Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Warunkowy wpis byl wyjatkowo w zeszlym roku, w tym juz nie ma, pozostaje tylko powtarzac rok, niestety.

A wiecie może czym się różni, pod względem przedmiotów, Wasza aplikacja od adwokackiej? (poza tym, że mają więcej karnego)

Nie wydaje mi się, by mieli więcej karnego, przynajmniej jeśli chodzi o wykłady.

Mam mały problem. Znalazłam patrona, który stwierdził, iż kontaktując się z nim tylko 2 razy w miesiącu nic się nie nauczę. Zaproponował, abym przyjeżdżała przynajmniej raz w tygodniu. Obecnie pracuję więc aby przyjeżdżać do patrona muszę się zwolnić tego dnia z pracy. Mam zatem pytanie, czy na takie spotkania (polegają one na pracy u patrona) pracodawca jest obowiązany mnie zwolnić z zachowaniem prawa do wynagrodzenia? W dzienniczku aplikanta jest napisane o takim kontakcie minimum 2 razy w miesiącu, kto zatem decyduje o ilości tych spotkań?

Mam zatem pytanie, czy na takie spotkania (polegają one na pracy u patrona) pracodawca jest obowiązany mnie zwolnić z zachowaniem prawa do wynagrodzenia?
Nie ma obowiązku zwalniać

kto zatem decyduje o ilości tych spotkań?
Ten patron chce białego murzyna, żeby robić u niego za darmo - mój kolega miał takiego patrona i jak ten patron zaproponował to samo co u Ciebie to zrezygnował i znalazł sobie normalnego, który nie szuka darmowej siły roboczej

Czyli obowiązkowe zwolnienie dotyczy tylko zajęć organizowanych przez izbę i praktyk w sądach i prokuraturze? Co z praktyką w kancelarii i kontaktem z patronem?
Czy owa praktyka jest wymagana przez izby?

czytałaś Uchwałę KIRP w prawie programu aplikacji ?
kontakt z patronem 2 razy w miesiącu
praktyka - 1 dzień w każdym tygodniu roku szkoleniowego

Szukam osoby z grupy C1 (popołudniowa) która zamieni się na grupę D1 (również popołudniowa) lub też odwrotnie osoby z grupy D1 która zamieni się na grupę C1 (aplikacja radcowska Wa-wa).

Być może komuś z jakichś względów taka zamiana będzie odpowiadała, np. ma znajomych w jednej z tych grup.

mail: bdzilinski@gmail.com

Mam pytanie jak to dokładnie jest z tymi praktykami pozasądowymi. Otrzymaliśmy info w extranecie o tym, że praktyki pozasądowe trwają 4 miesiące czyli 16 spotkań po jednym w tyg. Czy można te 16 spotkań odbyć np. w miesiąc czy trzeba zachować tą tygodniową cykliczność spotkań?

a ja mam pytanie z innej beczki- mianowicie czy zeby pracowac w innej kanclearii niz patrona -trzeba miec jego zgode? trzeba go o tym informowac? i jak wyglada zastepstwo procesowe? czy mozna zastepowac tylko patrona czy kazdego radce ktory udzieli substytucji? i ostatnie- czy aplikant musi miec toge przed sadem i skad toge wziac?

jjakub napisał:
Mam pytanie jak to dokładnie jest z tymi praktykami pozasądowymi. Otrzymaliśmy info w extranecie o tym, że praktyki pozasądowe trwają 4 miesiące czyli 16 spotkań po jednym w tyg. Czy można te 16 spotkań odbyć np. w miesiąc czy trzeba zachować tą tygodniową cykliczność spotkań?

podbijam pytanie :) czy ktoś może wyjasnić te zasady młodszym kolegom i koleżankom?

agatha3 napisał:
a ja mam pytanie z innej beczki- mianowicie czy zeby pracowac w innej kanclearii niz patrona -trzeba miec jego zgode? trzeba go o tym informowac? i jak wyglada zastepstwo procesowe? czy mozna zastepowac tylko patrona czy kazdego radce ktory udzieli substytucji? i ostatnie- czy aplikant musi miec toge przed sadem i skad toge wziac?

nie, nie musisz mieć togi, nie nie musisz mieć zgody patrona, możesz zastepowac każdego radcę o ile udzieli Ci substytucji :)

airmar napisał:
podbijam pytanie :) czy ktoś może wyjasnić te zasady młodszym kolegom i koleżankom?

Możliwe jest skumulowanie praktyk, jeżeli sędzia wyrazi zgodę. Tyle że raczej w ramach jednego miesiąca, nie wiem, jak jest w Warszawie, ale u mnie w każdym miesiącu praktyka była w innym wydziale ( czasem w innym mieście), więc zaliczyć 4 miesiące w 2 tygodnie byłoby ciężko/

romans_petitem napisał:
Możliwe jest skumulowanie praktyk, jeżeli sędzia wyrazi zgodę. Tyle że raczej w ramach jednego miesiąca, nie wiem, jak jest w Warszawie, ale u mnie w każdym miesiącu praktyka była w innym wydziale ( czasem w innym mieście), więc zaliczyć 4 miesiące w 2 tygodnie byłoby ciężko/
Zgoda ale chodzi o praktyki pozasądowe czyli te, które odbywa się u radcy prawnego czy biurze prawnym przedsiębiorstwa. Z info uzyskanego w oirp wynika, że nie można skumulować tych praktyk pozasądowych w jeden miesiąc i trzeba odbywać je w wymiarze jeden dzień w tygodniu. Wydaje mi się, że pozostaje jedynie kwestia dogadania się z opiekunem praktyk by jakoś skompresować w czasie te praktyki, pamiętając o tym aby dziennik praktyk był wypełniony prawidłowo pod względem formalnym czyli jedno spotkanie w tyg.

Muszę dopytać co do tych praktyk pozasądowych bo jestem zdezorientowana. Czytając program aplikacji wskazane są m.in. praktyki pozsądowe, natomiast dzwoniąc do izby powiedziano mi że takich praktyk na pierwszym roku nie ma - ponoć są tylko na trzecim roku. Nie pracuję w kancelarii ani w biurze prawnym p-stwa więc jestem nimi zainteresowana. A więc są czy ich nie ma:what: Może Wam co innego powiedziano.

Nie wiem z jakiej izby jesteś, ale z oirp w Warszawie, w dniu wczorajszym dostaliśmy informacje w extranecie, że na pierwszym roku aplikacji mamy 9 miesięcy praktyk z czego 5 miesięcy organizuje nam Izba a 4 miesiące czyli 16 spotkań po jednym w tyg., musimy zorganizować sobie we własnym zakresie,

a 4 miesiące czyli 16 spotkań po jednym w tyg., musimy zorganizować sobie we własnym zakresie,
Czyli pracodawca (zakładam, że nie jest to praca w kancelarii, biurze prawnym itp.) musi cię zwolnić na te praktyki?

airmar napisał:
nie, nie musisz mieć togi, nie nie musisz mieć zgody patrona, możesz zastepowac każdego radcę o ile udzieli Ci substytucji :)

"Sbustytucja" w tym wypadku to tylko określenie potoczne. Nie jest to dalsze pełnomocnictwo a jedynie zastępstwo i ma inny zakres niż substytucja właściwa.

Mam natomiast inne pytanie - czy praktyki w biurze prawnym przedsiębiorcy muszą się odbywać pod radcą prawnym? Może jestem ślepy, ale nie widzę takiego wymogu ani w Regulaminie, ani w Programie Aplikacji, ani w karcie odbycia praktyk.

Pracuję w dziale prawnym przedsiębiorcy, pod osobą bez uprawnień i nie ukrywam, że byłoby to dla mnie najłatwiejsze do załatwienia.

Kolejne pytanie :)

czy osoby które składały wniosek o wyznaczenie patrona, już go otrzymały? :)
czy jeszcze nic na ten temat nie wiedza :)?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót