Aplikacja radcowska cz. II

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No to może się podziel, co takiego usłyszałeś w tej Izbie, żebym się do tego mógł odnieść?

Formalnie potrzebujesz wpisu na listę i złożenia ślubowania, żeby wystąpić z wnioskiem o przeniesienie wpisu. Wpis można przenieś tylko na dany rok i uchwała musi być podjęta w terminie miesiąca od rozpoczęcia tego roku, ale problem pojawia się z opinią patrona. Nie wiem jak to wygląda u was w tym momencie dokładnie z terminami, ale wniosek o patronat składa się przed ślubowaniem i Izba go wyznacza na tej podstawie. Jak ktoś chce się przenieść na początku swojego pierwszego roku do innej Izby, będzie musiał współpracować ze 'starym' patronem albo uzyskać od niego opinię, żeby móc patrona zmienić na właściwego według nowej Izby, bo opinia roczna patrona jest niezbędna do zaliczenia roku. Żart polega na tym, że patron może tej opinii nie wydać aplikantowi, którego nie zna i można zostać dzięki temu w rozkroku między dwoma Izbami.

Cofam, to co napisałem, że nie ma takiej możliwości. Możliwość przeniesienia jest, ale mogą wyniknąć z tego niepotrzebne komplikacje, jeśli nie znasz swojego patrona. Dlatego praktykuje się przenosiny po pierwszym roku, jak ma się wszystkie niezbędne papiery. Nie znam też nikogo osobiście, kto się przenosił 'na starcie'.

A co, jeśli wybrano sobie patrona z innej izby, powiedzmy, że z tej, do której chcemy się przenieść? :)

Wracając do tego co usłyszałem to wniosek należałoby złożyć jeszcze przed rozpoczęciem praktyk, ale trzeba również odpowiednio wcześniej postarać się o zgodę izby, do której chcemy się przenieść. Powiedziano mi, że w tym przypadku nie byłoby potrzeby wnioskowania o przydzielenie patrona z urzędu, ponieważ w razie czego taki zostanie przydzielony w "nowej" izbie. Zdaje sobie sprawę, że tego typu manewr nie należy do najczęściej praktykowanych, jednak jak już się przenosić to właśnie w grudniu/styczniu.

Jest dopiero październik, więc jeśli wiesz na 100%, że chcesz być w innej Izbie, to chyba najsensowniej będzie właśnie wnioskować o patrona z Izby, do której się przenosisz i faktycznie nie powinno być problemów. Nie wiem, kiedy się praktyki zaczynają, ale wniosek powinieneś składać od razu po ślubowaniu.

Cześć wszystkim, kończę właśnie V rok. Mniej więcej rok temu postanowiłem, że nie będę szedł na żadną aplikację prawniczą. Dostałem też propozycję pracy w pewnym przedsiębiorstwie i to z nim wiążę przyszłość zawodową. Pomyślałem jednak, że być może lepiej jest mieć jakieś zabezpieczenie, gdyby tam nie wyszło, lub gdy po latach po prostu zmęczę się taką pracą. W związku z tym zacząłem myśleć o pójściu na aplikację radcowską, żeby uzyskać prawo wykonywania tego zawodu. Co do pracy - mogę się dogadać tak, że zacznę ją 3 lata później, lub że będę ją jakoś łączył z obowiązkami "aplikacyjnymi".

Po tym przydługim wstępie stawiam zasadnicze pytanie - czy gdy już uzyska się wpis na listę radców prawnych, to trzeba pracować jako radca, by z tej listy nie zostać skreślonym? Słyszałem coś o obowiązkowym zdobywaniu punktów co rok, ale jak to jest z pracą? Musiałbym być zatrudniony w tym przedsiębiorstwie np. na 1/3 etatu jako radca i na 2/3 na właściwym stanowisku (teoretycznie mógłbym się tak dogadać z przyszłym pracodawcą).

Odpowiadając:
1. Nie musisz pracować jako radca po zdanym egzaminie,
2. Dobrze słyszałeś odnośnie punktów,
3. Nie masz obowiązku być zatrudnionym jako radca na 1/3 etatu.

Jesteś studentem V roku, więc przeczytaj stosowną ustawę.

Szukam dobrej duszy do wymienienia się materiałami, konkretnie APLIKANTA RADCOWSKIEGO:

Ja dysponuję kazusami i innymi z kursu do egzaminu radcowskiego.

Chciałabym poprosić o kazusy na zaliczenie z handlowego, cywilnego, karnego i administracyjnego z ostatniego roku.

W zamian prześlę wszystko co mam ??????

Cześć, mam pytanie czy na kolokwium z prawa pracy wystarczy tylko ta książka ius vitae? Bo mam wrażenie że niektóre pytania są tam opracowane bardzo pobieżnie.. Nie posiadam zbyt dużych notatek z wykładów i w związku z tym nie bardzo wiem, czy sama książka wystarczy.
Mógłby ktoś się wypowiedzieć?

Wszystko zależy od danej Izby i egzaminatorów

***nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz. mod***

o jakich egzaminatorów ci chodzi?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dobry wieczór.
Mam pytanie, czy absolwentom aplikacji radcowskiej po jej ukończeniu, a przed egzaminem przysługuje dostęp do aplikanckiego darmowego Lexa z komentarzami i orzeczeniami?
Pozdrawiam

Czy zajęcia na pierwszym roku aplikacji radcowskiej w Katowicach będą odbywały się przed komputerami zdalnie czy trzeba będzie gdzieś dojeżdżać?

Cześć,

mam pytanie - przede wszystkim do osób w trakcie/po aplikacji radcowskiej - o ilość nauki na aplikacji - dużo tego jest? więcej/mniej niż na studiach?

Czy bylibyście w stanie dołożyć sobie drugi kierunek studiów w trakcie aplikacji? (weekendowo, powiedzmy ''przeciętnie'' wymagający kierunek)

To wszystko oczywiście, przy założeniu 5x8h pracy tygodniowo :)

Nie ma opcji. Aplikacja jest bardzo wymagająca i absorbująca czas. Na studiach ledwo liznąłeś prawa. Jeśli nawet praktykujesz w jakimś obszarze, to reszta jest terra incognita.

Nacisk jest na to aby dojeżdżać. Ale wszystko wyjdzie w praniu

Dlaczego nie? Ja pracuję w korpo w Warszawie, do tego apka radcowska, na weekendy dołożyłem sobie podyplomówkę z podatków i daję radę.

RE: prośba do starszych roczników - KOLOKWIA NA I ROKU.

s1korupka napisał:
Witam,
Czy koledzy ze starszych lat mogliby podzielić się tematami kolowiów na I roku - prawo cywilne i postępowanie cywilne?
jaka umowa do opracowania/opinia prawna i w jakiej Izbie?

Czu na Kolokwium z KC/KPC będzie wolno wnosić ustawy, komentarze, orzecznictwo, podręczniki, wzory umów z Becka?

RE: prośba do starszych roczników - KOLOKWIA NA I ROKU.

hhh_hkjn napisał:
Czu na Kolokwium z KC/KPC będzie wolno wnosić ustawy, komentarze, orzecznictwo, podręczniki, wzory umów z Becka?
Za moich czasów można było tylko wnieść kodeks.

Powrót