bank sprzedał dług - co z hipiteką

• Autor wątku Autor wątku Kłopotliwa Baba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam pani amelio
Jest postanowienie sądu rejonowego o nadaniu klauzuli. Sędzia skrupulatny chyba bo nadał tylko w części. Jeśli chodzi o esąd to byłam nieco zorientowana, ale tu nie wiem - muszę podać argumenty. Jeśli dobrze rozumiem to termin przedawnienia nie został przerwany.
"....UZASADNIENIE
Wierzyciel wniósł o nadanie klauzuli wykonalności wystawionemu przez siebie bankowemu tytułowi egzekucyjnemu przeciwko dłużnikom solidarnym …....................... Do wniosku dołączono bankowy tytuł egzekucyjny oraz zawartą przez strony umowę kredytu, zawierającą oświadczenie dłużników o poddaniu się egzekucji, zgodnie z którym bank miał prawo wystawić bankowy tytuł egzekucyjny do kwoty …........................... zł.
Złożony przez wierzyciela bankowy tytuł egzekucyjny nie w pełnym zakresie spełnia wymogi formalne określone w art.96 ust. 2 ustawy Prawo bankowe. Zgodnie z tym przepisem w bankowym tytule egzekucyjnym należy oznaczyć m.in. wysokość, rodzaj i termin płatności wszelkich odsetek, z których egzekucja ma być prowadzona (uchwała z dnia 07 lipca 2000., o sygn. III CZP 27/00 opubl. w OSNC z 2011 r., nr 1, poz 3). Oznacza to konieczność wskazania wszystkich elementów pozwalających dłużnikowi na weryfikację wysokości jego zobowiązania i ocenę prawidłowości określenia jego wysokości. Elementy te to: wysokość kwoty, od której naliczane są odsetki, stopa procentowa oraz okres naliczania odsetek. W ocenie Sądu oznaczenie przez wnioskodawcę w bankowym tytule egzekucyjnym kwoty odsetek umownych oraz za opóźnienie nastąpiło z naruszeniem art. 96 ust. 2 wyżej cyt. ustawy. Wierzyciel bowiem oznaczając odsetki nie wskazał kwot, od których są naliczane. Wobec powyższego w tym zakresie wniosek wierzyciela należało oddalić.
Brak było również podstaw do nadania temu tytułowi klauzuli wykonalności w pełnym zakresie z uwagi na brzmienie art.97 ust.1 ustawy, zgodnie z którym sąd nadaje klauzulę wykonalności tytułowi egzekucyjnemu gdy roszczenie objęte tytułem wynika bezpośrednio z czynności bankowej (lub jej zabezpieczenia). Niewątpliwie natomiast należności z tytułu „innych kosztów (korespondencji, prowizji i windykacji” ujęte w dołączonym przez wierzyciela bankowym tytule egzekucyjnym, nie są roszczeniem „wynikającym bezpośrednio z czynności bankowej lub jej zabezpieczenia”. W tym też zakresie wniosek wierzyciela oddalono. Ocena powyższa uzasadniona jest tym bardziej, iż przepisy dotyczące nadawania przez sąd bankowym tytułom egzekucyjnym klauzuli wykonalności mają charakter wyjątkowy, ponieważ stanowią odstępstwo od ogólnych zasad dochodzenia roszczeń w sądowym postępowaniu rozpoznawczym. Dlatego powinny być interpretowane ściśle, a nie rozszerzająco.
Mając powyższe na uwadze, na podstawie art.786²§1 kpc naleæa³o orzec jak na wstępie.
O kosztach postępowania orzeczono na podstawie art. 770 k.p.c., zgodnie z którym dłużnik obowiązany jest zwrócić wierzycielowi koszty niezbędne do celowego przeprowadzenia egzekucji... "

proszę uprzejmie o podpowiedź:
1.czy jeśli sąd nadał klauzulę ( częściowo) mimo, że stwierdził braki formalne - mogę w sprzeciwie powołać się na te braki formalne ?
2.czy muszę czekać ze sprzeciwem na doręczenie od komornika ? (czytałam, że niekoniecznie - mając wiedzę o nadaniu klauzuli -akta, nr bte itd - mogę w ten sposób uprzedzić ewentualne dalsze działania ?)

pozdrawiam

przepraszam, że tak post pod postem, ale czyżbym się czymś naraziła ? :(

Powrót