LeszsekS
Moderator globalny
- Odpowiedzi
- 39 674
Opisz, nie linkuj do konkretów.MiLady11 napisał:... chodzi o portal TYPU ...
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Opisz, nie linkuj do konkretów.MiLady11 napisał:... chodzi o portal TYPU ...
Za dużo filmów oglądasz.MiLady11 napisał:Czyli co? Pracując dla takiego serwisu mam tylko czekać, aż wpadną smutni panowie ubrani na czarno i mnie skrępują? ...
Zatem, nic, szczególnie gdy masz świadomość o nielegalności źródła.MiLady11 napisał:... A podanie w formie źródła linka do miejsca, z którego ten obrazek został zaczerpnięty (przy czym to miejsce też oczywiście nie ma go legalnie) rozwiązuje problem przynajmniej częściowo?
Jeśli wykonują takie działanie , o których piszesz wcześniej to na wszystkich.MiLady11 napisał:... W każdym razie czy ewentualne konsekwencje prawne spadają na mnie czy na właściciela serwisu? ...
Rozwiązanie jest bardzo proste, nie korzystać z cudzych utworów bez odpowiedniego zezwolenia.MiLady11 napisał:... Po prostu szukam drogi do tego, jak to rozwiązać. ...
Źródło: Bezprawne memy czy można iść z nimi do sądu? | czyscimyinternet.plMem internetowy stał się natomiast przedmiotem zainteresowania wymiaru sprawiedliwości w sprawie prezesa pewnej organizacji społecznej zrzeszającej niepełnosprawnych. Osoba ta zamieściła na Facebooku zdjęcie z Pałacu Prezydenckiego, w którym znalazła się na zaproszenie Prezydenta. W reakcji na to zdjęcie pewna internautka zamieściła je na portalu Demotywatory.pl z podpisem „Lanserstwo. Nowa moda XXI wieku, świnie wciąż głodne, a koryto wąskie”. Poszkodowany zwrócił się do administratora portalu z żądaniem usunięcia tego mema, jako naruszającego jego dobra osobista. Administrator odmówił. Ostatecznie sprawa trafiła na wokandę Sądu Okręgowego Warszawa-Praga, który uznał autora mema za winnego zniesławienia, nakazując mu zapłatę grzywny oraz przeproszenie poszkodowanego na Facebooku i w portalu dla niepełnosprawnych. Sąd uznał, że twórca mema nie działał w interesie społecznym, a z zamiarem zniesławienia pokrzywdzonego, zaś treść mema nie może zostać uznana za dozwoloną krytykę (sygnatura akt VI Ka 700/15 – podajemy za serwisem rp.pl).
Wróć do treści wcześniej wskazanej Ustawy.MiLady11 napisał:W porządku. Ale ukarano autora zdjęcia, nie portal. A przecież twórcy portalu zdawali sobie sprawę z tego, że taki obrazek na nim widnieje i trudno nie zauważyć, że jest obraźliwy. ...
Jesteś tutaj w dużym błędzie, na jakiej podstawie uważasz, że wiedzą jaka (być może) została zawarta z autorem wykorzystywanego utworu?MiLady11 napisał:... Trudno byłoby uważać, że nie wiedzą, że jest łamaniem PA. ...
Nie ma takiego obowiązku.MiLady11 napisał:... Oficjalna droga kogoś posiadającego PA wygląda tak, że powinna ta osoba zgłosić ten fakt portalowi, ten usunąć wówczas zdjęcie. ...
Podasz mi podstawę prawną takiego twierdzenia.MiLady11 napisał:... Pozew przed prośbą o usunięcie ponoć nie ma prawa bytu. ...
LeszsekS napisał:Jesteś tutaj w dużym błędzie, na jakiej podstawie uważasz, że wiedzą jaka (być może) została zawarta z autorem wykorzystywanego utworu?
LeszsekS napisał:Nie ma takiego obowiązku.
Skoro tak to będziesz również odpowiedzialna.MiLady11 napisał:.... jestem przekonana, że umieszczające na nim obrazki nastolatki nie mają żadnych umów zawartych z autorami oryginałów pojawiających się przeróbek ...
Przeczytaj w końcu Ustawę o świadczeniu usług droga elektroniczną.MiLady11 napisał:.... Za to kiedy ingeruję, choćby właśnie zamazując rejestrację albo twarz (działając na korzyść np. właściciela samochodu, jeśli został uwieczniony w jakiejś niemiłej sytuacji) łamię prawo? Czyli dla legalności moich czynów lepiej jest, żebym zostawiła czyjąś twarz i pozwoliła pluć na jego wizerunek, bo wówczas odpowie autor mema, a kiedy ja uniknę zrobienia temu człowiekowi krzywdy poprzez zamazanie jego twarzy, to złamię prawo? To niezgodne z moim poczuciem etyki... Dziwne, że jest zgodne z prawem. ...
Posiadacz autorskich praw majątkowych.MiLady11 napisał:.... Wówczas (teoretycznie) praw powinien dochodzić ten inny serwis, czy autor tamtego obrazka? ...
Nie masz prawa do jakiejkolwiek ingerencji.MiLady11 napisał:.... dorzucę nazwisko autora oryginału, to nie czekają mnie roszczenia z jego strony, ...
Art. 12. i następne UoŚUDE.MiLady11 napisał:... nie potrafię jej zinterpretować w tej kwestii. ...
Nie masz do tego prawa.MiLady11 napisał:... Ale ma ona na celu ochronę czyjegoś wizerunku. Kiedy jest w formie cenzury (tylko zasłonięcie, żadnego dorabiania czegoś) jak to traktować? ...
Ile razy trzeba Ci pisać, niezbędna jest zgoda autora utworu pierwotnego:!:MiLady11 napisał:... Muszę ustalać autora? Czy problem rozwiązuje podanie linku do źródła, z którego korzystałam? Na serwisie źródłowym jest informacja o zaproszeniu do kopiowania z podaniem źródła.