Aplikacja rzecznikowska

• Autor wątku Autor wątku michal166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No niby jest napisane, że egz pisemny jest z materiału wskazanego w art.28b ustawy o rzecznikach, a tam jest stopień znajomości języka. Ale coś nie widzę testowego pytania jednokrotnego wyboru z języka.i to z terminologii prawniczej albo technicznej. niby że jak? "co to znaczy 'prosecutor''"? a - szpadel b-oskarżyciel c-owoc tropikalny?;)

Cóż, też tego nie widzę, ale jak będzie to się dowiemy już niebawem;)

Mi się wydaje, że doszło tu do przejęzyczenia i faktycznie chodziło o II część egzaminu konkursowego, w którym to tłumaczenie dokona się pisemnie. Jednakże prawdą jest, że przedstawiona tutaj opinia jest dosyć kontrowersyjna.

x_centryk napisał:
z dnia na dzień moje samopoczucie robi się coraz gorsze

Nie tylko tobie.

Zaglądnijcie do rozporządzenia w sprawie przedmiotu szkolenia aplikantów rzecznikowskich... (część ustna egzaminu obejmuje:1) odpowiedź na trzy pytania..; 2) Tłumaczenie tekstu z zakresu terminologii prawnej lub technicznej, według wyboru kandydata, z języka angielskiego, francuskiego lub niemieckiego na język polski, przygotowanego przez Komisję Egzaminacyjną).
Z tego co się orientuję tłumaczenie zawsze było w formie pisemnej:)

Małgoga napisał:
Może wie ktoś co będzie z tej "techniki"

Przykro mi, lecz dla wszystkich aplikujących prawników jest to tajemnica poliszynela. : ) Nikt nic nie wie.

Dzięki za "pocieszenie". a odnośnie pwp nie sądzicie, że nowe testy z pwp - {niektóre} na Arslege są źle sformułowane.

Tak, na ArsLege zdarzają się błędy, sam wysłałem im chyba z 7 powiadomień (w tym przy ust. o rzecznikach pat.). Raz wszystkie odpowiedzi były dobre innym razem pytanie tak sformułowane (zbyt ogólne), że pasowały 2 odpowiedzi. Powinni mi za każdą uwagę zwracać 1zł to bym pewnie dobrze na tym wyszedł bo niektóre pytania są zrobione niechlujnie bym powiedział.

Nie zmienia to jednak faktu, że rozwiązywanie testów świetnie układa wszystko w głowie a szczególnie uczula na pewne szczegóły, drobiazgi, których normalnie się nie zauważa. Poza tym pytania np. z ust. o rzeczn. pat. są tam czasami szalenie szczegółowe co mam nadzieję wyjdzie tylko na dobre.

Jak myślicie. Będą nas siekać na I etapie czy na II dopiero?

Witam wszystkich. Cieszę się i nie cieszę z drugiej strony, że wszyscy mają tu podobne wrażenia co do egzaminu jak ja :mad: myślę, że będą preferować inżynierów i innych i dlatego taka " tajemnica" itd Przypomina mi to wcześniejsze egzaminy na inne aplikacje ... co do podstaw techniki to nie tylko my prawnicy nie mamy pojęcia - podpytałam "mojego" patrona i on też nie wie ... sugerował, że może być coś w związku z wynalazkami i tym co można a co nie można zgłaszać celem udzielenia patentu ale ...nic chyba z tego nie wynika . Trzymajcie się i do zoo w sobotę
A propo ... dziś do mnie dzwonili bo im się przypomniało, że nie mają mojej deklaracji co do wyboru języka - pomijam, że nie widziałam, żeby gdzieś tego wymagali ;) więc to może oznaczać jednak ten język na teście .... owoc tropikalny jak nic ;)

Moim zdaniem:
- sprawdzenie stopnia znajomości wybranego języka musi pojawić się zarówno w części ustnej jak i pisemnej - wynika to wprost z przepisów - różnica polega jedynie na tym, że w części ustnej mamy tłumaczenie tekstu, w części pisemnej pytania testowe,
- co do ewentualnego "dodatkowego tłumaczenia" na teście - część pisemna to 100 pytań testowych i nic więcej - poza tym rozporządzenie szczegółowo normuje np. sposób oceniania, tak więc dodanie czegoś "extra" rodziłoby dodatkowo problem z przyznawaniem punktów...
- jeśli (jakimś cudem) w części pisemnej pojawi się jednak "extra dodatek" (np. tłumaczenie tekstu) będzie to podstawa do ewentualnego zaskarżenia całego egzaminu...
- podstawy techniki - zakładam, że będzie to temat mimo wszystko marginalny (10-20%) a jeśli tak, to udzielenie błednych odpowiedzi nie przekreśla całego egzaminu (pozytywny wynik to 70% lub więcej poprawnych odpowiedzi)

Powodzenia ! :-)

Jak tam wasze samopoczucie przed sobotą? Może udało się komuś w miedzy czasie dowiedzieć czego można spodziewać się z wiedzy technicznej i czy faktycznie na teście mają spawdzać też wiedzę z wybranego języka?

No niestety nic nie wiadomo i ta "tajemniczość" testu mnie osobiście przeraża.

Mam pytanie czy to na 100% będzie test jednego wyboru?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
agnieszka_3 napisał:
Jak tam wasze samopoczucie przed sobotą?

Kiepskie. Nawet bardzo.

Ja wczoraj odprężałem się przy whiski z colą.

A dziś już nic nie robię. Wg. mnie nie będzie w sobotę pytań związanych z językiem.

Ja sobie dałem spokój z podstawami z wiedzy technicznej, nawet gdybym się czegoś dowiedział to już w tej chwili i tak za późno na wnikanie w tą wiedzę.

I tak, na 100% będzie to test jednokrotnego wyboru.

Raczej tak, bo to wynika z rozporządzenia w sprawie przedmiotu szkolenia aplikantów....

Whiski i cola to na mnie dzisiaj czekają : D, więc zdrówko tych którzy się relaksować już będą... i uczących się też: )
Mhh, może jednak znajomość prawa wystarczy na te 70% : ), a pytania z wiedzy technicznej będą dotyczyły np. jednoski drogi. I bym stawiała jeszcze na zasady dynamiki Newtona i może co to jest dioda, tranzystor, rezystor, kondensator (bo to są elementy układu scalonego) no i moze co to jest laser???? ale to takie gdybania, już Was nie stresuję...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam !
Ciekawe czy moja poprzedniczka trafo chociaż z jednym pytaniem z techniki ;) ja nawet się nie zastanawiam choć początkowo próbowałam coś czytać z zakresu powiązanego z przepisami z pwp ale chyba mój prawniczy "łebek" tego nie łapie ... liczę na fuksa ;)
Powodzenia w sobotę, pewnie się spotkamy ;)

Eh. Brak mi słów. Żeby kilka dni przed egzaminami serwery nie działały z przeciążenia.

Powrót