O
Olallaaa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Czy możliwe jest podpisanie umowy o bon i zawarcie umowy o prace tego samego dnia? Oczywiście we właściwej kolejności oraz spełniając wszystkie kryteria.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
W mojej ocenie nie.Olallaaa napisał:czy możliwe jest żeby obie rzeczy miały miejsce jednego dnia?
Nie da się. Obecnie zbliża się koniec roku budżetowego i wszelkie fundusze na rok bieżący są albo już wyczerpane albo na wyczerpaniu. Najwidoczniej urząd, o którym mowa nie udziela bonów na zasiedlenie, bo po prostu nie ma na to środków finansowych, a więc ich też nie "wyczaruje".ozzi91 napisał:Da się z tym coś zrobić? Jest to strasznie niesprawiedliwe, bardzo liczyłem na te pieniądze
Alojza napisał:od 5 lat pracuje w stolicy, 300 km od miejsca zameldowania. Nie jestem tu zameldowana tymczasowo, nie posiadam tez umowy na wynajem mieszkania, nie rozliczam tu podatku.
To nie jest kwestia czyjegoś chcenia czy też nie...obowiązek meldunkowy wynika wprost z ustawy z dnia 24 września 2010 r. o ewidencji ludności: "Obywatel polski przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany zameldować się w miejscu pobytu stałego lub czasowego najpóźniej w 30 dniu, licząc od dnia przybycia do tego miejsca" (art. 27 ust. 1). Skoro od 5 lat pracuje Pani w stolicy i rozumiem, że tam też Pani zamieszkuje/zamieszkiwała (bo chyba nie dojeżdżała Pani te 300 km codziennie do pracy), to obowiązek meldunkowy już dawno powinna Pani była dopełnić.Alojza napisał:Nie chce zmieniać miejsca zameldowania
Nikt na forum nie rozstrzygnie (nie znając ani Pani sytuacji na rynku pracy ani zasad przyznawania bonu w PUP, w którym zamierza się Pani zarejestrować) czy ostatecznie otrzyma Pani bon czy nie.Alojza napisał:Hipotetycznie wyprowadzę sie z Warszawy tzn. wrócę do domu i po miesiącu bezrobocia złoże wniosek o bon. Czy dlatego, ze już byłam w stolicy zostanę pozbawiona ponownego, ale nadal nowego startu?
Kto tak powiedział? Czy kwestia ta jest uregulowana wprost w umowie z PUP?szejddi napisał:Powiedziano mi, że data zawarcia umowy nie może być wcześniejsza niż data zawarcia umowy z PUP.
Pracownicy PUP, natomiast rzeczywiście, w umowie z PUP nie znalazłem takiego zapisu. Jedynie te, o konieczności znalezienia pracy w ciągu 30 dni od otrzymania bonu etc.Kosssz napisał:Kto tak powiedział? Czy kwestia ta jest uregulowana wprost w umowie z PUP?
Po otrzymaniu bonu jak najbardziej. To jest właśnie istota bonu na zasiedlenie.Eddddd96 napisał:Czy po otrzymaniu bonu na zasiedlebie możliwe jest zameldowanie tymczasowe w miejscu pracy? Czy to nie będzie przeszkadzało?