Art. 116 ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych

• Autor wątku Autor wątku livi87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

livi87

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam,
Mam poważny problem. Mianowicie dzisiaj policja zabrała mi komputer jako dowód w sprawie. Zostały przedstawione mi zarzuty z art. 116 ust. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Nie wiem jaką mam przyjąc linię obrony. Jutro mam zgłosic się na komendzie w celu złożenia zeznań.
Dokładniej chodzi tu o słynny portal chomikuj. Ściągnąłem kilka plików muzycznych i udostępniłem je, podkreślam nieodpłatnie. Nie byłem świadom, że wiąże się to z takimi konsekwencjami.
Ponadto na komputerze znajduje się nieoryginalny Windows XP.
Policjanci powiedzieli, że będzie mnie to kosztowac ponad 11 tys. zł, a ja zarabiam 1500 miesięczni. Będę to spłacał ze 3, 4 lata.
Proszę o pomoc. Jak mam się bronic.
Ponadto na komputerze znajdowały się moje prywatne zdjęcia, czy mam możliwośc ich odzyskania?
Za pomoc z góry dziękuję.:(

A ile razy dany plik był ściągnięty ?
Co to za utwór muzyczny?

Było to kilkanaście utworów muzycznych około 30. Były ściągane nawet do 50 razy.

Rozumiem, że zabrali Ci komputer? Miałeś na nim pirackie oprogramowanie, pliki mp3, filmy itp ? Oddali Ci go później?

Miałem pirackie oprogramowanie, ale nie zajmowali się tym interesowały ich wyłącznie pliki muzyczne, które umieściłem na portalu chomikuj. Komputer nie został mi oddany. Nie mam możliwości jego odzyskania.

Aha, a zabrali Ci od razu komputer, czy może najpierw dostałeś wezwanie a po kilku dniach zabrali Ci komputer?
Masz jeszcze konto na chomikuj? Co z karą? Da się ją jakoś oddalić?

Komputer zabrali od razu. Zostawili pokwitowanie i wezwanie.
Konta na chomiku już nie mam i nie polecam.
Kare można oczywiście rozłożyc na raty.

Aha, bo ja dostałem wezwanie wczoraj i nie wiem czy mam usuwać pliki, które się na nim znajdują.

Radzę wyrzucic cały dysk. Odzyskanie skasowanych plików to pestka.
Wyrzuc dysk i wszystkie pirackie płyty CD.
Ja dostałem karę 8 tys. PLN.

Ile lat w zawiasach ?
Jak uważasz, zabiorą mi komputer do sprawdzenia danych?

8 miesięcy na 3 lata.
Na pewno zabiorą komputer.
Będzie on głównym dowodem rzeczowym.
Najlepiej wymień dysk na nowy z legalnymi oprogramowaniami.
Na pewno zaoszczędzisz kilka tysięcy.

Może w Twoim przypadku będzie łagodniej, albo uda się Tobie wykręcic.
Informuj na bieżąco o postępowaniu może uda mi się Tobie jakoś pomóc.

Łagodniej to nie wydaje mi się, ja miałem po kilkaset pobrań mp3 a miałem ich prawie 5tyś :/ Nie wspomnę o grach, filmach itp :/

Nie liczy sie ile razy coś pobrałeś tylko ile razy coś udostępniłeś.
Dopiero przy udostępnianiu łamiesz prawo.
Jeśli na dodatek pobierałeś opłatę to jeszcze gorzej.

Ludzie tyle razy pobierali, nie ja :/ Nie pobierałem, żadnej opłaty za to, żeby ktoś sobie mógł ściągnąć dany plik, nawet nie sprzedawałem ich na płytach itp

Czyli jest bardzo źle. Zmień dysk i upieraj się, że to nie ty. Może przy braku dowodów rzeczowych uda się Tobie wywinąc. Najlepiej jakbyś miał jakiś stary dysk od znajomego, który ma legalne oprogramowanie. Wówczas osoby sprawdzające uznałyby, że z tego komputera nie było popełnianych czynów karalnych. Musisz przy tym pamiętac, żeby cały czas mówic, iż masz wyłącznie jeden komputer. Przecież ktoś inny mógł używac Twojego IP.
Warto spróbowac. Lepsze to niż przyznanie się.

Powrót