Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy instytucja zwolnienia z opłat za szkolenie np. w części, jeszcze istnieje poza papierem - uchwałą??
Jestem biedna jak mysz kościelna, ale przeczucie mówi mi, że to tylko fikcja to cale zwolnienie::confused:

Izba warszawska.

Jak nie stało cie coś eksramalnego między zdaniem egzaminu, a teraz to ciężko będzie cie zwolnić ;)

Daje sobie 40% szans:)

Wniosek puściłam, czekam na decyzje:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
No chyba, że masz dziecko na utrzymaniu bez męża i zarejestrowana w urzędzie :)

qwert10 napisał:
którą można zrobić tylko raz w karierze co do zasady ;)

Z czego wynika możliwość tylko jednokrotnej zmiany patrona w toku całej aplikacji?

marine napisał:
Czy instytucja zwolnienia z opłat za szkolenie np. w części, jeszcze istnieje poza papierem - uchwałą??
W katowickiej nie zwolnią z opłaty. Jedyne co to rozłożenie na raty. Ale najpierw trzeba i tak wpłacić całą kwotę, więc ...

z tego co wiem w gdańskiej izbie jest bardzo podobnie jak w katowickiej... niestety;/

Nie rozumiem jednego, co to za absurd, że przy rozłożeniu na raty należy najpierw zapłacić całą kwotę? Przecież to się wyklucza. Rozłożenie na raty jest po to, by nie wpłacać od razu całej kwoty. Ja rozumiem to w ten sposób, że do 31.01 należy wpłacić całą kwotę, ale nie dotyczy to osób, którym opłatę rozłożono na raty.

Alikoska napisał:
do 31.01 należy wpłacić całą kwotę, ale nie dotyczy to osób, którym opłatę rozłożono na raty.
Jeśli masz uchwałę o rozłożeniu na raty to oczywiste jest, że nie wpłacasz całej kwoty. Jeśli takiej uchwały nie masz to wpłacasz całość.

Gdzie mogę znaleźć aktualne informacje nt kalendarium kolokwiów i egzaminów, praktyk oraz ogólnego programu wykładanych przedmiotów na I rok w OIRP Wawa w 2013?

Mam pytanie odnośnie odbywania praktyk. Zgodnie z programem aplikacji na I roku należy odbyć 40 jednodniowych zajęć w roku szkoleniowym, w tym co najmniej 14 w kancelariach radców prawnych, spółkach radców prawnych. Dodatkowo w trakcie pierwszego roku praktyki obejmują też zajęcia w sądzie. Czyli obowiązkowo należy odbyć wszystkie praktyki w sądzie, minimum 14 dni praktyk w kancelariach radców prawnych, a później pozostałą część zajęć można odbyć już wedle własnego uznania zgodnie z programem aplikacji w kancelariach, spółkach, biurach prawnych przedsiębiorców, czy też organach administracji publicznej? Na praktyki sądowe kieruję OIRP, a czy pozostałe organizuje się już we własnym zakresie? Czy jeżeli załatwię sobie praktyki, to wystarczy moja pisemna informacja do pracodawcy, że w dniu dzisiejszym odbywam obowiązkową praktykę i z racji tego przysługuje mi zwolnienie od pracy?

Zależy co do zasady tylko od jego dobrej woli, zawsze zostaje ci Sąd Pracy ;)

Czy jeżeli załatwię sobie praktyki, to wystarczy moja pisemna informacja do pracodawcy, że w dniu dzisiejszym odbywam obowiązkową praktykę i z racji tego przysługuje mi zwolnienie od pracy?

A co pracodawca nie wie, że jesteś na aplikacji?

@ qwert10 - wiem, że co do zasady zależy od wolnej woli pracodawcy, a jeśli jest problem z dogadaniem się to zostaje sąd pracy

@ lukas63 - pracodawca wie, że jestem na aplikacji

W moim przypadku pracodawca jest bardzo niezadowolony z faktu, że robię aplikację. Postanowiłem, że będę chodził na wszystkie zajęcia obowiązkowe i poczekam na rozwój wydarzeń, bo trudno jest o porozumienie w danej sytuacji. Stąd moje pytanie odnośnie praktyk, czy wystarczy moja pisemna informacja, że w danym dniu mnie nie będzie, czy dołączyć coś jeszcze? Np postarać się o jakieś zaświadczenie z izby o obowiązku odrobienia praktyk, czy zbierać do dzienniczka wpisy potwierdzające, że w danym dniu byłem na praktyce i to pokazywać pracodawcy? Jeśli chodzi o zajęcia teoretyczne, to do informacji, że w danym dniu mnie nie będzie dołączyłem harmonogram zajęć i to myślę, że wystarczy. Nie jestem tyko pewny jak postąpić z praktykami, skoro tak na prawdę część praktyk ustalamy sami, kiedy i gdzie będziemy odbywać.

Uprzedzając pytania:

- wiem, że najlepiej dogadać się z pracodawcą
- nie jestem w stanie dogadać się ze swoim pracodawcą
- wiem, że grozi mi to ewentualnym zwolnieniem i dochodzeniem swoich roszczeń w sądzie pracy

Z racji takiej sytuacji, chce by pracodawca był w pełni poinformowany o tym kiedy mnie nie będzie w pracy, stąd wcześniejsze pytania.

nescio napisał:
czy zbierać do dzienniczka wpisy potwierdzające, że w danym dniu byłem na praktyce i to pokazywać pracodawcy
To jest akurat twój obowiązek i to związany z zaliczeniem aplikacji. To powinno wystarczyć pracodawcy. Jeśli nie, to ...

Mam pytanie do aplikantów oirp warszawa 2013 grupa piątkowa popołudniowa - ma ktos maila do starosty?

Tak z ciekawości - ile wypada dni obowiązkowych praktyk w sądzie na I roku w OIRP Warszawa? Czy w związku z zajęciami w sobotę da się dojeżdżać na szkolenie z innego miasta?

Czy ktoś może mnie olśnić na jakie konto mam wpłacic kase za aplikacje radcowska w łodzi?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót