Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mi w takim razie pojawia się komunikat o nieprawidłowym loginie i haśle ;)

Więc pewnie trzeba się skontaktować z pomocą techniczną i to pewnie rozwiąże problem ;)

nie logujesz się przez EXTRANEt, musisz zalogować się na swoje konto w extranecie i tam masz link i znowu się logujesz. pytanie jakie jest hasło? Ja wpisuje te z logowania do extranetu i niestety nie działa.

mi w dodatku automatycznie zmienia się login na inny!;)

Witam wszystkich,
czy ktoś z OIRP Katowice wie czy zostało utworzone jakieś forum, grupa czy tym podobny twór, gdzie możnaby wymieniać informacje dotyczące nas, pierwszaków?
będę wdzięczna za namiary na prv

czy w Toruniu ktoś ma jakieś informacje na temat np wyznaczenia patrona? Czy jakiś termin, do kiedy muszę podpisać umowę z patronem? póki co nie udało mi się nic dowiedzieć

D1/D2
Zapoznanie aplikantów ze sposobem fnkcjonowania sądów
powszechnych i prokuratury
8-13

Może głupie pytanie. Jak ubieracie się na zajęcia? Jakiś dress code obowiązuje? Niestety nie mam znajomych w starszych rocznikach dlatego kieruję to pytanie na forum. Z góry dziękuję za odpowiedź.

nie sądzę by obowiązywał jakikolwiek dress code. Warto wyglądać schludnie i tyle.

justaa87 napisał:
nie sądzę by obowiązywał jakikolwiek dress code. Warto wyglądać schludnie i tyle.
Niektórzy się tego czepiają. Że jednak obowiązuje, bo aplikacja ma przygotowywać prawnika do pracy w charakterze prawnika, a więc należy nosić uniform charakterystyczny dla prawnika w pracy, czyli na ten przykład garnitur u mężczyzny.

w OIRP Warszawa się nie czepiają ;) więc zapewne zalezy to od Izby.

jak wynika z najnowszych zmian szkolenia, aplikant rozpoczynający w 2013 r. jest zobowiazany do uczestnictwa w 3 rozprawach w ciagu 6 m-cy od momentu rozpoczęcia aplikacji oraz wykonania bodajże 7 zadań pisemnych z listy w ciągu roku. Ja jestem ciekaw czy izby będą rzeczywiscie weryfikować wykonane zadania i obecność na rozprawach i wyciągać ewentualne konsekwencje wobec aplikanta za niewykoanie tych zadań. Sam jestem w takiej sytuacji, ze moj patron w ogole do sądu nie chodzi bo jest zatrudniony w urzedzie. Równiez będzie w moim przypadku problem z wykonaniem zadań pisemnych określonych w wykazie, która izba warszawska przesłała.
jak myślicie, czy w sytuacji niewykonania tych obowiązków (np. uczestniczenie tylko w 2 rozprawach, niewykonanie wszystkich zadań pisemnych) izba może wywodzić negatywne konsekwencje względem aplikanta w postaci chociażby skreślenia z listy ?
nie kazdy aplikant tez bedzie w tak komfortowej sytuacji, w ktorej patron bezposrednio zajmuje sie procedurą np. cywilna, administracyjną...jest przecież wielu zajmujących się pracujących w formie tzw. back office bądź pracujących w urzędach różnego rodzaju

jest zobowiazany do uczestnictwa w 3 rozprawach w ciagu 6 m-cy od momentu rozpoczęcia aplikacji

TO nie jest żaden nowy wymóg - od dawna jest taki obowiązek

no, ale czy on jest rzeczywiście rzetelenie kontrolowany/ weryfikowany ?

nie wiem czy jest weryfikowane bo sama jestem na I roku, ale ja osobiście będę sumiennie wykonywać zadania z listy i uczestniczyć w rozprawach. Inaczej aplikacja nie miałaby dla mnie sensu. Mam się czegoś nauczyć i coś z niej wynieść.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót