blablak napisał:
No chyba jasne, że mg ?? Za tyle "promila" to by mu nic nie zrobili ? ...
Dlatego pytałem, ponieważ spotkałem się z wpisami o tym że ludzie mieli spore kłopoty mimo, że było poniżej 0,2 promila i spadające. Więc nie... nie jest to jasne mądralo. Nie bądź taki Dalaj Lama.
ja.an napisał:
Mam pytanie czy ten udokumentowany okres abstynencji dotyczy się tylko "recydywistów"? czy jak mam zatrzymane na 2 lata za wypadek pod wpływem jako pierwszy raz w życiu, to na badania nie muszę z automatu przynosić tego zaświadczenia?
Czy jest to precyzyjnie określone w przepisach?
Czy każdy co ma na dłużej niż rok musi mieć te zaświadczenie o udokumentowanym roku nie piciu?
Jakie są na ten moment kolejki ile trzeba czekać od zgłoszenia telefonicznego do terminu ?
Pozdrawiam
Nie wiem kiedy musisz takie zaświadczenie przynosić, ale poniżej masz fragment ustawy:
"DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 18 lipca 2014 r.
Poz. 949 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 17 lipca 2014 r.
w sprawie badań lekarskich osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami i kierowców
7. W przypadku stwierdzenia uzależnienia od alkoholu lub niemożności powstrzymania się
od picia alkoholu i kierowania pojazdem lub uzależnienia od środków działających podobnie
do alkoholu orzeka się istnienie przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami.
8. W przypadku stwierdzenia w przeszłości uzależnienia od alkoholu lub środków
działających podobnie do alkoholu, można orzec brak przeciwwskazań zdrowotnych do
kierowania pojazdami, jeżeli osoba badana:
1) udokumentuje co najmniej roczny okres abstynencji;
2) przedstawi opinię lekarza lub terapeuty prowadzącego leczenie odwykowe
potwierdzającą leczenie i utrzymywanie abstynencji, oraz przeprowadza regularne
kontrolne badania lekarskie.
9. O ceniając s tan z drowia o soby b adanej w zakresie uzależnienia od alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu uwzględnia się środki wymienione w wykazie określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 129j ust. 5 u stawy z d nia 2 0 c zerwca 1 997 r . – Prawo o ruchu drogowym."
A co do terminów, to z tego co widziałem będąc w WOMP w piątek (15/01/2016) ludzie dzwoniący byli rejestrowani na kwiecień. Ja rejestrowałem się jakoś w listopadzie 2015 i termin dostałem na styczeń 2016.