Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jeśli 15 grudnia to powinni już to byli doręczyć, przecież to wszystko trzeba z uprzedzeniem, a nie tak wyskakiwac z tym

Lepiej się pofatygować osobiście do swojej OIRP i nie czekać na pocztę. Co do tego co OIRP może a czego nie może..... :D...

ja nie wypowiadałam się, co do tego, co OIRP może, a co nie może tylko jak powinno się postąpić (moim oczywiście zdaniem). A nie jest tak łatwo się wybierać do OIRP jeśli się pracuje i to w innym mieście

Dzejza napisał:
Pod tym linkiem jest dostępny program aplikacji.

trzy kolokwia 2 kazusy jeden ustny
No to coś czuję niska zdawalność. Czyli korporacja zrobiła psikus Gosiewskiemu.
BTW. Na stronie KIRP jest wykaz aktów prawnych obowiązujących aplikantów od 2013r.

Ad. Ustny zależy jak będzie zorganizowany.
Ad. Kolokwia :) No tu może być bigos z przejrzystością oceny :) 20 pkt :) - moja miłość

Tak jak przewidywałem - kucia tyle samo, egzaminu z myślenia znacznie więcej - a może to lepiej. Bieda dla tych co na studiach mieli na egzaminach tylko testy.

Stefcia w OIRP (w każdej) mało kto(zazwyczaj) przejmuje się problemami czasowo/dojazdowymi aplikantów (i pozostałymi też).

Wybacz może to trochę aroganckie ale tak po prostu jest.

Najlepiej zadzwoń do swojej oirp jak nie możesz podjechać i się dokładnie wypytaj.

Ostatnia edycja:
Dzejza napisał:
Ad. Ustny zależy jak będzie zorganizowany.
Ad. Kolokwia No tu może być bigos z przejrzystością oceny
Mając na uwadzę tegoroczny egzamin radcowski z prawa karnego mam bardzo duuuuże wątpliwości co do przejrzystości egzaminów kazusowych.

Wolałbym aby uczyła zawodu - bo po to jest. i za to płacę cięzkie pieniądze.

Na aplikacji realizujesz program szkoleniowy ....zresztą jak wiesz jak jest :) to wiesz również co możesz zrobić z tym że coś się Tobie nie podoba :D.

Dzejza napisał:
co możesz zrobić z tym że coś się Tobie nie podoba
Raz, że moge popsioczyć na to. Dwa, że jak będzie więcej takich co psioczą to może sie to zmienić, vide lex Gosiewski.

szymono napisał:
Raz, że moge popsioczyć na to. Dwa, że jak będzie więcej takich co psioczą to może sie to zmienić, vide lex Gosiewski.

Jesteś na pierwszym roku, jak mniemam:) Nic nie może się zmienić, to rządzi się swoimi prawami, tak po prostu.

Nie no można się pokopać z koniem, tak dla zasady...samorząd ma to do siebie że sam się rządzi. Styczeń prawdę Wam powie hi hi. A żeby nie było że to głos frustratów, tak jest, koniec kropka. A Kierownicy Szkolenia bardzo "cenią" aplikantów z postawą roszczeniową.Aplikacja to taka gra w której pozycja aplikanta wobec samorządu jest wprost proporcjonalnie odwrotna od tej w której zdrowo myślący aplikant chciałby być :)

Ostatnia edycja:
Z nowego programu aplikacji (od 2013):

Praktyki obejmują 40 jednodniowych zajęć w roku szkoleniowym, z tym że co najmniej 14 zajęć w trakcie I roku i co najmniej 24 zajęcia w trakcie II i III roku powinny zostać przeprowadzone w kancelariach radców prawnych, spółkach radców prawnych lub radców prawnych i adwokatów. W trakcie I roku szkoleniowego praktyki obejmują również zajęcia praktyczne wynikające z porozumienia zawartego na podstawie
art. 32 ust. 3a ustawy o radcach prawnych.

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, proszę o ewentualne sprostowanie. Załóżmy, że pracuję w administracji publicznej. W związku z tym wystarczy, że 14 dni (czyli 14 zajęć) w trakcie I roku aplikacji spędzę w kancelarii, resztę (24) praktykując na swoim stanowisku w urzędzie i całość praktyk będzie zaliczona? We wcześniejszych postach czytałem o konieczności odbywania praktyk w sądach i prokuraturach, czy w nowym programie - od 2013 r. - nie są one już obowiązkowe?

romans_petitem napisał:
Jesteś na pierwszym roku, jak mniemam:) Nic nie może się zmienić, to rządzi się swoimi prawami, tak po prostu.
A co ma do tego, że jestem na pierwszym roku?! Jakoś zasady egzaminu wstępnego sie zmieniły, o czym juz pisałem. Po skandalicznych wynikach w OIRP Katowice z kolokwium na pierwszym roku tez doszło do zmian w sposobie egzaminowania. WIęc nie jest prawdą, że nic się nie może zmienić. Wystarczy chcieć

Ostatnia edycja:
We wcześniejszych postach czytałem o konieczności odbywania praktyk w sądach i prokuraturach, czy w nowym programie - od 2013 r. - nie są one już obowiązkowe?

Dalej są - przecież napisali:

W trakcie I roku szkoleniowego praktyki obejmują również zajęcia praktyczne wynikające z porozumienia zawartego na podstawie
art. 32 ust. 3a ustawy o radcach prawnych.

szymono napisał:
A co ma do tego, że jestem na pierwszym roku?! Jakoś zasady egzaminu wstępnego sie zmieniły, o czym juz pisałem. Po skandalicznych wynikach w OIRP Katowice z kolokwium na pierwszym roku tez doszło do zmian w sposobie egzaminowania. WIęc nie jest prawdą, że nic się nie może zmienić. Wystarczy chcieć

Zasady egzaminu wstępnego się zmieniły, ale nie doprowadziło to do zmiany sytuacji aplikantów na lepsze, bo w izbach panuje nadal wolna amerykanka. Piszę akurat z Katowic i powiem ci, że zmiany w sposobie egzaminowania nastąpiły o tyle, że są reguły obowiązujące na egzaminie, co nie przeszkadza izbom robić egzaminów, mających na celu oblanie dużej liczby osób, a nie sprawdzenie wiedzy. A zdanie "wystarczy chcieć" nie dotyczy aplikacji, no nie i już.

Po prostu trzeba zdawać sobie sprawę z tego jak realizacja szkolenia aplikanta wygląda w rzeczywistości. Myślenie oparte na zasadzie płacę i wymagam tutaj się nie sprawdza.

Ja tam do szkolenia nie ma zbytnich zastrzeżeń, dużo się nauczyłam na aplikacji.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót