Bon na zasiedlenie zasady?

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Umowa o pracę, wysokość wynagrodzenia brutto wynosi 2100 zł na umowie czyli najniższa krajowa. Co sądzisz o tym? 😇

Moim zdaniem powinno być ok. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne będzie stanowiła kwota 2100 zł. Zasiłek chorobowy będzie naliczony procentowo od tej właśnie kwoty.
Zgodnie z interpretacją Ministerstwa, Rodziny Pracy i Polityki Społecznej okres zwolnienia lekarskiego w trakcie zatrudnienia wlicza się do wymaganych przy bonie na zasiedlenie 6 miesięcy, o ile osoba będzie podlegać ubezpieczeniom społecznym od kwoty co najmniej 2100 zł.
Radziłabym się jeszcze w tej kwestii skonsultować ze swoim PUP, ale wg. mojej wiedzy i doświadczenia powinno być ok.

Witam , mam pytanie dotyczące bonu na zasiedlenie a widzę , że Pani często się w tym temacie udziela.
Podpisałem umowę z urzędem o bon 10.05.2018 tak więc w teorii go dostałem co w praktyce nie ma przełożenia bo pieniądze otrzymam w ciągu 7 dni od dostarczenia dokumentów takich jak: umowa o prace i ZUS ZUA. o ile z umową nie mam wątpliwości , że zaakceptują to ZUS ZUA pozostawia wątpliwości. Mianowicie na dokumencie , miejscowość zamieszkania mam taką samą jak pracy i zastanawiam się czy to jest poprawne? w zasadzie to bon już otrzymałem więc chyba mogłem się w ciągu jednego dnia przeprowadzić ( 11.05.2018 podpisałem umowę z pracodawcą oraz zostałem zgłoszony do ZUS)
Pozddrawiam i proszę o odpowiedź.

Jakie dokładnie dokumenty, zgodnie z umową z PUP musi Pan przekazać na potwierdzenie podjęcia pracy?

Z tego co Pan napisał, to Pana PUP przekazuje środki dopiero PO podjęciu pracy. W mojej ocenie oznacza to, że Pana PUP musi dopuszczać sytuację, żeby bezrobotny w tzw. międzyczasie (pomiędzy zawarciem umowy ws. bonu na zasiedlenie a podjęciem pracy) przeprowadził się już do nowej miejscowości. Inaczej takie warunki umowy nie bardzo miałyby sens... W mojej ocenie powinno być OK, ale warto jeszcze skonsultować się z PUP-em, bo szczegółowe warunki umowy nie są nam znane.

Ostatnia edycja:
Zgodnie z umową muszę przekazać dwa dokumenty, umowę o prace oraz zaświadczenie zgłoszenia mnie przez pracodawcę do ZUSu. Nie chcę nadwyrężać ich uprzejmości bo i tak większość dokumentów przesłałem przez internet co było tylko i wyłącznie dobrą wolą urzędu dlatego pytam na forum. Dla mnie też logiczne jest to , że po podpisaniu umowy z pracodawcą zamieszkuje w nowym miejscu dogodnym do wykonywania tej pracy czyli w miejscowości gdzie pracuje aczkolwiek po otrzymaniu dokumentu od pracodawcy zaświeciła mi się lampka czy aby na pewno jest to poprawne w tej sytuacji :) ale w sumie zastanowiłem się i tak na prawdę to już umowę o bon podpisałem więc od 10.05.2018 mogłem szukać nowego miejsca zamieszkania , a że znalazłem je dosyć szybko urzędu nie powinno interesować. No nic, dokumenty wysyłam i w razie problemów będę pytał o radę na forum ;) Pozdrawiam

k.mac napisał:
Nie chcę nadwyrężać ich uprzejmości bo i tak większość dokumentów przesłałem przez internet co było tylko i wyłącznie dobrą wolą urzędu dlatego pytam na forum.
Tylko, że użytkownicy forum nie rozliczają sposobu wywiązywania z warunków umowy zwłaszcza, że nie znamy dokładnej jej treści. A PUP się nie obrazi na Pana za wykonanie telefonu.... Lepiej przed dokonaniem czynności poradzić się "u żródła", bo później może być za późno.
W mojej ocenie powinno być ok, ale naprawdę radzę przedzwonić do PUP i się upewnić. A swoją drogą radzę jeszcze raz dokładnie przeanalizować warunki umowy jaką Pan podpisał, uniknie Pan sytuacji, gdzie PUP będzie musiał wykazywać dobrą wolę.

Witam, w dniu 19.09.2017 podpisałam umowę na bon, własnie w maju upłynął termin rozliczenia. moja historia pracy wygląda tak
20.09.2017- 4.11.2017 uz, w tym od dnia 20.10.2017-4.11.2017 L4
składki były odprowadzane, dzwoniłam kilkakrotnie do urzędu i poinformowano mnie że będzie okres L4 brany na pewno pod uwagę, jednak Pani z urzędu pominęła fakt, że przez ten okres musze mieć kwotę brutto 2000. Ja byłam przekonana, że jeśli na uz mam 2500 brutto L4 nie obniży tej kwoty, a okazało się inaczej i finalnie za październik mam wyliczone brutto 1800.
Co w takiej sytuacji robić? Rozliczenie bonu miałam do 20.05.2018. Czy mogę dać "pasek" za maj ( do 20.05.2018) co by mi obniżyło kwotę do oddania?
Chcę jak najmniej oddać...

Dodam ze pracuje teraz od 1.12.2017 na umowe o prace i wszystko sie zgadza, tylko czy moge zalaczyc pasek za maj,zeby fragmet maja byl zaliczony jesli rzeczywiscie pazdziernik mie zostanie?

Karosy
Kobieta.gif
, Pani z PUP nie ma w obowiązku dbać o Pani sprawy. Umowa zlecenie ma to do siebie, że wynagrodzenie zależy od wypracowania godzin/dni, za które płaci zleceniodawca. Jeśli przez ogółem 15 dni (od 20.10.2017 do 4.11.2017) była Pani niezdolna do pracy, to logiczne, że nie mogła Pani otrzymać za ten okres wynagrodzenia, bo nie wykonywała Pani w tym czasie pracy.

Karosy napisał:
byłam przekonana, że jeśli na uz mam 2500 brutto L4 nie obniży tej kwoty, a okazało się inaczej i finalnie za październik mam wyliczone brutto 1800.
PUP nie jest organem uprawnionym do wyliczania kwot wynagrodzenia za okres niezdolności do pracy. PUP musi uwzględnić do rozliczenia bonu na zasiedlenie kwotę wynagrodzenia wskazaną przez zleceniodawcę. A skoro w październiku 2017 nie zostały spełnione warunki ustawowe, to PUP nie może uwzględnić tego okresu do rozliczenia bonu. To o czym Pani była przekonana jest bez znaczenia w odniesieniu do umowy z PUP ws. bonu na zasiedlenie.
Karosy napisał:
Co w takiej sytuacji robić? Rozliczenie bonu miałam do 20.05.2018. Czy mogę dać "pasek" za maj ( do 20.05.201 co by mi obniżyło kwotę do oddania?
Nie. Bo na dzień rozliczenia bonu tj. 20.05.2018 r. nie ma Pani wypłaconego wynagrodzenie za maj`2018 ani opłaconych składek społecznych do ZUS za okres 1-20.05.2018.

Litości....miesiąc przepracowałaś i od razu na l4??? Chciałaś przecwanikować to teraz zwracaj

Cześć. Mam bon na zasiedlenie od połowy grudnia. Pracowałam od początku stycznia do końca lutego i nie zarabiałam minimalnej. Od marca do końca maja zarabiałam minimalną. Aktualnie szukam pracy i boję się ze w ciągu 7 dni nie znajdę. Czy przez to będę musiala oddawać całość? czy proporcjonalnie?

Może pytanie łatwe, ale już się gubię w tym.

Czytaj uważnie i ze zrozumieniem.

W ciągu 7 dni masz dać znać że podjęłaś nowe zatrudnienie. To samo sie tyczy utraty zatrudnienia.

Gdzie masz napisane, albo na jakiej podstawie wysnuwasz wniosek, że jeśli w ciągu 7 dni nie znajdziesz pracy to oddajesz bon??

Czytałam ze zrozumieniem. Napisałam, że już się w tym gubię, a pytam, bo może ktoś miał taką sytuację.
Dzięki.

Kasssiiaa napisał:
Mam bon na zasiedlenie od połowy grudnia. Pracowałam od początku stycznia do końca lutego i nie zarabiałam minimalnej. Od marca do końca maja zarabiałam minimalną. Aktualnie szukam pracy i boję się ze w ciągu 7 dni nie znajdę. Czy przez to będę musiala oddawać całość? czy proporcjonalnie?
AniaPawia napisał:
proporcjonalnie
Proporcjonalnie, o ile udokumentuje Pani z PUP wysokość wynagrodzenia w każdym z wymaganych 6 miesiącach pracy. Skoro w grudniu`2017 oraz styczniu i lutym`2018 nie udało się Pani osiągnąć chociażby minimalnego wynagrodzenia i naliczanych od tego składek społecznych, to i tak będzie musiała Pani częściowo zwrócić środki.
Ile faktycznie tego będzie okaże się po złożeniu dokumentów rozliczeniowych do PUP. Przy bonie na zasiedlenie nie wystarczy wypracować wymaganego czasu, ale przedstawić dokumenty, z których będzie wynikało, że warunki programu zostały spełnione.

Witam,
8 dni temu złożyłem wniosek o bon na zasiedlenie. Jak na razie nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi, a nieco się śpieszę ponieważ kończę już rekrutację do pracy, o którą się starałem. W związku z tym: jak długo średnio czeka się na odpowiedź z UP w praktyce? Oraz w jakiej formie przychodzi decyzja (listownie, mailowo, telefoniecznie)?

adrianb92 napisał:
jak długo średnio czeka się na odpowiedź z UP w praktyce?
Do 30 dni. A w praktyce może to potrwać zaledwie kilka dni, a może i 30... Wszystko zależy od konkretnego przypadku, od procedur obowiązujących w PUP itp. Widocznie PUP cały czas analizuje Pana wniosek, być może zwoływana jest w tym celu specjalna komisja, która też nie zbiera się na zawołanie... trudno stwierdzić na odległość. Żaden termin nie został jeszcze przekroczony, a to że się Panu spieszy, to z całym szacunkiem dla Pana - jest to Pana problem. Udzielenie bezzwrotnego bonu na zasiedlenie w kwocie ok. 8 tys. zł. nie jest obligatoryjne, a sprawa ma prawo być analizowana przez instytucję dysponującą środkami publicznymi dłużej niż te kilka dni, które dopiero upłynęły.

Jeśli chce Pan dodatkowo przy podjęciu pracy w nowej miejscowości skorzystać z możliwości jaką jest otrzymanie środków na zasiedlenie w ramach bon na zasiedlenie, proponuję ponegocjować z przyszłym pracodawcą odroczenie terminu zatrudnienia.
adrianb92 napisał:
w jakiej formie przychodzi decyzja (listownie, mailowo, telefoniecznie)?
Pisemnie.

Ostatnia edycja:
Mi po 3 dniach odpowiedz przyszła ale ja mam wiedze praktyczną prawniczą

Witam chciał bym się dowiedzieć czy jak pracodawca mi podpisze ze zamierza mnie zatrudnic, wszystko zawioze do urzedu i otrzymam bon, a pracodawca jednak wogole mnie nie zatrudni to mogee dowiesc od innego pracodawcy ?

Powrót