K
karolpol
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 18
Pod koniec października 2019 zakupiłem segment domu w zabudowie bliźniaczej. Całość była budowana na jednym pozwoleniu na budowę i jednej działce (wszystkie warunki zagospodarowania przestrzennego zostały spełnione) a przed zakupem działka została podzielona na dwie części. Problemy zaczęły się dopiero gdy złożyłem papiery o przeniesienie pozwolenia na budowę. Starostwo zażyczyło sobie abym dołączył "decyzję zmieniającą pozwolenia na budowę z dnia "XX", bądź wystąpienie o wydanie decyzji zmieniającej, odnośnie istotnego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego w zakresie zmiany projektu zagospodarowania działki lub terenu oraz ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego w związku z podziałem działki. Owej decyzji nie posiadam a poprzedni inwestor od razu złożył pismo do starostwa o wydanie decyzji zmieniającej (Czyli uwzględnienia podziału działki w pozwoleniu na budowę). Prośba została odrzucona prawdopodobnie z powodu tego, że po podziale działki nie spełniają warunków miejscowego zagospodarowania przestrzennego. I teraz w tej sytuacji nie wiem co robić.
Zastanawiałem się czy nie wykończyć domu za własne pieniądze i wtedy zgłosić zakończenia budowy ale nie wiem czy prawnie jest to możliwe.
Proszę o pomoc w tej sprawie ponieważ nie wiem co z tym faktem zrobić. Dziękuję z góry za pomoc.
Zastanawiałem się czy nie wykończyć domu za własne pieniądze i wtedy zgłosić zakończenia budowy ale nie wiem czy prawnie jest to możliwe.
Proszę o pomoc w tej sprawie ponieważ nie wiem co z tym faktem zrobić. Dziękuję z góry za pomoc.