G
GoldQuestion
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Umowa o pracę, wysokość wynagrodzenia brutto wynosi 2100 zł na umowie czyli najniższa krajowa. Co sądzisz o tym? 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Tylko, że użytkownicy forum nie rozliczają sposobu wywiązywania z warunków umowy zwłaszcza, że nie znamy dokładnej jej treści. A PUP się nie obrazi na Pana za wykonanie telefonu.... Lepiej przed dokonaniem czynności poradzić się "u żródła", bo później może być za późno.k.mac napisał:Nie chcę nadwyrężać ich uprzejmości bo i tak większość dokumentów przesłałem przez internet co było tylko i wyłącznie dobrą wolą urzędu dlatego pytam na forum.
PUP nie jest organem uprawnionym do wyliczania kwot wynagrodzenia za okres niezdolności do pracy. PUP musi uwzględnić do rozliczenia bonu na zasiedlenie kwotę wynagrodzenia wskazaną przez zleceniodawcę. A skoro w październiku 2017 nie zostały spełnione warunki ustawowe, to PUP nie może uwzględnić tego okresu do rozliczenia bonu. To o czym Pani była przekonana jest bez znaczenia w odniesieniu do umowy z PUP ws. bonu na zasiedlenie.Karosy napisał:byłam przekonana, że jeśli na uz mam 2500 brutto L4 nie obniży tej kwoty, a okazało się inaczej i finalnie za październik mam wyliczone brutto 1800.
Nie. Bo na dzień rozliczenia bonu tj. 20.05.2018 r. nie ma Pani wypłaconego wynagrodzenie za maj`2018 ani opłaconych składek społecznych do ZUS za okres 1-20.05.2018.Karosy napisał:Co w takiej sytuacji robić? Rozliczenie bonu miałam do 20.05.2018. Czy mogę dać "pasek" za maj ( do 20.05.201 co by mi obniżyło kwotę do oddania?
Kasssiiaa napisał:Mam bon na zasiedlenie od połowy grudnia. Pracowałam od początku stycznia do końca lutego i nie zarabiałam minimalnej. Od marca do końca maja zarabiałam minimalną. Aktualnie szukam pracy i boję się ze w ciągu 7 dni nie znajdę. Czy przez to będę musiala oddawać całość? czy proporcjonalnie?
Proporcjonalnie, o ile udokumentuje Pani z PUP wysokość wynagrodzenia w każdym z wymaganych 6 miesiącach pracy. Skoro w grudniu`2017 oraz styczniu i lutym`2018 nie udało się Pani osiągnąć chociażby minimalnego wynagrodzenia i naliczanych od tego składek społecznych, to i tak będzie musiała Pani częściowo zwrócić środki.AniaPawia napisał:proporcjonalnie
Do 30 dni. A w praktyce może to potrwać zaledwie kilka dni, a może i 30... Wszystko zależy od konkretnego przypadku, od procedur obowiązujących w PUP itp. Widocznie PUP cały czas analizuje Pana wniosek, być może zwoływana jest w tym celu specjalna komisja, która też nie zbiera się na zawołanie... trudno stwierdzić na odległość. Żaden termin nie został jeszcze przekroczony, a to że się Panu spieszy, to z całym szacunkiem dla Pana - jest to Pana problem. Udzielenie bezzwrotnego bonu na zasiedlenie w kwocie ok. 8 tys. zł. nie jest obligatoryjne, a sprawa ma prawo być analizowana przez instytucję dysponującą środkami publicznymi dłużej niż te kilka dni, które dopiero upłynęły.adrianb92 napisał:jak długo średnio czeka się na odpowiedź z UP w praktyce?
Pisemnie.adrianb92 napisał:w jakiej formie przychodzi decyzja (listownie, mailowo, telefoniecznie)?