bezczynność WINB?

• Autor wątku Autor wątku proton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
proton napisał:
w terminie określonym w art. 35 § 3 Kpa liczonym od dnia skompletowania akt sprawy."
To chyba nie jest prawidłowo?

Nie jest.

Centralna Baza Orzeczeń i Informacji o Sprawach

Przez wskazanie nowego terminu należy rozumieć określenie go w sposób jednoznaczny, przez określenie go w dniach, tygodniach lub miesiącach, a więc w sposób pozwalający na kontrolę jego dochowania.

Zatem można wezwać GUNB do usuniecia rażącego naruszenia prawa (jako równoważnik zażalenia art. 37 KPA)

I dalej skarga na bezczynność do WSA

Mając na uwadze powyższe przyjęto w orzecznictwie i doktrynie, że bezczynność organu administracji występuje, gdy w prawnie ustalonym terminie nie podjął on żadnych czynności w sprawie lub wprawdzie prowadził postępowanie, ale mimo istnienia ustawowego obowiązku nie zakończył go wydaniem w terminie rozstrzygnięcia lub dokonaniem czynności wymienionych w art. 3 § 2 pkt 1 – 4 "a" p.p.s.a. (vide J. P. Tarno "Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi. Komentarz", Warszawa 2006, s. 37 oraz wyrok WSA w Białymstoku z 26.05.2011r., II SAB/Bk 18/11, CBOSA). Przy ocenie zasadności skargi na bezczynność nie mają znaczenia powody, dla których określony akt lub czynność nie zostały podjęte, w szczególności czy bezczynność była zawiniona przez organ, ewentualnie czy jest następstwem przekonania organu o braku obowiązku podejmowania określonych aktów lub czynności. Z zasady ogólnej szybkości postępowania (art. 12 Kpa) wypływa obowiązek prowadzenia postępowania (załatwiania wniosków) w taki sposób, by nie można było zarzucić organowi zbędnej zwłoki czy opieszałości.

Nie można podzielić stanowiska z odpowiedzi na skargę, że brak dokumentacji geodezyjnej stanowi wystarczający powód usprawiedliwiający zwłokę. Istotnie przedmiotowy brak uniemożliwia wydanie decyzji kończącej postępowanie, jednak niedopuszczalne jest nieograniczone w czasie i bierne oczekiwanie na nadesłanie stosownej dokumentacji przez Urząd Miasta P. Taki stan doprowadził do takiej sytuacji , że od daty złożenie wniosku w dniu 27 maja 2004 roku faktycznie do chwili wyrokowania, czyli przez okres ponad siedmiu lat , nie zostały przez Wojewodę [...] podjęte żadne konkretne, realne i skuteczne próby zakończenia postępowania w sprawie. Przerzucenie ciężaru dowodu na stronę postępowania, nie znajduje oparcia w naczelnych zasadach postępowania administracyjnego, a w szczególności zasadzie praworządności określonej w art. 6 k.p.a. oraz zasadzie dochodzenia prawdy obiektywnej, określonej w art. 7 k.p.a.

proton napisał:
Czy brak zawiadomienia i brak udziału strony skarżącej w wizji przed wydaniem decyzji o odmowie wszczęcia postępowania jest uchybieniem mogącym skutkować unieważnieniem postanowienia.

W toku prowadzonego postępowania dowodowego organ dopuścił się ponadto określonych uchybień proceduralnych. Zgodnie bowiem z art. 79 § 1 kpa strona winna być zawiadomiona o miejscu i terminie przeprowadzenia dowodu ze świadków co najmniej 7 dni przed terminem. Zachowanie tego wymogu jest przy tym uznawane za bezwzględny obowiązek organu, a naruszenie tego obowiązku stanowi naruszenie przepisów postępowania, mogące mieć wpływ na wynik sprawy.(…) Sąd uznał, iż zaskarżone decyzje obu instancji zostały wydane z naruszeniem przepisów postępowania w stopniu mogącym mieć istotny wpływ na wynik sprawy, jak również z naruszeniem prawa dającym podstawę do wznowienia postępowania ( art. 10 § 1 kpa i art. 79 § 1 kpa w zw. z art. 145 § 1 pkt. 4 kpa )

Zatem to trzeba rozegrać tak:

1. Najpierw zażalenie na bezczynność, a gdy formalnie dowiemy się że sprawa została zakończona, to
2. Wniosek o wznowienie postępowania

voyteg napisał:
Zatem to trzeba rozegrać tak:

1. Najpierw zażalenie na bezczynność, a gdy formalnie dowiemy się że sprawa została zakończona, to
2. Wniosek o wznowienie postępowania
Muszę podać wszystkie fakty:
Sprawa została formalnie zakończona.
PINB wydał postanowienie w tej sprawie(odmawiam wszczęcia postępowania administracyjnego w sprawie samowolnej zmiany sposobu użytkowania) i żaliłem je do WINB, który utrzymał w mocy.Nie składałem skargi do WSA.
Terminy przeszły.
Teraz(miesiąc temu) wystąpiłem do GINB o stwierdzenie nieważności, argumentowałem, że była wizja i bez własnej winy nie brałem w niej udziału oraz wizja była przeprowadzona w innym czasie , parę miesięcy wcześniej, przed moim doniesieniem.
Czy wniosek o wznowienie postępowania teraz składać?

proton napisał:
Czy wniosek o wznowienie postępowania teraz składać?

o ile nie mineło 30 dni od "dowiedzenia się", bo inaczej zostanie odrzucony formalnie

voyteg napisał:
o ile nie mineło 30 dni od "dowiedzenia się", bo inaczej zostanie odrzucony formalnie
Oczywiście, że minęło 30 dni, stąd wniosek o nieważność.

proton napisał:
Oczywiście, że minęło 30 dni, stąd wniosek o nieważność.
Czy nie zawiadomienie strony skarżącej o wizji lokalnej oraz o możliwości wypowiedzenia się co do zebranego materiału dowodowego- jest poważnym argumentem dla stwierdzenia nieważności postanowienia?
Nie mogę znaleźć właściwego orzeczenia,nie wiem jak pan to robi tak skutecznie, może pan wskazać.

Czy podczas wizji, mogą w niej uczestniczyć inne osoby, na zasadzie w kupie raźniej.Czy tylko strony?
Załóżmy, że strona przyjdzie na wizję z kolegą i za plecami dogaduje.Czy tak można?Jeżeli nie, to na jaki art. się powoływać?

proton napisał:
Czy nie zawiadomienie strony skarżącej o wizji lokalnej oraz o możliwości wypowiedzenia się co do zebranego materiału dowodowego- jest poważnym argumentem dla stwierdzenia nieważności postanowienia?

Dla wznowienia

proton napisał:
Załóżmy, że strona przyjdzie na wizję z kolegą i za plecami dogaduje.Czy tak można?Jeżeli nie, to na jaki art. się powoływać?

Mozna ustanowić pełnomocników na czas tej czynności prawnej. Dowolną liczbę.

voyteg napisał:
Niestety, o wznowienie nie mogę wnioskować bo dowiedziałem się parę miesięcy temu o wyniku postępowania-otrzymując Postanowienie.

Czyli mój wniosek o stwierdzenie nieważności do GINB przepadnie, o ile organ nie dopatrzy się innego naruszenia prawa?

Czy istnieje inny sposób rozwiązania problemu w tym wypadku - podejrzenia samowolnej zmiany sposobu użytkowania części budynku?

Czy rozwiązaniem może być nowy wniosek do PINB o wszczęcie postępowania - wszak dotyczy innego okresu, Decyzja nie jest jedna na całe życie.

Ostatnia edycja:
proton napisał:
Czyli mój wniosek o stwierdzenie nieważności do GINB przepadnie, o ile organ nie dopatrzy się innego naruszenia prawa?

Niestety

proton napisał:
Czy rozwiązaniem może być nowy wniosek do PINB o wszczęcie postępowania - wszak dotyczy innego okresu, Decyzja nie jest jedna na całe życie.

Można spróbować.

proton napisał:
Niestety, o wznowienie nie mogę wnioskować bo dowiedziałem się parę miesięcy temu o wyniku postępowania-otrzymując Postanowienie.
Jest taki przepis Kpa
Art. 147. Wznowienie postępowania następuje z urzędu lub na żądanie strony.

a gdyby zawnioskować o wznowienie z urzędu z przyczyn 145 § 1 pkt 5.
Wtedy nie ma ograniczeń czasowych?
Czy też są?
Czy ja dobrze rozumiem: dowiedziałem się o istotnych nowych okolicznościach(na razie nie jestem świadomy że są istotne) i nie mogę spokojnie czekać w nieświadomości, że są dla tej sprawy istotne i potem genialne oświecenie, po dwóch miesiącach - są istotne, że jest podstawa do 145 § 1 pkt 5 Kpa. Organ jak mi udowodni, że wiedziałem wcześniej o tych faktach i nie podałem , a miałem też tylko miesiąc, to również nie wznowi ? To tak jest?

Ostatnia edycja:
proton napisał:
Czy ja dobrze rozumiem: dowiedziałem się o istotnych nowych okolicznościach(na razie nie jestem świadomy że są istotne) i nie mogę spokojnie czekać w nieświadomości, że są dla tej sprawy istotne i potem genialne oświecenie

Trudno powiedzieć, to raczej zagadnienie natury filozoficznej :)

proton napisał:
Wystąpiłem z wnioskiem do PINB o dostęp do informacji publicznej i zapytałem:
1.Czy w okresie od października 2011 roku do dnia udzielenia odpowiedzi na niniejszy wniosek przez PINB w ......, było prowadzone lub jest obecnie prowadzone, jakiekolwiek postępowanie w sprawie samowoli budowlanej albo legalizacji za opłatą na terenie działki nr ..... w ........
2.Ile osób będących pracownikami, urządnikami PINB w......., ukończyło lub kończy obecnie ...........( tu była nazwa szkoły wyższej, chodziło mi o ilość, liczbę).
Otrzymałem odpowiedź z datą na piśmie po 14 dniach.
1.PINB wnosi o sprecyzowanie czego dotyczy samowola budowlana na wskazanym terenie.
2.PINB informuje, iż nie ma możliwości udzielenia informacji dot. ukończenia szkół wyższych przez pracowników tut. inspektoratu, gdyż spowodowałoby to naruszenie dóbr osobistych pracowników PINB.

Ad.1 przecież we wniosku wyraźnie sprecyzowałem, że jakiekolwiek postępowanie w sprawie samowoli,
Ad.2 chodziło tylko o ilość, liczbę, a nie wyszczególnienie.
Proszę o poradę , czy sprecyzować, jak postąpić?

Złożyłem więc na to skargę do WSA i dziś otrzymałem odpowiedź na skargę od PINB.
Cytuję " przekazuję skargę na bezczynność PINB w sprawie nieudzielenia info. publ. z wnioskiem o jej oddalenia.
Odnosząc się do zarzutów podniesionych w skardze zauważam, iż są one bezzasadne.
Pismem z dnia ... PINB udzielił informacji na wniosek."
a potem cyt.
"należy wskazać, iż bezpośredni nadzór instancyjny nad organem powiatowym sprawuje WINB. Zdaniem tut. organu skarga ..... w pierwszej kolejności winna być skierowana do organu II instancji"

Już samo ostatnie zdanie spowoduje, że przelewam 100zł do WSA. PINB musi się dowiedzieć jak jest kolejność w tego rodzaju sprawach.
Ale pytanie jest takie: czy przypadkiem moje pytanie we wniosku o info. publ. dotyczy na pewno info .publ. powtórzę zatem:
Czy w okresie od... do dnia udzielenia odpowiedzi na niniejszy wniosek przez PINB w .... było prowadzone lub jest obecnie prowadzone jakiekolwiek postępowanie w sprawie samowoli budowlanej albo legalizacji za opłatą na terenie .....
W odpowiedzi PINB : w odpowiedzi na pismo wnosi o sprecyzowanie czego dotyczy samowola budowlana na terenie.....

proton napisał:
Już samo ostatnie zdanie spowoduje, że przelewam 100zł do WSA. PINB musi się dowiedzieć jak jest kolejność w tego rodzaju sprawach.

Dokładnie - takie przywyczajenia urzędnicze.

proton napisał:
W odpowiedzi PINB : w odpowiedzi na pismo wnosi o sprecyzowanie czego dotyczy samowola budowlana na terenie.....

informacją publiczną są akty administracyjne

voyteg napisał:
można i nawet trzeba dwie rzeczy na raz:

1. zażalenie do GINB na Postanowienie WINB w opraciu o art. 65 § 1 KPA. Jeśli jest zgodna wykładnia prawa zaprezentowaną w tym postanowieniu i WINB jest organem z innych przyczyn niewłaściwym w sprawie, to moje podanie zgodnie z art. 65 § 1 KPA powinno zostać przekazane do organu właściwego w sprawie w tym wypadku do Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego.

2. złozyć wniosek do GINB o stwierdzenie nieważności Postanowienia PINB na podstawie art. 157§ 1 i § 2 KPA w związku z art. 156§1 KPA
Dziś przyszła odpowiedź w sprawie zażalenia:
Ad1. GINB wydał postanowienie, w którym uchylił zaskarżone postanowienie WINB i umorzył postępowanie pierwszej instancji w całości.Cytuje"w rozpatrywanej sprawie WINB nie podjął kroków niezbędnych do dokładnego wyjaśnienia intencji wnoszącego pismo. Ponadto organ wojewódzki z naruszeniem zasad wynikających z art. 9 Kpa zakwalifikował podanie jako wniosek o stwierdzenie nieważności postanowienia organu I instancji, bez należytego i wyczerpującego poinformowania strony o okolicznościach prawnych. Rzeczą organu było czuwanie nad tym, żeby strona nie poniosła szkody z powodu nieznajomości prawa. Mając na uwadze poczynione rozważania , treść art. 138 §1 pkt 2 Kpa oraz fakt naruszenia przepisu art. 9 Kpa, stwierdzić należy, że organ odwoławczy, nie rozpatrując zarzutów merytorycznych w zażaleniu , zobligowany jest do uchylenia zaskarżonego rozstrzygnięcia WINB z dnia ... nr.... i umorzenia postępowania pierwszej instancji w całości."
AD2. cytuję "Jednocześnie GINB informuje , że w odrębnym postępowaniu zostanie rozpatrzona sprawa wniosku o wszczęcie postępowania w sprawie stwierdzenia nieważności postanowienia WINB"
Te postanowienie GINB to dla mnie czarna magia, nie wiem co jeszcze przepisać, co jest istotne ale gdzieś w środku jest takie zdanie
cytuję "W związku z powyższym , z analizy treści zażalenia jak i z samego wniosku skierowanego do GINB jednoznacznie wynika , że intencja skarżącego było żądanie stwierdzenia nieważności postanowienia WINB i poprzedzającego go postanowienia PINB w sprawie ......."
to tyle chyba co istotne.

dodatkowo chciałem poruszyć wcześniejszy wątek:
Napisałem wniosek do PINB ale jeszcze nie złożyłem, w sprawie tej co wyżej ale o wznowienie postępowania, tylko nie wiem czy tak może być, proszę o opinię.
Krótki opis przebiegu dotychczasowego:
1.wniosek do PINB o wszczęcie postępowania w sprawie sposobu użytkowania części podpiwniczenia budynku na sąsiedniej posesji ze względu na uciążliwość.
2.Odmowa wszczęcia postępowania, potem utrzymana przez WINB, brak skargi do WSA-terminy przeszły. W uzasadnieniu : nie jestem stroną + użytkowanie OK.
We wniosku o wznowienie powołuję się na art.145 §1 pkt 4, podaję dla przykładu orzeczenie WSA i wskazuję , że owe orzeczenie odkryłem dwa dni temu.
Dodatkowo podaję nowe istotne okoliczności faktyczne oraz fakty istniejące wcześniej, nie znane organowi (gdybym był na wizji to mógłbym je podać ale organ mnie pominął). Tu mamy art. 145 §1 pkt 5.
No i słownikowe znaczenie słowa fałszywe czyli niezgodne z prawdą coby uzasadniało art. 145 §1 pkt 1. Ustalenia poczynione przez PINB na podstawie których wydano postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania oparto na podstawie niezgodnych z prawdą faktów.
Podaje też , że uważam się za stronę postępowania.

proton napisał:
Ad1. GINB wydał postanowienie,

a jest pouczenie w sprawie zaskarżenia do WSA?

bo w tym postanowieniu GINB nie odniósł się ani słowem o naruszeniu art. 65 § 1 KPA

proton napisał:
AD2. cytuję "Jednocześnie GINB informuje , że w odrębnym postępowaniu zostanie rozpatrzona sprawa wniosku o wszczęcie postępowania w sprawie stwierdzenia nieważności postanowienia WINB"

czyli że GINB wyda akt administracyjny po przeprowadzeniu postępowania

proton napisał:
że owe orzeczenie odkryłem dwa dni temu.

to nie są nowe okoliczności

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/B9FCEF5B4B

Przyznać także należy rację organowi, że nową okolicznością faktyczną nie jest odmienna wykładnia prawa, niż dokonana w sprawie przez organy podatkowe. Nie będzie ona nową okolicznością faktyczną, niezależnie od tego, przez jaki organ została dokonana, nawet wówczas, gdyby miała ona przymiot wykładni urzędowej. Nie będą zatem stanowiły przesłanki wznowienia postępowania na tej podstawie wszelkie orzeczenia SN oraz NSA, w których prezentowana jest odmienna wykładnia prawa, niż ta której dokonał organ podatkowy (A. Bartosiewicz, komentarz praktyczny ABC nr 70651).

proton napisał:
gdybym był na wizji to mógłbym je podać ale organ mnie pominął). Tu mamy art. 145 §1 pkt 5.

niestety, tylko naruszenie 80 KPA do podniesienia w odwołaniu

proton napisał:
No i słownikowe znaczenie słowa fałszywe czyli niezgodne z prawdą coby uzasadniało art. 145 §1 pkt 1. Ustalenia poczynione przez PINB na podstawie których wydano postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania oparto na podstawie niezgodnych z prawdą faktów.

To można spróbować, tu taki argument został przeanalizowany

voyteg napisał:
a jest pouczenie w sprawie zaskarżenia do WSA?

bo w tym postanowieniu GINB nie odniósł się ani słowem o naruszeniu art. 65 § 1 KPA
Jest pouczenie o możliwości zaskarżenia w terminie 30 dni do WSA.
Nie ma odniesienia do art. 65 § 1 KPA, a tylko cytuję "należy wskazać , że skarżący w zażaleniu na postanowienie organu wojewódzkiego ....... nr........podniósł, że w jego ocenie WINB uznając się za organ niewłaściwy w sprawie powinien przekazać podanie GINB, a nie podejmować działania w trybie art. 61a Kpa.

W sprawie unieważnienia postępowania kiedyś otrzymałem odpowiedź w poście 66
cytuję" RE: bezczynność WINB?
Cytat:
Napisał/a proton Zobacz post

Dla wznowienia

Natomiast dziś odpowiedział pan cytat
"RE: Strony postępowaniaw sprawie o wydanie pozwolenia na budowę
Cytat:
Napisał/a Mona300 Zobacz post
moja inwestycja w żaden sposób nie oddziaływuje na sąsiednie tereny (jest to budowa domów jednorodziinych)

pani zdanie jest takie, zaś sąsiadów może być inne - dlatego obowiązkiem organu jest umożliwienie udziału w postępowaniu
zaniechanie tego może oznaczać prawo sąsiada do wznowienia postępowania lub stwierdzenia nieważności decyzji

W jednej z broszur typu "stop korupcji"( teraz nie pamiętam jaki jest jej tytuł) o postępowaniu administracyjnym na str. 33 również jest mowa cytuje "w przypadku nie przestrzegania przez urzędników art. 10 Kpa, a decyzja jest wydana, to opisz to dokładnie w swoim odwołaniu, skardze do NSA lub wniosku o wznowienie postępowania lub stwierdzenie nieważności decyzji"

Przepraszam, że tak śledzę ale czy na pewno brak czynnego udziału strony w czynnościach, na podstawie, których podjęto decyzje, może być tylko argumentem do wznowienia?

proton napisał:
Jest pouczenie o możliwości zaskarżenia w terminie 30 dni do WSA.

czyli proszę to rozważyć, wskazująć właśnie normę zawartą w art. 65 § 1 KPA

proton napisał:
Przepraszam, że tak śledzę ale czy na pewno brak czynnego udziału strony w czynnościach, na podstawie, których podjęto decyzje, może być tylko argumentem do wznowienia?

na pewno, jeśli strona nie została zawiadomiona o czynnościach na 7 dni przed

proton napisał:
Skarga do WSA poszła, dziękuję.
Była już wyznaczona data rozprawy, a dziś przyszło pismo, że rozprawa nie odbędzie się. Nie podano powodu,nowej daty, czy to oznacza, że z przyczyny np. urlopy odbędzie się w terminie późniejszym?

proponuje zatelefonowac do sądu i wyjaśnić co sie stało

generalnie, skoro skarga dotarła do sądu, to postępowanie musi być

voyteg napisał:
proponuje zatelefonowac do sądu i wyjaśnić co sie stało

generalnie, skoro skarga dotarła do sądu, to postępowanie musi być

Pani sprawdziła i odpowiedziała, że "w systemie" u niej nie ma powodu odwołania. Na pytanie, czy mam jakiś sposób na poznanie powodu odwołania, powiedziała, że o nowym terminie zostanę powiadomiony.

Na wniosek o dostęp do info publ. otrzymałem odpowiedź cytuje:
"PINB w odpowiedzi na wniosek o udzielenie info. publ. odnośnie decyzji udzielającej pozwolenie na użytkowanie ........ informuje, iż nie jest możliwe udzielenie odpowiedzi na ww. wniosek z uwagi na fakt, iż tut. organ nie dysponuje aktami sprawy .... Powyższe akt zostały przesłane do WINB w związku ze złożonym zażaleniem na postanowienie WINB ...
PINB zobowiązuje się do udzielenia informacji na ww. wniosek po otrzymaniu akt sprawy ..
Jednocześnie informuje się skarżącego, iż na podst art.35par5 Kpa bieg terminu na załatwienie przedmiotowej sprawy ulega wstrzymaniu do czasu otrzymania powyższych akt."

Pisać w zw. z tym o dostęp do WINB?
Czy czekać nie wiadomo ile?

Ostatnia edycja:
Powrót