kilkadziesiąt/kilkaset kilometrów? :D

adamosiewos napisał:
czy jest możliwość przeniesienia się do innej izby niedługi po złożeniu ślubowania? Spotkaliście się z taką sytuacją?

Podbijam, ponieważ też mnie to interesuje.

Powrót