Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Trzeba się do tego przyzwyczaić :) nikt nie powiedział, że będzie lekko ;)

lukas63 napisał:
W ciągu roku musisz wyrobić 25 dni pracy w zawodzie (nazwaliście w tym temacie to praktykami pozasądowymi)
nazwali to tak, bo same samorządy tak to nazywają, m. in. na drukach potwierdzeń (pieczątek) praktyk - "praktyki pozasądowe".

lukas63 napisał:
Kiedyś było inaczej. Wszyscy pracowali u patrona i miało to sens. Teraz jest zbyt dużo aplikantów i robią się przez to cyrki :)
a to akurat za chwilę da pozytywne rezultaty - jak te tysiące ludzi podostają się na aplikacje, pokończą je i zobaczą, że mają z tego tyle co nic - skończy się raz dwa pęd młodych na prawo i zacznie albo rzetelna nauka do porządnych, przydatnych studiów technicznych lub medycznych albo normalna praca bez studiów w sklepach czy na budowach jak kiedyś. To paranoja że tysiące ludzi co roku idą na ślepo na prawo i inne humanistyczne bzdury i uważają, że to się może nie zawalić jeśli zawód będzie wykonywało 100 000 adwokatów. Pytanie kogo będą obsługiwać - chyba jedni na drugich będą patrzyć :)

Fajnie by było, gdyby ta opłata uległa obniżeniu. Poczekamy, zobaczymy.
A tymczasem otrzymałam z izby zawiadomienie o terminie ślubowania :smile:

Czy ktoś z Was ma patrona z innej izby niż będzie odbywać aplikację? jeśli tak to czy były z tym problemy? czy rada się czepiała tego? chodzi mi głównie o wniosek, czy trzeba to jakoś szczególnie mocno argumentować i uzasadniać?

W regulaminie jest tylko mowa o tym, że: "Patronem aplikanta może być radca prawny wpisany na listę radców prawnych w innej izbie niż aplikant, o ile spełnia warunki określone w § 11 ust. 2 i 3 Regulaminu i jest to uzasadnione względami zawodowymi i szkoleniowymi."

znam takie przypadki, o ile wiem - nikt nic nie uzasadniał, po prostu przynosił oświadczenie patrona i wszyscy dostawali zgody. Ale tu zastrzeżenie - być może pomiędzy poszczególnymi radami ta praktyka jest nieco odmienna co do szczegółów.

Witam
czy ktoś z osób które w tym roku dostały się na aplikację radcowską w Białymstoku otrzymały z OIRP informację o terminarzu aplikacji?

Hej
Czy ktoś z oirp gdansk wie może kiedy tegoroczny nabór startuje. Na stronce izby głucho :(.

picipolo napisał:
Hej
Czy ktoś z oirp gdansk wie może kiedy tegoroczny nabór startuje. Na stronce izby głucho :(.
Kolego...Chyba za wcześnie na nabór :confused:
Papiery sie skladało w lipcu ,a mamy grudzień.

sorry zle sie wyraziłem :) - chodziło mi o to, czy może ktoś z osób, które w 2012 roku rozpoczynają aplikację w OIRP GDa wie coś o tym kiedy jest ślubowanie, jaki będzie plan zajęc itp.

Rok szkoleniowy rozpoczyna się w styczniu 2012, więc spokojnie przyjdzie czas pojawią się zapewne komunikaty na stronie. Obecnie trwają jeszcze kolokwia poprawkowe I i II roku.

Witam. Orientuje się może ktoś z Was czy w najbliższym czasie KIRP podejmie może jakąś uchwałę o wyznaczeniu dodatkowego terminu dot. warunkowego zaliczania kolokwium z danego przedmiotu na II roku aplikacji (tzw. awans)

Macie już - ludki zaczynające I rok - terminy inauguracji czy plany zajęć?

U nas termin inauguracji pojawił się wczoraj na www OIRP.

z Poznania to my jeszcze nie mamy nawet uchwał o wpisie....

orientuje sie moze ktos w kwestii rozlozenia na raty pierwszej kwoty 2.500zl ktora mamy wplacic do konca stycznia?OIRP Warszawa. nie moge sie tam ostatnio dodzwonic...

milen86 napisał:
orientuje sie moze ktos w kwestii rozlozenia na raty pierwszej kwoty 2.500zl ktora mamy wplacic do konca stycznia?OIRP Warszawa. nie moge sie tam ostatnio dodzwonic...

Wiem, że w tej sprawie jest osobna uchwała KRRP, dostępna na stronie internetowej, ale jaka jest praktyka, to nie wiem.
Uchwała ma nr 43/VIII/2011 w sprawie zasad zwalniania aplikantów radcowskich....

Ostatnia edycja:
To wszystko zależy od Izby - w niektórych automatycznie rozkładają na 4 raty i nie trzeba wnosić żadnych wniosków

Też jestem żywo zainteresowana warunkowym wpisem na kolejny rok aplikacji, bo u nas zrobili mały przesiew. Czy ktoś coś wie na ten temat? Lub czy ktoś ma jakiś pomysł w tej kwestii?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót