Aplikacja rzecznikowska

• Autor wątku Autor wątku michal166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Taką informację dostałem w PIRPie. Dokładne info o godzinie i miejscu pojawią się na stronie dla aplikantów oraz przyjdą do nas listownie aczkolwiek termin 1 grudnia jest pewny.

Dziś zostały wysłane na email dalsze informacje.

W imieniu Krajowej Rady Rzeczników Patentowych serdecznie zapraszam Pana wraz z Patronem na uroczystą inaugurację aplikacji rzecznikowskiej, w trakcie której odbędzie się ślubowanie na aplikanta rzecznikowskiego. Uroczystość odbędzie się w dniu 1 grudnia 2012 r. , o godz. 1130 w Pałacu Prymasowskim przy ul. Senatorskiej 13/15 w Warszawie.

Jednocześnie uprzejmie informuję, że 2 grudnia 2012 r. o godz. 900 – 1500 w sali Warszawa -Berlin piętro V Centrum Konferencyjnego przy ul Zielnej 37 w Warszawie odbędą się pierwsze wykłady. Szczegółowy harmonogram podamy Państwu w najbliższym czasie.

Witam,
czy bez problemu logujecie się na stronie indywidualnej PIRP na swoich indywidualnych danych?

nie dostałeś takiego info na mail?

Jest nam niezmiernie miło poinformować, iż zostały dla Państwa przygotowane 2 nowe konta:

1) konto e-mail na serwerze PIRP,

2) jak również konto dostępu do stron PIRP.

nie nie dostałam a zazwyczaj wszystkie inne maile do mnie dochodziły

zauważyliście ze na stronie PIRPU będzie można oglądać relacje ze ślubowania na żywo??!! ;-)

Informacja dla osób które dostały się na aplikację rzecznikowską a jeszcze tego nie wiedzą. Powstało prywatne zamknięte forum do którego dostęp mają jedynie aplikanci (administrator to sprawdza). A oto adres https://aplik2012.fora.pl/

Wszystko jednak elegancko działa. Rejestrujcie się i rozbujajmy je trochę;)

Witam, czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć kiedy będzie organizowana kolejna aplikacja rzecznikowska? Czy będzie to w 2015 czy w 2016 roku?

Byłem w piątek UP i słyszałem, że aplikacje mają być teraz przeprowadzane co roku.

To ciekawe, zastanawiam się czym jest to spowodowane. A mógłbyś mi powiedzieć czy ową aplikację można odbyć tylko w Warszawie?

Jest to m.in. spowodowane III transzą deregulacyjną zawodów prawniczych, gdzie zostały przedstawione postulaty m.in. zmiany egzaminu wstępnego na aplikację na rzecznika patentowego, gdzie (moim zdaniem słusznie) stwierdzono, iż egzamin powinien odbywać się co roku. Nie będę prezentował całego stanowiska. Projekt jest dostępny na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości do którego odsyłam.

Co zaś się tyczy kwestii odbywania aplikacji odsyłam do ustawy o rzecznikach patentowych, a także odpowiednich rozporządzeń dotyczących wskazanego zagadnienia oraz innych aktów.

Witam,

Czy ktoś planuje zdawanie na aplikację rzecznikowską w najbliższym czasie?
Gdzie można uzyskać pytania z części pisemnej z ostatniego egzaminu?

Z tego co widzę nie zapowiada się na to żeby egzamin wstępny został przeprowadzony w tym roku. Chyba, że ma ktoś aktualne informację to proszę o info.

Co zaś się tyczy pytań z zeszłego egzaminu wstępnego na aplikację:

SmodBIP - Aplikacja

Chciałam zapytać o kilka rzeczy:

1) czy wszystkie zajęcia w ramach aplikacji odbywają się w Warszawie? Praktyki w UP RP - wiadomo, że Warszawa. Wykłady i ćwiczenia domyślam się, że raczej też... czy może zdarzają się wyjątki? Co z zajęciami u patrona? Czy można np. mieć np. patrona z innego miasta?

2) jeżeli chodzi o patrona - czy udało się komuś z was znaleźć patrona bez znajomości? Kiedy jest ostatni moment na wybór patrona? Jak wygląda praca z partonem narzuconym z góry, może się ktoś podzielić swoimi doświadczeniami?

3) częstotliwość zajęć - ktoś wspominał, że mają się one odbywać dwa razy w miesiącu w weekendy (piątek popołudniu, sobota i niedziela cały dzień) – to prawda?

3) co do egzaminu wstępnego - jaki poziom języka trzeba mieć opanowany, żeby zdać ten etap z tłumaczeniem tekstów?

ja co prawda zajmuje się zupełnie inną działką prawa i nie mam nic wspólnego z prawem autorskim ale czy czasami ten zawód nie ma byc zderegulowany do tego stopnia, że nie opłaca sie juz go wykonywac. Cos mi świta, że większosc uprawnien mają przejac radcy prawni i adwokaci.

Czy może ktoś się orientuje jak wygląda w chwili obecnej kwestia kursu przygotowującego do egzaminu wstępnego na aplikację rzecznikowską?

Ja jeszcze Izby drogą elektroniczną się nie pytałem i się akurat zastanawiam czy pisanie do nich w tej chwili ma sens czy nie?

Powrót