Badania w womp sosnowiec informacje

• Autor wątku Autor wątku kruzz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
GrimTripper napisał:
0.17 i 015 promila czy mg/l?
W kontekscie badan w womp niema to znaczenia bo badania bedzie musial i tak zrobic nie zaleznie od tego czy bylo to wykroczenie czy przestepstwo

A o co chodzi, że będę musiał udokumentować okres rocznej abstynencji alkoholowej.

GrimTripper napisał:
0.17 i 015 promila czy mg/l?

No chyba jasne, że mg ?? Za tyle "promila" to by mu nic nie zrobili ? ...

januszek67 napisał:
Pierwszy pomiar 0.17 drugi 0,15

Tu chodzi o dwa pomiary za tym "drugim" razem ? Czy że kiedyś miałeś 0,17 a teraz 0,15 ?

januszek67 napisał:
A o co chodzi, że będę musiał udokumentować okres rocznej abstynencji alkoholowej.

O to żebyś im udowodnił, że nie jesteś alkoholikiem przez rok czasu i nie pijesz...

Na jaki okres czasu dostałeś zakaz za pierwszym razem? I teraz za drugim?

Mam pytanie czy ten udokumentowany okres abstynencji dotyczy się tylko "recydywistów"? czy jak mam zatrzymane na 2 lata za wypadek pod wpływem jako pierwszy raz w życiu, to na badania nie muszę z automatu przynosić tego zaświadczenia?
Czy jest to precyzyjnie określone w przepisach?
Czy każdy co ma na dłużej niż rok musi mieć te zaświadczenie o udokumentowanym roku nie piciu?

Jakie są na ten moment kolejki ile trzeba czekać od zgłoszenia telefonicznego do terminu ?
Pozdrawiam

blablak napisał:

Tu chodzi o dwa pomiary za tym "drugim" razem ? Czy że kiedyś miałeś 0,17 a teraz 0,15 ?

Tak, tu chodzi o dwa pomiary za drugim razem.

O to żebyś im udowodnił, że nie jesteś alkoholikiem przez rok czasu i nie pijesz...

To znaczy że mam przynieść jakieś zaświadczenie,jak tak to od kogo.

Na jaki okres czasu dostałeś zakaz za pierwszym razem? I teraz za drugim?

Za pierwszym razem na 12 miesięcy,teraz na 8 miesięcy.

blablak napisał:

Dlatego pytałem, ponieważ spotkałem się z wpisami o tym że ludzie mieli spore kłopoty mimo, że było poniżej 0,2 promila i spadające. Więc nie... nie jest to jasne mądralo. Nie bądź taki Dalaj Lama.

ja.an napisał:
Mam pytanie czy ten udokumentowany okres abstynencji dotyczy się tylko "recydywistów"? czy jak mam zatrzymane na 2 lata za wypadek pod wpływem jako pierwszy raz w życiu, to na badania nie muszę z automatu przynosić tego zaświadczenia?
Czy jest to precyzyjnie określone w przepisach?
Czy każdy co ma na dłużej niż rok musi mieć te zaświadczenie o udokumentowanym roku nie piciu?

Jakie są na ten moment kolejki ile trzeba czekać od zgłoszenia telefonicznego do terminu ?
Pozdrawiam

Nie wiem kiedy musisz takie zaświadczenie przynosić, ale poniżej masz fragment ustawy:

"DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 18 lipca 2014 r.
Poz. 949 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 17 lipca 2014 r.
w sprawie badań lekarskich osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami i kierowców

7. W przypadku stwierdzenia uzależnienia od alkoholu lub niemożności powstrzymania się
od picia alkoholu i kierowania pojazdem lub uzależnienia od środków działających podobnie
do alkoholu orzeka się istnienie przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami.

8. W przypadku stwierdzenia w przeszłości uzależnienia od alkoholu lub środków
działających podobnie do alkoholu, można orzec brak przeciwwskazań zdrowotnych do
kierowania pojazdami, jeżeli osoba badana:
1) udokumentuje co najmniej roczny okres abstynencji;
2) przedstawi opinię lekarza lub terapeuty prowadzącego leczenie odwykowe
potwierdzającą leczenie i utrzymywanie abstynencji, oraz przeprowadza regularne
kontrolne badania lekarskie.

9. O ceniając s tan z drowia o soby b adanej w zakresie uzależnienia od alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu uwzględnia się środki wymienione w wykazie określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 129j ust. 5 u stawy z d nia 2 0 c zerwca 1 997 r . – Prawo o ruchu drogowym."

A co do terminów, to z tego co widziałem będąc w WOMP w piątek (15/01/2016) ludzie dzwoniący byli rejestrowani na kwiecień. Ja rejestrowałem się jakoś w listopadzie 2015 i termin dostałem na styczeń 2016.

Ostatnia edycja:
Czy po rocznej abstynencji będę musiał zdawać egzamin,aby odzyskać prawo jazdy.

Witam dziś robiłem badania psychotechniczne w Chorzowie na ul. 16tego lipca (Psycho Test) badania poszły bezstresowo i w miłej atmosferze :) jak czegoś nie wiedziałem to bardzo ładna i miła pani wytłumaczyła jak co i gdzie szczerze POLECAM. Oby tak było w sosnowcu 22.1 2016 r ;) ważność badań bezterminowo.Czy ktoś jeszcze jedzie do sosnowca w tym terminie??

januszek67 napisał:
To znaczy że mam przynieść jakieś zaświadczenie,jak tak to od kogo.

Psychiatra/terapeuta .

januszek67 napisał:
Za pierwszym razem na 12 miesięcy,teraz na 8 miesięcy.

... To jaki wynik miałeś za pierwszym razem i jaki za drugim ? Za recydywę tylko tyle? :evil:

U mnie już po wszystkim POZYTYWNEEE :D
Powiedzcie mi teraz co mam zrobić z tym orzeczniem ? Gdzie sie zgłosić po prawko. Dodam że zakaz prowadzenia wygasa 20 maja

gratulacje,na ile Ci dali?teraz z wynikami do urzedu gdzie wyrabiaja pj,zaplacisz 105zl za nowe ,wypelniasz wniosek,zdjecie i czekasz.u mnie w Myszkowie czekalam 2 tyg ,po uplywie kary ,u Ciebie od 20 maja,nie wiem jak dlugo w innych miastach

Do jakiego urzędu mam isc z tym wnioskiem ? I czy moge teraz czy czekać aż do 20 maja ?

starostwa,czy urzedu miasta,nie wiem skad jestes.zanies teraz,bedziesz juz mial z glowy.

jak zanosilam wyniki to powiedzialy,ze teraz papiery wysylaja dopiero z koncem kary,dlatego trzeba czekac te dwa tyg,przynajmniej w moim przypadku tak bylo

@up Mi kazali przynieść wniosek o pj dzień po upływie kary. Pozdrawiam

Czy w WOMP maja prawo robic badania takie jak GGTP i zadawac pytania ws alkoholu wobec osob,ktore nie trafily tam przez alkohol?

Witam, nikt z osob ktore przeszly badania nie napisał o rocznej dokumentacji abstynencji.(dotyczy osob zatrzymanych za alkohol) Czy każdy z was zatrzymanych za wykroczenie alkoholowe, posiadał taki dokument? W informacji telefonicznej lektor nie podaje ze obowiazkowo trzeba to miec. A na YT typek w okularach twierdzi że to jest ważniejsze niz próby wątrobowe...Dzieki.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót