Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
marine napisał:
Moim zdaniem jesteś trolem :P

widzę, że rozmowa będzie "na poziomie" :razz:
to logiczne, że decydując się na podejście do aplikacji trzeba liczyć się z kosztami jakie się z tym wiążą. to, że jest w przepisach możliwość zwolnienia z opłaty nie oznacza, że je otrzymasz, a raz przyznane będzie trwać 3 lata... proste jak budowa cepa.
dla mnie taka regulacja w ogóle nie ma racji bytu - rozumiem rozkładanie na raty, ewentualne obniżenie opłaty w ekstremalnej sytuacji, ale nie zwolnienie całkowite.. tak jak już pisałam, powinnaś się cieszyć, że dotychczas nie musiałaś płacić, a nie rzucać "trollami", bo wiele osób może być w gorszej sytuacji niż Ty, a płacić muszą i nie ma zmiłuj.

Cześć*:) czy ktoś z was ukończył roczne studia LLM w ramach stażu zagranicznego? Wiem, że zgodnie z regulaminem staż powinien odbyć się w instytucji tworzącej lub stosującej prawo, ale jestem ciekawa, czy komuś udało się uzyskać pozwolenie i czy Izby liberalnie podchodzą do tego zapisu w regulaminie. Dzięki z góry!

"Troszkę" podepnę się pod temat, ale z innej beczki:
skoro już jesteście po, to czy ktoś chciałby sprzedać jakieś swoje (w miarę najnowsze) komentarze, które kupił na egzamin a nie będą mu już potrzebne? Mój exam niedługo, więc jestem zainteresowany.
Proszę o informacje prywatne wiadomości albo mail: switek3@wp.pl wraz z informacją o komentarzu, autorze, wydaniu, roku wydania, no i najważniejsze - cenie
Pozdrawiam serdecznie

Byłby ktoś tak uprzejmy i podzielił się opracowaniem pytań na kolokwium z pp i ubezp. społ.
Z góry dziękuję.

Cześć. Proszę starszych kolegów o udzielenie info z jakich źródeł uczyli się do ustnego kolokwium z prawa pracy i ubezpieczeń społecznych? Komentarze jakieś podręczniki?

Jak wygląda ten egzamin? Wiem że losuje się trzy pytania, ale ciekawi mnie jak wiele się wymaga.

Jak się uczyć? Decydują indywidualne predyspozycje. Optymalne w/g mnie KP i wsparcie opracowaniem które krąży między rocznikami. Wymagania komisji również bardzo indywidualne. Kolokwium zawsze przebiega sprawnie wchodzisz, losujesz, odpowiadasz wychodzisz. Szybko i sprawnie zasada numer 1 - zostawić stres w domu :P

Grand1 napisał:
Jak wygląda ten egzamin? Wiem że losuje się trzy pytania, ale ciekawi mnie jak wiele się wymaga.
Popytaj się kolegów i koleżanek w swojej Izbie.

Który waszym zdaniem portal prawniczy jest najlepszy jeśli chodzi o wykupienie dostępu do pytań na egz. wstępny na aplikację?

1. ArsLege
2. Lex
3. Beck

Każdy jest dobry, zależy od indywidualnych upodobań ja z becka.

taa, wszystkie obserwuję i widzę, że są ok, ale myślałem, że może jest jakiś jeden najlepszy, na razie skłaniam się ku ArsLege tam wraz z testami dostajesz 48 ustaw w audiobookach, ciekawe czy jak zarzucę na noc kpc, to rano będę śmigał przepisami :-D

Wbrew temu co wszyscy jednym głosem piszą, jak dla mnie te wszystkie szmery-bajery: audiobooki, 5 tys testów itp to strata pieniędzy, a zwłaszcza czasu. Siadasz z kodeksem i po iluś-dupogodzinach (wybaczcie wyrażenie) pochłoniesz... Ja taką filozofię wyznawałam rok temu startując z sukcesem na radcowską - 128 pkt i przechodząc I etap na ogólną - 139 pkt. Widać mnie nie zawiodła. czasem dla wieczornego relaksu zrobiłam trochę pytań na sprawniku, a tak to testów nie ruszałam. Teraz ponawiając występ na ogólną (z powodu kazusów) zamierzam to powtórzyć. Robienie iluś tam tysiaków pytań zamiast prostego (zakładam, ze ponownego - studia się kłaniają) czytania kodeksów i ustaw, to dla mnie lekkie nieporozumienie. Ale jak kto woli,a ja sobie pozwoliłam na luźną dygresję jedynie ;)

A ja uważam że jest to kwestia bardzo indywidualna, nie podlegająca obiektywnej ocenie. Jednemu pomoże kodeks do poduszki drugiemu testy (audiobooków nie testowałem).
Każdy ma swoją metodykę przyswajania materiału. Startującym do wstępniaków powodzenia.

no cóż, widzę, że złotego środka nie ma, ile osób, tyle sposobów... :mad:

No chyba nie spodziewałeś się, że będzie inaczej. ;)

Wg mnie każdy po 5 latach studiów wypracował sobie system nauki. Egzamin na aplikację nie jest pierwszym jaki zdajemy w życiu, więc nie widzę sensu tworzenia sobie czegoś nowego, jeśli stary system sprawdzał się dobrze, pozwalając ukończyć studia z lepszym lub gorszym efektem. :)

Słuchaj, nie denerwuj się tylko spokojnie się zastanów jaka metoda nauki jest dla Ciebie najdogodniejsza. Sprawdź siebie przy użyciu przedmiotu, który nie jest Twoją domeną. Przeczytaj nie lubianą ustawę uważnie dwa razy, zrób test jak będzie wchodziło to oznacza że to dobra droga. Zastosuj do kolejnych ustaw wymaganych do egzaminu wstępnego. Staraj się unikać bezmyślnego klepania testów. Wykonując test, po wyborze odpowiedzi, która okaże się poprawna sprawdź uzasadnienie odpowiedzi- musisz wiedzieć dlaczego wybrałeś odp A; B LUB C. Oprócz tego dużo snu, relaksu w wolnych chwilach i zrezygnuj z tego co Ciebie dekoncentruje. Trzymam kciuki.

No proszę jaka konstruktywna porada, dziękuję bardzo.

Witam.

Sprzedam tanio testy do nauki do egzaminu wstępnego.

Odbiór osobisty w Łodzi.

Pozdrawiam.

Witam
Mam pytanie odnośnie aplikacji radcowskiej. Czy ktoś z aplikantów mógłby mi powiedzieć od kiedy powstaje obowiązek zapłaty opłaty rocznej na aplikacji radcowskiej? Czy jeśli złożę wniosek o wpis na listę aplikantów i po wpisaniu ale przed rozpoczęciem roku szkoleniowego (czyli przed 1 stycznia) złożę wniosek o wykreślenie to będzie mnie obciążał obowiązek wniesienia opłaty?
Proszę o odpowiedź. Z góry dziekuję.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót