bank sprzedał dług - co z hipiteką

• Autor wątku Autor wątku Kłopotliwa Baba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kłopotliwa Baba

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Witam
proszę o podpowiedź co robić: bank sprzedał dług firmie x, nic mi nie wiadomo o bte ( nie otrzymałam żadnej informacji - podobno moze tak zrobić) , bank "jest" na hipotece. W tej sytuacji czy :
1. bank dalej jest moim wierzycielem ? jeśli nie to czy
2. czy i jak mogę "uwolnić" hipotekę od banku - czy potrzebne jest konkretne pismo banku o sprzedaży długu i z "tym" do sądu kw ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam

W cesji wierzytelności pewnie jest zapisane że bank przenosi również wszelkie zabezpieczenia na tą firmę x . Niestety więcej nie napiszę musisz poczekać aż ktoś obeznany się wypowie.

dzięki za odpowiedź, jest cesja na "x"

Obecnie wciąż bank jest Twoim wierzycielem. Wierzytelność hipoteczna przechodzi na cesjonariusza dopiero w momencie wpisu w księdze wieczystej w miejsce starego wierzyciela hipotecznego, czyli w miejsce banku. W takim razie w dziale IV wciąż będzie widnieć jako wierzyciel bank, jednakże monitoruj to, czy pojawiają się wzmianki. Jeśli tak, niedługo wierzycielem będzie inny podmiot. Bardzo łatwo to zweryfikować na stronie Ministerstwa Sprawiedliowści (ekw.ms.gov.pl). Kiedy będzie można pozbyć się hipoteki? Po spłacie zobowiązania, wtedy wierzyciel (nowy) na pewno wyda odpowiednie oświadczenie. Osobiście radzę w tej kwestii zdecydowanie porozumieć się z "X", ponieważ będą mogli wskazać bez problemu tę nieruchomość komornikowi do zlicytowania, jeśli uzyskają tytuł wykonawczy...

Nie rozumiem, jeżeli bank sprzedał dług firmie x to dlaczego bank ma być dalej moim wierzycielem ? raczej już firma x - nie znam się, ale jakoś czuję (na chłopski rozum) - nie masz racji ( a może ja nie mam)

czy mam szansę na fachową poradę ? będę wdzięczna, pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Przed chwilą takową przeczytałaś. Tak się składa, że "ale jakoś czuję (na chłopski rozum)" w Polsce nie jest źródłem prawa. Polecam zatem lekturę artykułu 79. ustawy o księgach wieczystych i hipotece. Stanowi on wprost, że w razie przelewu wierzytelności hipotecznej na nabywcę przechodzi także hipoteka, chyba że ustawa stanowi inaczej. Do przelewu wierzytelności hipotecznej niezbędny jest wpis w księdze wieczystej.
Do tego Sąd Najwyższy w wyroku 21 maja 2004 r., V CK 505/03, stwierdził, że Przelew wierzytelności zabezpieczonej hipoteką wymaga jednoczesnego przeniesienia hipoteki, co z kolei wymaga wpisu do księgi wieczystej. W konsekwencji przejście wierzytelności hipotecznej na nabywcę następuje dopiero z chwilą wpisu do księgi wieczystej, który ma w tym wypadku charakter konstytutywny..
Podsumowując - póki w księdze wieczystej nie ma zmiany wierzyciela hipotecznego, wierzycielem pozostaje wciąż bank. A co za tym idzie, jakąkolwiek ugodę co do spłaty podpisuj dopiero po tym, jak księdze wieczystej zamiast banku będzie ''X'', ale dogadaj się nawet jutro co do warunków.

bank sprzedał dług - to nic nie znaczy ? ten co kupił nie musi sam starać się o uznanie tego długu dla siebie ???

Może chodzi o to że była cesja. Dług został sprzedany wraz z zabezpieczeniem ale aby zmiany w hipotece nabywca mógł zmienić to musi chyba kolejną sprawę założyć o przeniesienie tego zabezpieczenia.

Swoją drogą Baba czy sprawa była już w sądzie ? Bo być może masz szanse na wygraną.

witaj
sprawy nie było jeszcze, faktycznie mozna z tym coś zrobić ?
pozdrawiam

Zasadnicze pytanie - kiedy dokładnie był wzięty kredyt, bowiem może się okazać że nabywca długu nie ma prawa wpisać się na hipotekę, i w ogóle nie jest nabywcą długu

witaj marian :) dziękuję za zainteresowanie.
kredyt był wzięty w czerwcu 2007

Ostatnia edycja:
W takim razie trzeba by zobaczyć treść umowy kredytowej - jeśli nie ma tam twojej zgody na ewentualną cesję wierzytelności - to nabywca długu nie ma prawa się wpisać na hipotekę, zaś jeśli wniesie przeciwko tobie pozew to nie ma czynnej legitymacji procesowej. Art. 92c prawa bankowego w brzmieniu sprzed 2009.

Marian Paździoch, naprawdę wierzysz, że w umowie adhezyjnej nie ma zgody dłużnika na cesję wierzytelności?

Haśko90 napisał:
Marian Paździoch, naprawdę wierzysz, że w umowie adhezyjnej nie ma zgody dłużnika na cesję wierzytelności?

To że ktoś spisał cesje nie znaczy że jest ona ważna.

PS. Hasko w którym Banku albo funduszu sekurytazycyjnym pracujesz ?

Haśko90 napisał:
No właśnie widziałem umowy kredytowe podpadające pod art 92c - i nie było :) Było m.in. o warunkach wystawienia BTE, ale o tejże istotnej sprawie - nie.

Marian i karaczoch dzięki Wam wielkie, biegnę sprawdzić :)

Kłopotliwa Baba napisał:
Marian i karaczoch dzięki Wam wielkie, biegnę sprawdzić :)

przeczytałam całą umowę i dokumenty jej towarzyszące: brak mojej zgody - tzn. nie ma takiego dokumentu. Coś mi tu "nie gra" - spróbuję się dowiedzieć o co chodzi.

telefon który otrzymałam z firmy "x" - informacja o "sprzedaży długu i przejęcia wierzytelności przez ich firmę " - ma dzwonić jutro, więc napiszę napiszę co i jak
dzięki na razie, pozdrawiam

Kłopotliwa Baba napisał:
telefon który otrzymałam z firmy "x" - informacja o "sprzedaży długu i przejęcia wierzytelności przez ich firmę " - ma dzwonić jutro
Przypadkiem im nic nie mów, co się tutaj dowiedziałaś. Słowa prawdy ci nie powiedzą, a jeszcze zaszkodzą jak zaczniesz odkrywać karty.

Powrót