Witam,
Kilka słów o wizytach w Sosnowcu.
1sze pismo z Urzędu Miasta- bez określenia miejsca badań- dopiero mowa o Sosnowcu- po ok 2 tyg. Jak ktoś ma wątpliwości- lepiej zadzwonić do wydziału komunikacji- by uzyskać wcześniejszy termin.
13.07.2015 poniedz.- byłem na miejscu 6.30- 6.40 ( bus z Katowic 808, lub 815 godzina 5.55 następny 6.00- Sielec Osiedle zamkowa- 21min jazdy)
W kolejce- chyba 5ty.
7.25- otwarcie rejestracji- założenie kartoteki, badanie psych- miałem zrobione w Tarnowskich Górach- polecam- bez stresu, ankieta do wypełnienia, kasa- do wpłacenia, krew do pobrania, ciśnienie i pok 12 .
Tam na wprost mała czarna ,,nieznosząca sprzeciwu" dysponuje Twoim czasem.
Nie miałem zaświadczenia od lekarza o stanie zdrowia- więc od razu info- że bez niego nie zostanie wydane- trza donieść itp.
Miałem zrobione GTTP 7 tygodni wcześniej- poziom 23- nie ma dla nich znaczenia- i tak pobiorą swoje.
Ze względu na okulary- badania u okulisty, neurologa- dopłata w kasie na parterze.
Godzina 13- pani łaskawie informuje, że wyniki pobranej dostaną dopiero za 2- 3 dni- więc i tak muszę być 2gi raz+ oczywiście zaśw od lekarza ale już w pokoju 12- bez kolejki
15.07.20015 środa
Przyjechałem ok. 10ej- do pok 12- do małej czarnej- ale potwierdzenie otrzymania dokumentu w sekretariacie piętro wyżej. na pytanie jakie wyniki krwi- ,,dochtór panu powie" ( nie powiedział). Po przyniesieniu potwierdzenia- pyta czy będę czekał na odbiór zaświadczenia- ale to może potrwać 1, 2 godz- może pocztą wyślą... NIE!- będę czekał.
Odebrałem po ok 40 min. na 5 lat- bez info o wyniku badań GTTP.
Zaniosłem to do UM- info na 2-3 dni przed odebraniem prawka- wniosek ze zdjęciem, kolejne 100 zł i czekać.
Wnioski:
1. Koszty: przy kat B ok 1000 zł ( grzywna+ sąd- 400, bad psych- 150, okulista, laryngolog-165, badanie kierowcy- 200, badania krwi- 14, Urząd miasta- na koniec- 100 + dojazdy do Tarnowskich i 2 x do Sosnowca). Taka ciekawostka- badania krwi- koszt o 100% większy niż w miejscu zamieszania.
2. Personel: dało się odczuć lekceważenie- zwłaszcza ze strony ,, małej czarnej" z 12ki;
Lepiej nie zadawać dziwnych pytań- ,,ma pan napisane". Pani laryngolog aż poprosiła koleżankę by zobaczyła specyficzną budowę mojej głowy; jak mi rusza okularami i każe czytać cyferki- to logiczne dla mnie że mogę coś nie zobaczyć- a pani wielce zdziwiona, że nie widzę.
3. Przygotowanie: warto zrobić dla siebie badanie GTTP- wcześniej napisano, że norma w Sosnowcu ok 60- więc jak ktoś ma powyżej- 2- 3 tyg odstawić alko + Esseliv, lub Esentiale Forte- powinno pomóc, badanie laryngologiczne- poćwiczyć chodzenie w miejscu z zamkniętymi oczami.
4. Czas: jak wiesz, że będziesz siedział na korytarzu kilka godzin- to gazeta, książka, krzyżówka, power bank do komórki, fajki- cokolwiek byle nie patrzeć w ścianę lub podłogę.
Badanie z Sosnowca- dostałem na 5 lat. O 8 mniej niż miałem w prawku.
Warto mieć coś do zjedzenia- po badaniu 1 go dnia na krew- pani informuje, że można jeść- potem lepiej się myśli.
Na korytarzu jest automat z napojami- kawa, czekolada- warto mieć drobne bo z 5tki mi nie wydał reszty.
DŁUGOPIS, CIENKOPIS- cokolwiek co pisze- do ankiety- po za tym- potrzebny do krzyżówek.
Jakby mieć swoje badania Gttp do tygodnia wcześniej i spytać w rejestracji- nie wiem, nie przerabiałem tego. W sumie chodzi o to by nie być 2 gi raz.
Pojawia się pytanie czy po 5 latach- czeka mnie ta sama droga i koszty?
PJ zatrzymane na 0,5 roku po 0,25 wydychanym- na prawdę NIE WARTO.

Chyba zacznę zbierać na porządny alkomat...
W przypadku pytań dodatkowych:
1. Poszukaj odpowiedzi na poprzednich stronach.
2. Pytaj- odpowiem w miarę możliwości.