Aś służewiec

• Autor wątku Autor wątku kasiunia1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a jak się uzyskuje taką zgode na przedłużenie widzenia?
nikt oprócz mnie na widzenie nie będzie chodził.
głupie pytanie:a jak toalety?dziecko napewno będzie chciało siku!
prywatnosci mało ale jakieś buzi,trzymanie się za rece to chyba dozwolone?

O przedluzenie widzenia musi zlozyc prosbe skazany, jakos ja uzasadnic.
Toalety sa przed wejsciem ale jak to wyglada w srodku to nie wiem.
U nas byly buziaki i przytulanie na powitanie. Malucha mogl trzymac na rekach non stop.

Jezeli jesst tymczasowo aresztowany to moze sie starac u wychowawcy o dodatkowe pol godziny na dziecko.przysluguje chyba raz w miesiacu. i jest jeszcze cos takiego chyba 15 min na czytanie ksiazki. tam jakies toalety sa na sali widzen.

Teraz bedzie nasze pierwsze widzenie,czyli rozumiem że już na drugie może dostać dodatkowy czas na dziecko?
a o co chodzi z tym czytaniem książki?
pierwsze słysze.

jeżeli złoży wniosek o dodatkowe pół godz.i dostanie zgodę to tak. jest tam kącik dla dzieci i tam ma 15min.na czytanie dziecku.

Witam
Mój narzeczony odsiaduje wyrok w AŚ na Służewcu. Ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje, w zasadzie wiem tyle co na stronie. Wiem kiedy są widzenia, jak wysyłać listy oraz pieniądze. Mam tez parę pytań na które nie mogę znaleźć odpowiedzi nigdzie. Dodam, że Mój po tygodniu dostał grupę P2.
W związku z tym:
1. Przysługuje mu 2 czy 3 widzenia?
2. Co mogę wziąć na widzenie, wiem na pewno że portfel, ale czy np zeszyt dla niego i długopis, koperty i znaczki, zegarek aby mógł zabrać sobie do celi?
3. Po jakim czasie można starać się o przepustki?
4. Rozumiem, ze na każdą paczkę trzeba mieć talon. Czyli osadzony wypisuje co chce dostać? Czy to jest po prostu papierek, który pokazuje, że jeszcze paczki w tym miesiącu bądź kwartale nie dostał?
5. Rozumiem, że żywieniowa raz na 3 miesiące, a higieniczna raz w miesiącu, bez ograniczeń wagi?
6. Czy mogę zanieś mu jednorazowe po 5 sztuk bielizny i t-shirtów? Bez zgody Naczelnika? Tak pisze na stronie.
7. Co ze zgodą na elektronikę, typu radio, zegarek? Musi to być wysłane w paczce, podane do magazynu?

Proszę o trochę informacji na temat tego ZK. Dostałam dziś list, po tygodniu, jak był jeszcze w przejściówce, więc nie wiem co się dzieje, będzie to moje pierwsze widzenie, i chce się jak najlepiej przygotować.

anek86 Twojemu narzeczonemu przysługują 3 widzenia w miesiącu choć w formie nagrody może się starać o dodatkowe godziny. Na widzenie możesz wziąć tylko portfel o ile nie same pieniądze (to Ci powiedzą na miejscu). O przepustki można się starać po upływie połowy czasu,który uprawnia do warunkowego zwolnienia. Na każdą paczkę oprócz żywnościowej potrzebny jest talon-osadzony wypisuje rzeczy które są mu potrzebne i daje dyrektorowi do zatwierdzenia. Żywieniowa raz na kwartał,a o higienicznej co miesiąc w dodatku bez ograniczenia wagi nie słyszałam-ale nie sugeruj się,po prostu tam zadzwoń. Jeśli osadzony posiada talon na dany sprzęt to po prostu zanosisz go i podajesz funkcjonariuszowi we wskazanym miejscu,oni już się tym zajmą. Najlepiej zadzwoń jutro do AŚ i zapytaj o to co dla Ciebie nie jasne,powinni pomóc :)

Dzięki. Próbowałam się dowiedzieć czegoś konkretnego przez telefon ale ciężko, Pan zbył mnie, powiedział że na na widzeniu dowiem się wszystkiego. Przeczytałam gdzieś, że mogę zanieś jednorazową paczkę z po 5 szt: bielizny i podkoszulka, bez zgody nikogo. Mój się spakował do więzienia ale nie wiem ile ma swoich rzeczy z tego co zabrał. Czy na Służewcu jest odział otwarty? Jaka jest szansa na "obrączkę"? Mam nadzieję, że dowiem się wszystkiego i nie długo to ja będę udzielać potrzebnych informacji :)

A więc:
1. jednorazowa paczka z ubraniami (bielizna i podkoszulki) jak najbardziej
2. co miesiąc paczka higieniczna, potrzeby jest talon od osadzonego, ale bez limitu wagi
3. paczka żywnościowa raz na kwartał, ale bez talonu, za to z listą produktów w środku
4. widzenia zgodnie z harmonogramem, na stronie AŚ jest rozpiska kto kiedy
5. widzenie z wychowawcą co czwartek 10-13
6. obrączki dla tych co maja wyrok do 1roku
Mojego na dniach przewożą do Grodziska bo tam podobno lepsze warunki, większa szansa na P3, i więcej automatów. Sam poprosił o przeniesienie.

Grodzisk jest odziałem Służewca, więc dla zainteresowanych mogę podać najważniejsze informacje, ale główne zasady są takie same. Popełniłam błąd w pkt.2 paczki bez limitu, ile talonów wypisze wychowawca, tyle rzeczy może osadzony dostać, ja jadę jutro do grodzia z 3 talonami :) Co do warunków w Grodzisku to mój czasami 3 razy dziennie dzwoni, po 20 min nawet, więc jest super, na Służewcu tak nie było, bo tam jest tylko jeden aparat na 200 osadzonych, a w Grodzisku 3 na 80 :) W Grodzisku widzenia są w środy, soboty i niedziele, od 11 do 13, zapisy od 10.30. Warunki troszkę lepsze, ale jedzenie podobno smaczniejsze, za to nie ma w Kantynie nic ciepłego do jedzenia, są tylko automaty na batoniki i colę, więc troszkę lipa...

Mój maż przebywa w ZK Służewiec. Dostał grupę P2 i z przejściówki przenieśli go na zamknięty, bo podobno nie ma miejsc na pół otwartym. Jak pytał o przeniesienie do Grodziska to mu powiedzieli że nie ma szans, bo tam nie ma miejsc. Mogą przewieść go do Żytkowic , ale nie wiadomo kiedy. Odwieszono mu wyrok półtora roku , po 9 miesiącach może się starać o wpz.Facet ma 45 lat i widzę że z psychiką jego jest coraz gorzej. Boję się że źle się to może skończyć. Ciężko się w tym ZK czegoś dowiedzieć. Może ktoś mi podpowie, czy widzenie na dziecko należy się z automatu, czy trzeba mieć zgodę. I czy można mu jakoś pomóc w przeniesieniu np.do Grodziska.Czy on sam musi się o to starać.

agnieszka.witkowska dodatkowe widzenie z dzieckiem przysługuje osadzonemu bez pisania prośby o zgodę. A jeśli chodzi o przeniesienie to osadzony musi to zgłosić i rozmawiać z odpowiednimi osobami,rodzina w tym nic nie pomoże.

Mój poprosił o przeniesienie do Grodziska i nie było problemu, byłam na spotkaniu z wychowawcą i wspomniałam, że fajnie by było jak by do Grodzia zawieźli. I babeczka powiedziała mi, że raczej tak się stanie, bo się kwalifikuje. A na drugi dzień zadzwonił, że jest już w Grodzisku. Może też spróbuj pogadać z wychowawcą?

W czwartek właśnie się wybieram.Ale mojemu powiedzieli że nie da rady do Grodziska.
Cóż , zobaczymy :(

Tak tylko to nie na prośbę rodziny a osadzonego zostaną podjęte jakiekolwiek działania związane z przeniesieniem do innego ZK. Aczkolwiek wiem co macie na myśli,zainteresowanie rodziny osadzonym jest jak najbardziej wskazane. Pozdrawiam :)

Okazało się , że rodzina też może coś załatwić. Po rozmowie telefonicznej z dyrektorem udało się tego samego dnia zmienić celę (bo w poprzedniej "coś" było nie tak). Teraz czekamy na przewiezienie do Żytkowic.Ciekawe jak długo?

Pisałaś, że mąż ma grupę P2, a Żytkowice są dla zakładem przeznaczonym dla recydywistów penitencjarnych.

Okazało się że R.źle mi przekazał grupę. Powiedział P2r a okazało się że ma R2p.
Osiem lat temu przebywał w ZK 60 dni. I to na tym zaważyło. Niestety. Co nie zmienia faktu , że wychowawca twierdził ,że do Grodziska też by go mogli przewieźć (nie miał racji , bo tam tylko przyjmują z gr.P) i tak skazanemu narobili nadziei , że będzie bliżej domu.:(

Do Żytkowic rzeczywiście troszkę dalej, a i bez samochodu kiepski tam jest dojazd podobno. Ale ogólnie to niezły zakład jeśli chodzi o odwiedziny i administrację.

Czy na polotwartym na Sluzewcu moga wogole skazani dzwonic do kogos?Bo mojego narzeczonego tam przeniesli tydzien temu z zamknietego i się nie odzywa chociaz karte ma pelna.Wczesniej na zamknietym dzwonil codziennie po parenascie minut.WIE KTOS?

Powrót