Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam, czy istnieje możliwość odbywania aplikacji radcowskiej i sprawowanie funkcji asesora komorniczego?

Hej!

Jestem aplikantem I roku i mam pytanie odnośnie urlopu dziekańskiego na aplikacji radcowskiej. Zgodnie z regulaminem aplikacji, urlop dziekański udzielany jest na cały rok szkoleniowy. Co zatem stałoby się w przypadku, gdybym chciał rozpocząć urlop we wrześniu 2013 r. (trwałby on np. do wrześnie 2014 r.), załóżmy po zdaniu już jednego egzaminu?

Czy w rozumieniu regulaminu wykorzystałbym jeden rok urlopu, czy też dwa? Czy musiałbym powtarzać odbyte zajęcia i egzamin?

Oczywiście będę się dowiadywał w Izbie co i jak, ale może ktoś już spotkał się z tym problemem i wie jak wygląda to od strony praktycznej.

Czy praktyki u patrona odbywają się w ciągu pierwszych 6 miesięcy i sprowadzają się do cotygodniowego spotkania? Jaki to ma wpływ na zaliczenie roku, np. gdy ktoś przez miesiąc, dwa nie spotykał się z patronem w trakcie pierwszych 6 miesięcy w celu odbycia praktyk?

odwiedziny u patrona 2 razy w miesiącu w czasie całej aplikacji - no chyba że teraz coś się zmieniło

Jako że w wątku działają nie tylko rozpoczynający, ale i ci, którzy aplikację kończą, lub skończyli, pozwalam sobie umieścić wpis dot. wyborów samorządowych. Skierowany jest głównie do Warszawy, ale warto by aplikanci innych izb także pomyśleli o możliwości zakulisowego poprawienia swojej sytuacji...

„Szanowni Państwo.
Chciałabym gorąco zachęcić do wzięcia udziału w wyborach - tych z Was, którzy wpisani zostali na listę radców prawnych – bezpośrednio, a tych, którzy mają egzamin i wpis jeszcze przed sobą pośrednio – poprzez koleżanki, kolegów, patronów. Dla większości z Państwa jest to jedyna szansa by wpłynąć na rzeczywistość, w której już za chwilę przyjdzie Państwu funkcjonować. Zdaję sobie sprawę, że okres jest gorący i zbliżający się egzamin pochłania Państwa energię. Warto jednakże, by każdy z Państwa zadał sobie pytanie: jaki ma być mój samorząd… Być może odpowiedzią jest Twój Samorząd.
Agata Rewerska”

Ja mam pytanie dotyczące kwestii nieskazitelnego charakteru.

Czy będąc ukarany mandatem przez policję (zapłacony) za picie w miejscu publicznym (tia, wiem, głupota) dyskwalifikuje mnie to w podjęciu aplikacji i późniejszym przystąpieniu do egzaminu radcowskiego i wykonywania zawodu ?
Wiem że jest to wykroczenie, i że nie jest wpisywane do KRK, postępowania sądowego żadnego nie było, bo go przyjąłem i zapłaciłem. Ale warunkiem jest nieskazitelny charakter, a nie niekaralność. Ktoś w ogóle wie czy taki głupi mandat może na to wpłynąć ? Najzabawniejsze jest to że to jedyny jaki kiedykolwiek dostałem, ale to raczej w razie czego nikogo nie będzie interesować.

Witam, mam pytanko
czy aplikant radcowski może sporządzić i podpisać opinię prawną dla kogoś (w prywatnej sprawie) i ten ktoś później może się na nią skutecznie powoływać?

Z cyklu pytań dziwnych: są jakieś OIRP poza Warszawską z zajęciami na I roku popołudniu lub w sobotę?

Witam.
Mam pytanie do aplikantów radcowskich OIRP we Wrocławiu. Chciałbym zdawać na aplikację radcowską w tym roku, ale zastanawiam się nad tym jeszcze, bo boję się, że nie będę w stanie pogodzić zajęć z pracą zawodową. Jeden dzień w tygodniu byłbym w stanie "wygospodarować" na zajęcia. Ale wiadomo trzeba z czegoś żyć, więc większa liczba dni nie wchodzi w grę. Praktykę u patrona miałbym załatwioną, bo pracujemy razem w jednej firmie, ale martwią mnie praktyki w sądach i prokuraturze. Czy od momentu kiedy praktyki się zaczynają (na stronie OIRP Wrocław napisane jest, że w tym roku zaczęły się w lutym) musiałbym mieć wolne w pracy, aż dwa dni w tygodniu? Czy to jest tak, że gdy ma się praktyki w sądach i prokuraturze to nie ma się zajęć w Izbie? Pytam bo na stronie OIRP nie znalazłem planu zajęć dla I roku na maj i czerwiec 2013 r. Proszę mi powiedzieć, ile czasu w tygodniu musiałbym poświęcić na aplikację (zajęcia oraz praktyki)? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Polecam OIRP Wałbrzych - zajęcia w Świdnicy w soboty.

Hurron, ciekaw jestem czy te zajęcia w soboty to standard, czyli czy co roku tak właśnie jest? Poza tym chciałem zapytać jak wygląda kwestia praktyk w sądach i prokuraturze - kiedy się one odbywają i czy można je odbyć w innym sądzie niż właściwość Izby? Ciekaw też jestem jak Izba podchodzi do patronów z innej Izby tzn. czy nie ma problemu z takim rozwiązaniem?

słyszeliście o tym?
7) art. 34 otrzymuje brzmienie:

„Art. 34. 1. Pracownikowi wpisanemu na listę aplikantów radcowskich, który uzyskał zgodę pracodawcy na odbywanie aplikacji radcowskiej, przysługuje zwolnienie od pracy w celu uczestniczenia w obowiązkowych zajęciach szkoleniowych z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.

2. Pracownikowi wpisanemu na listę aplikantów radcowskich, który nie uzyskał zgody pracodawcy na odbywanie aplikacji radcowskiej, przysługuje zwolnienie od pracy w celu uczestniczenia w obowiązkowych zajęciach szkoleniowych bez zachowania prawa do wynagrodzenia.

3. Pracownikowi przysługuje prawo do urlopu płatnego w wysokości 80% wynagrodzenia, w wymiarze 30 dni kalendarzowych, na przygotowanie się do egzaminu radcowskiego. Z uprawnienia tego można skorzystać tylko raz.

4. Pracownikowi przysługuje zwolnienie od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia w celu uczestniczenia w egzaminie wstępnym i radcowskim.”;

etap procedowania: TEKST USTAWY USTALONY OSTATECZNIE PO ROZPATRZENIU POPRAWEK SENATU
link poniżej:

Ustawa z dnia 13 czerwca 2013 r. o zmianie ustaw regulujących wykonywanie niektórych zawodów

atenia86 obecnie przecież praktyka w większości jest taka sama, więc ta nowelizacja tylko reguluje obecny stan prawny, a częściowo nawet pogarsza bo obecnie jak ktoś nie miał zgody pracodawcy to i tak co do zasady nie tracił wynagrodzenia za pracę w trakcie zajęć szkoleniowych.

potwierdzam nic nie zmienia - jedynie 80% wynagrodzenia

Zmiany nie dotyczą osób, które w chwili wejścia ustawy w życie są aplikantami.

Art. 31.
Do pracowników, którzy rozpoczęli aplikację adwokacką, radcowską albo notarialną przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się odpowiednio przepisy art. 76a i art. 78c ustawy zmienianej w art. 2, art. 34 ustawy zmienianej w art. 3 albo art. 74c ustawy zmienianej w art. 6, w brzmieniu dotychczasowym.

Witam. Mam pytanie, głównie do aplikantów OIRP Lublin, ale nie tylko. Czy znacie przypadki, że aplikant radcowski pracuje w Policji? Czy sytuacje takie są dość powszechne czy może raczej sporadyczne? I jak to wygląda w praktyce, czy da się pogodzić służbę z aplikacją (zajęciami, praktykami)? Dziękuję

Witam! Mam pytanie:
Czy przy składaniu dokumentów na egz. wstępny na aplikację radcowską, zaświadczenie o zakończeniu wyższych studiów prawniczych jest akceptowane? Czy koniecznie musi być dyplom? Czy można i w jakim terminie uzupełnić braki formalne????

Jakie jest wasze zdanie: 2 miesiące(jeżeli pracuję od 8-16) do nauki wystarczy???? Robię od tygodnia testy na arslege, średnio mi wychodzi - ok.50%(((

Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót