@ qwert10 - wiem, że co do zasady zależy od wolnej woli pracodawcy, a jeśli jest problem z dogadaniem się to zostaje sąd pracy
@ lukas63 - pracodawca wie, że jestem na aplikacji
W moim przypadku pracodawca jest bardzo niezadowolony z faktu, że robię aplikację. Postanowiłem, że będę chodził na wszystkie zajęcia obowiązkowe i poczekam na rozwój wydarzeń, bo trudno jest o porozumienie w danej sytuacji. Stąd moje pytanie odnośnie praktyk, czy wystarczy moja pisemna informacja, że w danym dniu mnie nie będzie, czy dołączyć coś jeszcze? Np postarać się o jakieś zaświadczenie z izby o obowiązku odrobienia praktyk, czy zbierać do dzienniczka wpisy potwierdzające, że w danym dniu byłem na praktyce i to pokazywać pracodawcy? Jeśli chodzi o zajęcia teoretyczne, to do informacji, że w danym dniu mnie nie będzie dołączyłem harmonogram zajęć i to myślę, że wystarczy. Nie jestem tyko pewny jak postąpić z praktykami, skoro tak na prawdę część praktyk ustalamy sami, kiedy i gdzie będziemy odbywać.
Uprzedzając pytania:
- wiem, że najlepiej dogadać się z pracodawcą
- nie jestem w stanie dogadać się ze swoim pracodawcą
- wiem, że grozi mi to ewentualnym zwolnieniem i dochodzeniem swoich roszczeń w sądzie pracy
Z racji takiej sytuacji, chce by pracodawca był w pełni poinformowany o tym kiedy mnie nie będzie w pracy, stąd wcześniejsze pytania.