Bon na zasiedlenie zasady?

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Co do zasady, uzyskanie bonu na zasiedlenie ustawowo nie jest uwarunkowane posiadaniem deklaracji zatrudnienia od przyszłego pracodawcy. Jednakże w celu uprawdopodobnienia podjęcia pracy w terminie 30 dni od dnia otrzymania bonu urzędy pracy odpowiedzialne za zasadność wydatkowania środków często wymagają/preferują wnioski bezrobotnych, które takową deklarację posiadają.

W mojej ocenie (zaznaczam, że nie znam ani treści umowy z PUP ani treści wniosku) nie powinno stanowić problemu podjęcie pracy u innego pracodawcy. O ile nowy pracodawca zaoferuje tożsame warunki pracy i płacy, spełniające jednocześnie warunki bonu na zasiedlenie... i o ile oczywiście umowa z PUP nie zobowiązuje Pana do podjęcia pracy u pracodawcy z wniosku.
Proponuję poradzić się w tej kwestii bezpośrednio w PUP, który udzielił Panu bonu na zasiedlenie.

Ostatnia edycja:
Witam, mam pytanie odnośnie bonu. Byłam zarejestrowana w UP w Warszawie jakoś od listopada jako bezrobotna jednak nie wiedziałam o tym że jest coś takiego jak bon zasiedleniowy ani nikt w urzędzie mnie o tym nie poinformował. W końcu sama znalazłam sobie pracę i wypisałam się z urzędu na własne życzenie. Pracuje na umowie zlecenie od kwietnia ale to nie jest to co chciałabym robić, nie odpowiada mi ta praca. Czy jeśli teraz zrezygnuje mam jeszcze szansę aby ubiegać się o przyznanie bonu po ponownej rejestracji w urzędzie, czy to pracodawca musi mnie zwolnić ?

Witam​
Jestem uczestnikiem projektu bonu na zasiedlenie i mam problem, do którego nie wiem jak się ustosunkować a przede wszystkim podjąć rozsądną decyzję która będzie najbardziej odpowiednia dla mnie. A więc od 22 maja dostałem umowę o pracę na okres próbny trzech miesięcy do 21 sierpnia. W zeszły piątek zaniosłem do kierownika wypowiedzenie umowy o prace z dwutygodniowym czasem wypowiedzenia, na które zareagował bardzo nie uprzejmie więc od razu skierowałem się do prezesa, ku mojemu zdziwieniu prezes odmówił podpisu mi wypowiedzenia i w dodatku przedstawił mi sytuację jeszcze bardziej niekorzystnie, gdyż powiedział, że zwolni mnie dyscyplinarnie i wszystko zastanie zawarte w świadectwie pracy. Jest to dla mnie niekorzystne, w ogóle nie wyobrażam sobie już tam wchodzić do pracy, zamierzałem rozstać się w cywilizowany sposób z pracodawcą, ale to ciężki kawałek chleba będzie. Znalazłem wygodniejszą i lepszą pracę w której będę miał doskonałe warunki pracy.

Rozważam wariant pójścia na zwolnienie lekarskie do końca trwania umowy lub na okres wypowiedzenia, oczywiście, jeśli uda mi się dojść do porozumienia z pracodawca. Tylko jestem ciekaw czy jeśli tak postąpię to czy będę nadal spełniał warunki z bonu. Z tego, co wiem to będę podlegał ubezpieczeniom społecznym a z minimalnym wynagrodzeniem to nie jestem do końca przekonany jak to będzie wyglądało. :roll:

Co sądzicie o zaistniałej sytuacji, może jakieś sugestie ? :what:

Jeśli uzyska Pani status osoby bezrobotnej to może jak najbardziej po ponownej rejestracji w UP wziąć udział w bonie.

GoldQuestion napisał:
Jeśli uzyska Pani status osoby bezrobotnej to może jak najbardziej po ponownej rejestracji w UP wziąć udział w bonie.[/QUOTE

Tylko jak w takim wypadku zakończyć umowę z pracodawcą, bo z tego co słyszałam jeśli to ja zrezygnuje z pracy to nie będzie mi przysługiwał bon,nie wiem też jak to jest dokładnie z umową zlecenie

GoldQuestion napisał:
ku mojemu zdziwieniu prezes odmówił podpisu mi wypowiedzenia i w dodatku przedstawił mi sytuację jeszcze bardziej niekorzystnie, gdyż powiedział, że zwolni mnie dyscyplinarnie i wszystko zastanie zawarte w świadectwie pracy.
Po pierwsze wypowiedzenie umowy nie wymaga zgody drugiej strony, w tym przypadku pracodawcy. Skoro pracodawca chce udać, że nic nie widział i nie słyszał, proszę złożyć wypowiedzenie listem poleconym za pośrednictwem poczty. Po drugie, żeby móc rozwiązać umowę bez wypowiedzenie z winy pracownika, to pracodawca musi mieć solidne ku temu podstawy np. naruszenie przez Pana obowiązków pracowniczych. To że chce Pan odejść z pracy (o ile rozwiąże Pan współpracę Pan wszystko zgodnie z procedurami), nie stanowi powodu do "dyscyplinarki". Prezes chyba chciał Pana przestraszyć...
GoldQuestion napisał:
w ogóle nie wyobrażam sobie już tam wchodzić do pracy, zamierzałem rozstać się w cywilizowany sposób z pracodawcą
Trzeba by było negocjować rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.... choć po takiej postawie pracodawcy raczej marne szanse. Pozostaje Panu wypowiedzenie umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenie i świadczenie pracy przez ten czas. Absolutnie nie wolno Panu samemu decydować o zaprzestaniu świadczenia pracy, bo wtedy faktycznie może być "dyscyplinarka".
GoldQuestion napisał:
Rozważam wariant pójścia na zwolnienie lekarskie do końca trwania umowy lub na okres wypowiedzenia, oczywiście, jeśli uda mi się dojść do porozumienia z pracodawca. Tylko jestem ciekaw czy jeśli tak postąpię to czy będę nadal spełniał warunki z bonu.
O zwolnieniu musi zdecydować lekarz, który musi u Pana najpierw zdiagnozować chorobę powodującą niezdolność do pracy. Także Pana rozważania mogą tutaj nie wystarczyć. Przypominam, że znajdujemy się na forum prawnym i nie doradzamy w zakresie "lewych zwolnień lekarskich".

Jakie ma Pan wynagrodzenie na umowie?

Wynagrodzenie zawarte w umowie wynosi brutto 2100 złotych. Pracuje zaledwie 35 dni ..

W mojej ocenie powinno być ok, ponieważ wynagrodzenie chorobowe/zasiłek chorobowy będzie liczony % od kwoty 2100 zł.
Jakie dokumenty zgodnie z warunkami umowy ws. bonu na zasiedlenie ma Pan przedstawić w PUP do rozliczenia bonu?

Z każdego poszczególnego miesiąca mam przedstawić zaświadczenie o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu i wynagrodzeniu wynoszącym minimalnie najniższą płacę w obecnym roku, czyli 2100 brutto, ale netto na zwolnieniu ta kwota ulega degresji, gdyż z tego, co mi wiadomo 80% jest mi należne, jeśli uraz, przez który jestem na zwolnieniu nie powstał na terenie zakładu pracy. Wydaje mi się że urząd pracy musiał uwzględnić takie przypadki w projektowaniu bonu. Z mojego punktu widzenia podlegam ubezpieczeniu społecznemu i są odprowadzane składki, które są wymogiem. Będę otrzymywał wynagrodzenie pomniejszone o 20% więc nie powinno być komplikacji przy rozliczaniu za kilka miesięcy.

Czy idąc teraz na zwolnienie będę otrzymywał wynagrodzenie od pracodawcy czy ZUSu?

Chcę się właściwie i konkretnie doinformować ze związanym tematem. Pozdrawiam i Dziekuje bardzo za udzielanie informacji tej, jak i poprzednich.

Witam.Chce dostac bon na zasiedlenie, poniewaz chce zmienic miasto zamieszkania jednak zeby ten bon dostac, musze zarejestrowac sie jako bezrobotny, tak? Chce sie zarejestrowac jako bezrobotny, ale nie mam umow zlecen z przeszlosci mojego zycia. Co w takim razie?

jacek19p napisał:
Chce dostac bon na zasiedlenie, poniewaz chce zmienic miasto zamieszkania jednak zeby ten bon dostac, musze zarejestrowac sie jako bezrobotny, tak?
Absolutnie tak.
jacek19p napisał:
hce sie zarejestrowac jako bezrobotny, ale nie mam umow zlecen z przeszlosci mojego zycia. Co w takim razie?
Proszę zapytać w PUP, w którym zamierza się Pan zarejestrować. Może wystarczy złożyć oświadczenie w jakim okresie i na czyją rzecz świadczył Pan pracę i za ile....A może trzeba będzie pozyskać zaświadczenie od byłego zleceniodawcy albo z ZUS (jeśli zlecenie było oskładkowane w ZUS).
Na forum tak szczegółowych kwestii nie rozstrzygamy.

Dzień dobry wszystkim :)

Mam pytanie dot. uzyskania bonu.
Przeprowadzka Wrocław -> Warszawa
Wiek 21 lat
Dostałem umowę na czas nieokreślony, którą podpisałem, ale zaczynam pracę dopiero 3 września.

Teraz odbywam staż do końca lipca, sierpień nie będę aktywny zawodowo.

Czy jest szansa na otrzymanie bonu ?

Czy jeśli pracowałam 5 miesięcy i 15 dni za najnizszą krajową to te 15 dni liczy sie przy proporcjonalbym zwracaniu bonu, czy nie?

carthmas napisał:
Przeprowadzka Wrocław -> Warszawa Wiek 21 lat Dostałem umowę na czas nieokreślony, którą podpisałem, ale zaczynam pracę dopiero 3 września. Teraz odbywam staż do końca lipca, sierpień nie będę aktywny zawodowo. Czy jest szansa na otrzymanie bonu ?
Na forum internetowym trudno ocenić szanse na uzyskanie dofinansowania, które wiąże się nie tylko ze spełnieniem przesłanek ustawowych, ale także innych czynników np. sytuacji indywidualnej bezrobotnego, sytuacji na lokalnym rynku pracy itd. Nie znamy dokładnej sytuacji...

A co z obowiązkiem organizatora do zatrudnienia stażysty po stażu? Tą umowę na czas nieokreślony (domyślam się, że jest to inny pracodawca niż ten, u którego odbywa Pan staż) już Pan podpisał?

AniaPawia napisał:
Czy jeśli pracowałam 5 miesięcy i 15 dni za najnizszą krajową to te 15 dni liczy sie przy proporcjonalbym zwracaniu bonu, czy nie?
Liczy się. Trzeba jednak udokumentować, że wynagrodzenie za te 15 dni było naliczone proporcjonalnie od najniższej krajowej.

Dzien dobry, mam pytanie odnosnie bonu. Skonczylem wlasnie studia w krakowie. Jestem zatrudniony na umowe o prace w krakowie ale umowa sie konczy w sierpniu. Zameldowany jestem w innej miejscowosci oddalonej o 200 km od krakowa. Czy moge w takiej sytuacji 1 wrzesnia zarejestrowac sie w up w mojej miejscowosci I od razu wnioskowac o bon? Poniewaz od pazdziernika prawdopodobnie podejme kolejna prace w krakowie. Pytanie kolejne, slyszalem ze w urzedzie w moim miescie aby dostac ten bon trzeba byc bezrobbotnym przez co najmniej 2 miesiace, czy poszczegolne urzedy moga same sobie kreowac warunki dotyczace bonu? I czy da sie ten warunwk jakos ominac w mojej sytuacji? Pozdrawiam

A mieszka Pan w Krakowie czy 200 km dalej? Chodzi mi o miejsce zamieszkania a nie meldunku.

Od 5 lat studiuje w krakowie I podljalem prace od pol roku. Aczkolwiek zawsze wydaje mi sie ze moge sie wybronic tym iz 200 km dojezdzam do pracy z mojej miejscowosci - osrodek interesow jest w mojej miejscowosci w ktorej przebywam jednak rzadko. Formalnie wiekszosc czasu przebywam w krakowie. A co jesli chodzi o 2 pytanie? Dziekuje za bardzo szybka odpowiedz.

Dzień dobry,
Razem z dziewczyną chcemy się przeprowadzić do Wrocławia i szukać tam pracy, zarejestrowaliśmy się w dwóch różnych urzędach ponieważ mieszkamy w dwóch różnych miasteczkach. Ja u siebie złożyłem wniosek bezproblemowo, ale u mojej dziewczyny pojawiły się komplikacje. Po tygodniu kazali jej przyjechać bo muszą przedstawić jej ofertę pracy w okolicy zanim rozważą go pozytywnnie. Pani w urzędzie dała jej skierowanie i powiedziała, że jeżeli odmówi i pracodawca napiszę jej "odmówiła podjęcia zatrudnienia" to nie będzie mogła dostać bonu, a mało tego zostanie wyrejestrowana z urzędu na 120dni. Tak się właśnie stało, pracodawca mówił że nie może nic innego napisać bo potrzebuje na teraz pracowników i gdyby napisał że to on odmawia jej, miałby problemy i nie mógłby sam korzystać już z pomocy urzędu. Teraz dziewczyna musi odwieźć skierowanie z powrotem do urzędu i według tego co jej mówili zostanie wyrejestrowana. Dla mnie osobiście nie ma to większego sensu, zastanawiam się jak to wygląda z prawnego punktu. Złożyła wniosek, chce wyjechać ponad 80km do Wrocławia i tam znaleźć pracę, spełnia wszelkie wymogi regulaminu, a oni jej dają ofertę pracy na miejscu i jeżeli odmówi to straci dodatkowo status bezrobotnej. Jaki w tym przypadku ma sens bon zasiedleniowy? Bardzo proszę o pomoc i przepraszam jeżeli taki temat pojawił się wcześniej, niestety nie mogłem nic takiego znaleźć.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
dawidq16 napisał:
Od 5 lat studiuje w krakowie I podljalem prace od pol roku. Aczkolwiek zawsze wydaje mi sie ze moge sie wybronic tym iz 200 km dojezdzam do pracy z mojej miejscowosci
To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Proszę nie kombinować, bo na tym forum nie znajdzie Pan porady jak wykiwać za pomocą starego meldunku PUP.

Powrót