I
ilons
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Podobno trwają prace komisji i jak będzie coś wiadomo to będą rozsyłane wiadomości do osób, które się zapisały.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ilons napisał:Podobno trwają prace komisji i jak będzie coś wiadomo to będą rozsyłane wiadomości do osób, które się zapisały.
Midzu napisał:Czy może ktoś się orientuje jak wygląda w chwili obecnej kwestia kursu przygotowującego do egzaminu wstępnego na aplikację rzecznikowską?
Ja jeszcze Izby drogą elektroniczną się nie pytałem i się akurat zastanawiam czy pisanie do nich w tej chwili ma sens czy nie?
ilons napisał:Czy ktoś dostał jakieś informacje na temat tego kursu. Nie wiem czy już coś rozsyłali i ja to przegapiłam czy nic jeszcze nie wiadomo, a nie chcę znów do nich pisać.
ilons napisał:Czyli pewnie kurs rozpocznie się jak zakończy się bieżąca aplikacja. Ja wiem, że zapisy były do końca 2014 r. Tylko od tego czasu nie ma żadnych nowych informacji na temat tego kursu.
Midzu napisał:A tak z ciekawości się spytam. Masz wykształcenie "techniczne" czy prawnicze?
kuchcik25 napisał:Przyłączam się do pytania, z jakich materiałów korzystanie w nauce na egzamin wstępny?
kuchcik25 napisał:Jak się przygotowujecie z języka obcego?
kuchcik25 napisał:Co do patrona, to trzeba wskazać patrona, pod kierunkiem którego kandydat zamierza odbywać aplikację - info z pirp.
kuchcik25 napisał:irytuje mnie strasznie fakt, że bardzo się pośpieszyli z tym naborem. Wiadomo, że deregulacji w tej kadencji sejmu już nie będzie. Chyba nie muszę mówić czym się kierowali jak ogłaszali nabór?
Postawą tu jest ustawa o własności przemysłowej, a także ustawa o rzecznikach patentowych.
Podstawa to prostu suche przepisy.
Ja dodatkowo przygotowuję się z tej materii z książek, które posiadam. Jednakże do nauki do egzaminu nie jest to konieczne. Nauczenie się samych przepisów wystarcza.
Nie mam żadnej koncepcji co do literatury, ale spróbuję podpytać swojego promotora o to w najbliższym czasie. Tak się składa, że jest rzecznikiem...Co zaś się tyczy zagadnień technicznych to nie mam pojęcia na co należy zwrócić uwagę.
Ma ktoś jakieś koncepcje co do literatury?
Ponadto robię testy z ars lege. Niestety nie zauważyłem by ars lege miał przygotowane testy z ustawy o rzecznikach patentowych.
Najpierw ogarnę przepisy a potem zagadnienia techniczne (mam nadzieję), samym językiem będę się martwić na samym końcu.
Ok tylko wskazałem, że info z pirp. Ustawę czytałem i wiem, że nic innego powiedzieć nie mogli. Odpowiadałem jedynie na pytanie poprzednika.Jak niby mają ci powiedzieć co innego skoro ustawa jednoznacznie stanowi o tym fakcie.
Nawet gdyby chcieli to nie mogą powiedzieć inaczej niż jest w ustawie zapisane.
Prawo swoje a praktyka swoje.
Jesteś w błędzie.
Nie pospieszyli się.
Wręcz należy stwierdzić, że bardzo późno ogłosili nabór na egzamin wstępny na aplikację. Do ogłoszenia nie wiedziałem czy mam składać dokumenty na egzamin wstępny na aplikację radcowską czy rzecznikowską. Terminy lecą tu i tam, a człowiek im póxniej się dowie tym mniej ma czasu na przygotowanie się do pewnych rzeczy. Dobrze zrobiłem, że poczekałem z decyzją.
[/QUOTE]Czy ktoś z was będzie podchodził do tego egzaminu a jest z woj. Pomorskiego, tj. 3miasto?
kuchcik25 napisał:Nie mam żadnej koncepcji co do literatury, ale spróbuję podpytać swojego promotora o to w najbliższym czasie. Tak się składa, że jest rzecznikiem...
kuchcik25 napisał:Przymierzam się właśnie do wykupienia testów z arslege. Opłaca się w kontekście aplikacji rzecznikowskiej?
kuchcik25 napisał:Co do języka, to ogarniacie również słownictwo specjalistyczne prawniczne i techniczne, co najmniej w podstawowym zakresie?
kuchcik25 napisał:Na początku roku rozmawiałem z babką z pirp i stanowczo upierała się przy tym, że nabór ruszy w kwietniu 2016 w związku z kwestią deregulacji
kuchcik25 napisał:swoją drogą deregulacja chyba zdechła śmiercią naturalną
kuchcik25 napisał:Poza tym do tej pory było tak, że każdy kolejny nabór rozpoczynał się dopiero po zakończeniu poprzedniej edycji. Aktualna edycja jeszcze się nie zakończyła (z tego co się orientuję).
kuchcik25 napisał:Dlatego uważam, że się pośpieszyli.
kuchcik25 napisał:Widzisz, miałeś dylemat czy radcowska czy rzecznikowska. Ja mam podobny. Cały czas się zastanawiam czy składać czy czekać.
kuchcik25 napisał:widzę raczej z wykształcenia prawnik (skoro i radcowska była w planach)?
kamciatka napisał:czy ktoś [...] orientuje się ile wynosi składka na samorząd? Do aplikantów jest to 50% stawki, tylko ile to jest?
Midzu napisał:Niestety nie zauważyłem by ars lege miał przygotowane testy z ustawy o rzecznikach patentowych.