A
AnnaAb
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 46
Warunkowy wpis byl wyjatkowo w zeszlym roku, w tym juz nie ma, pozostaje tylko powtarzac rok, niestety.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie ma obowiązku zwalniaćMam zatem pytanie, czy na takie spotkania (polegają one na pracy u patrona) pracodawca jest obowiązany mnie zwolnić z zachowaniem prawa do wynagrodzenia?
Ten patron chce białego murzyna, żeby robić u niego za darmo - mój kolega miał takiego patrona i jak ten patron zaproponował to samo co u Ciebie to zrezygnował i znalazł sobie normalnego, który nie szuka darmowej siły roboczejkto zatem decyduje o ilości tych spotkań?
jjakub napisał:Mam pytanie jak to dokładnie jest z tymi praktykami pozasądowymi. Otrzymaliśmy info w extranecie o tym, że praktyki pozasądowe trwają 4 miesiące czyli 16 spotkań po jednym w tyg. Czy można te 16 spotkań odbyć np. w miesiąc czy trzeba zachować tą tygodniową cykliczność spotkań?
agatha3 napisał:a ja mam pytanie z innej beczki- mianowicie czy zeby pracowac w innej kanclearii niz patrona -trzeba miec jego zgode? trzeba go o tym informowac? i jak wyglada zastepstwo procesowe? czy mozna zastepowac tylko patrona czy kazdego radce ktory udzieli substytucji? i ostatnie- czy aplikant musi miec toge przed sadem i skad toge wziac?
nie musisz mieć togi,
airmar napisał:podbijam pytanieczy ktoś może wyjasnić te zasady młodszym kolegom i koleżankom?
Zgoda ale chodzi o praktyki pozasądowe czyli te, które odbywa się u radcy prawnego czy biurze prawnym przedsiębiorstwa. Z info uzyskanego w oirp wynika, że nie można skumulować tych praktyk pozasądowych w jeden miesiąc i trzeba odbywać je w wymiarze jeden dzień w tygodniu. Wydaje mi się, że pozostaje jedynie kwestia dogadania się z opiekunem praktyk by jakoś skompresować w czasie te praktyki, pamiętając o tym aby dziennik praktyk był wypełniony prawidłowo pod względem formalnym czyli jedno spotkanie w tyg.romans_petitem napisał:Możliwe jest skumulowanie praktyk, jeżeli sędzia wyrazi zgodę. Tyle że raczej w ramach jednego miesiąca, nie wiem, jak jest w Warszawie, ale u mnie w każdym miesiącu praktyka była w innym wydziale ( czasem w innym mieście), więc zaliczyć 4 miesiące w 2 tygodnie byłoby ciężko/
Czyli pracodawca (zakładam, że nie jest to praca w kancelarii, biurze prawnym itp.) musi cię zwolnić na te praktyki?a 4 miesiące czyli 16 spotkań po jednym w tyg., musimy zorganizować sobie we własnym zakresie,
airmar napisał:nie, nie musisz mieć togi, nie nie musisz mieć zgody patrona, możesz zastepowac każdego radcę o ile udzieli Ci substytucji![]()