Bon na zasiedlenie zasady?

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W załączniku jest oświadczenie, które dostał do wypełnienia w firmie.

W mojej ocenie powinna. Umowa z PUP-em będzie zawierała warunek w jakich okolicznościach środki trzeba będzie zwrócić. Więc jeśli bratu nie uda się podjąć pracy w terminie 30 dni od otrzymania bonu, bądź utrzymać pracy przez 6 miesięcy w okresie 8 miesięcy od otrzymania bonu, to środki będą podlegały zwrotowi - w całości bądź proporcjonalnie.
Dlatego proponuję po otrzymaniu bonu i środków racjonalnie i sukcesywnie nimi dysponować na okoliczność zaistnienia konieczności ich zwrotu.

To oczywista sprawa, zawsze trzeba brać pod uwagę, że coś może się nie udać. Jutro spróbujemy dowiedzieć się jak to wygląda wg UP i jak na to zapatrują się agencje pracy. W teorii powinno im zależeć na takim pracowniku bo właściwie zakłada na szyję pętle na 6 mc ;)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Marcelinho napisał:
W teorii powinno im zależeć na takim pracowniku bo właściwie zakłada na szyję pętle na 6 mc
Ale komu? PUP? Agencji pracy? Czy pracodawcy?

Obawiam się, że agencja pracy może mieć problem z wypełnieniem (jednoznacznym określeniem warunków ewentualnego zatrudniania/pracy zarobkowej) załączonego druku... Dane, których wymaga PUP są dość szczegółowe i czasem sam pracodawca nie jest w stanie określić na etapie rekrutacji jaką umowę podpisze z rekrutem.

Chodzi mi o to, że do otrzymania bonu na zasiedlenie nie wystarczy po prostu podjąć pracy zarobkowej. Musi to być praca z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem za pracę i ze składkami społecznymi. Agencja pracy to nie pracodawca... nie ma tutaj żadnej gwarancji, że pracodawca, który zlecił agencji rekrutację osobę bezrobotną przyjmie do pracy.

Nie rozumiem tego podpunktu:

Osoba bezrobotna po otrzymaniu bonu jest obowiązana w terminie
2. do 7 dni, odpowiednio od dnia utraty zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub zaprzestania wykonywania działalności gospodarczej i od dnia podjęcia nowego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej, przedstawić powiatowemu urzędowi pracy oświadczenie o utracie zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub zaprzestaniu wykonywania działalności gospodarczej i podjęciu nowego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej oraz oświadczenie o spełnieniu warunku, o którym mowa w lit. b;

Moja sytuacja: Mam obecnie pracę. Chcę zmienić na lepiej płatną, której miejsce jest 250km dalej. Czy jeśli między obecną umową a przyszłą będę miał 7 dni przerwy i w tym czasie status bezrobotnego to bon mi przysługuje?

I drugie pytanie: Czy jeśli ten bon mi przysługuje to mam 1.) przedstawić w PUP-ie rozwiązanie obecnej umowy 2.) uzyskać status bezrobotnego i być nim przez 7 dni 3.) po podpisaniu nowej umowy przedstawić nową umowę w PUP-ie?
Dobrze rozumiem?

Proszę o w miarę przejrzystą odpowiedź. Dziękuję z góry.

Ale bonu jeszcze nie otrzymałeś, dopiero chcesz się o niego ubiegać, dobrze rozumiem?

Ostatnia edycja:
Ale bonu jeszcze nie otrzymałeś, dopiero chcesz się o niego ubiegać, dobrze rozumiem?

Nie, wczoraj dopiero dowiedziałem się o tej opcji i może będę miał możliwość zakonczenia za porozumieniem obecnej umowy, żeby spełnić ten warunek, lub rozpoczęcia umowy później w nowym miejscu.

Ostatnia edycja:
tianky napisał:
Chcę zmienić na lepiej płatną, której miejsce jest 250km dalej. Czy jeśli między obecną umową a przyszłą będę miał 7 dni przerwy i w tym czasie status bezrobotnego to bon mi przysługuje?
Teoretycznie tak, ale obawiam się, że w ciągu 7 dni sprawa się nie rozstrzygnie. Bardzo mało prawdopodobnym jest, aby PUP zdążył rozpatrzyć Twój wniosek i zawrzeć z Tobą umowę w sprawie wydania bonu na zasiedlenie, bo poza rejestracją czekają Cię procedury, których pominąć nie można.
Przede wszystkim musisz dokonać rejestracji, następnie musisz odbyć wizytę u doradcy klienta, który przeprowadzi z tobą wywiad i ustali Ci profil pomocy (jeden z trzech możliwych) i opracuje z Tobą Indywidualny Plan Działania. Nie znam organizacji Twojego PUP i nie wiem jak szybko zostanie Ci wyznaczona pierwsza wizyta u doradcy klienta - być może będzie to w dzień rejestracji, a może po 5,7,10 czy 14 dniach... Bon na zasiedlenie przysługuje osobom bezrobotnym wyłącznie z drugim lub pierwszym profilem pomocy.
Dopiero po dokonaniu tych formalności można stwierdzić jednoznacznie czy masz szansę na bon i ewentualnie złożyć wniosek do PUP o jego wydanie. PUP rozpatruje wnioski w terminie do 1 miesiąca, natomiast Ty musisz posiadać status osoby bezrobotnej na dzień zawarcia umowy z PUP-em i wydania bonu, więc jeśli po 7 dniach od rejestracji zostaniesz zatrudniony, bonu nie otrzymasz z uwagi na utratę statusu bezrobotnego.
Także wątpię, aby proceduralnie zamknąć sprawę w ciągu 7 dni. Polecam odroczenie zatrudnienia u nowego pracodawcy co najmniej o miesiąc.

Ostatnia edycja:
Hej. Mam pytanie odnosnie bonu a mianowicie czy poreczyciel musi byc przy podpisaniu umowy? Czy nalezy juz przy skladaniu wniosku podac dane tej osoby czy dopiero po rozpatrzeniu. Czy musi byc umowa najmu czy tylko oswiadczenie ze ktos wynajmie mi pokoj? :) ktos moze ma wiedze na ten temat ;)

lukaszooo1122 napisał:
czy poreczyciel musi byc przy podpisaniu umowy?
Oczywiście. Skoro Twój PUP wymaga poręczycieli do zawarcia umowy, to poręczyciel musi fizycznie zjawić się w PUP w dniu jej zawarcia - aby złożyć poręczenie treści umowy.
lukaszooo1122 napisał:
Czy nalezy juz przy skladaniu wniosku podac dane tej osoby czy dopiero po rozpatrzeniu.
Poręczyciel, to forma zabezpieczenia zwrotu środków, zatem dane takiej osoby są istotne, aby móc ocenić czy może poręczać zobowiązanie finansowe. PUP przyznając środki musi ocenić czy jest szansa na ich odzyskanie w przypadku niedotrzymania warunków umowy. Zatem poręczycielem nie może być ktoś przypadkowy... dlatego dane poręczyciela muszą być znane PUP na etapie rozpatrywania Twojego wniosku.
lukaszooo1122 napisał:
Czy musi byc umowa najmu czy tylko oswiadczenie ze ktos wynajmie mi pokoj?
O to zapytaj w swoim PUP. Powszechne przepisy prawa tego nie narzucają...

Ostatnia edycja:
A czy istnieje jakiś czas, przez który musze być bezrobotna? Czy mogę składać wniosek po 2 tyg od zarejestrowania się w UP? Gdzieś w internecie przeczytałam, że 3 miesiące, ale nie wiem ile w tym prawdy.

nellady napisał:
A czy istnieje jakiś czas, przez który musze być bezrobotna? Czy mogę składać wniosek po 2 tyg od zarejestrowania się w UP?
O to należy zapytać bezpośrednio w konkretnym PUP, ponieważ uzależnione jest to od konkretnej puli środków finansowych. Niektóre środki mogą wesprzeć konkretne grupy bezrobotnych np. osoby długotrwale bezrobotne, czyli zarejestrowane przez 12 m-cy.

Przepisy prawa nie określają jak długo, więc teoretycznie o ile pula środków, z której wypłacane są bony tego nie narzuca, to wniosek można złożyć niezwłocznie po ustaleniu profilu pomocy i ścieżki IPD.

Kiedy rejestrowałam się w UP dostałam ulotkę na ten temat i nic nie było, we wniosku również dostępnym na stronie internetowej mojego urzędu nic nie ma, ale napisałam do nich maila. Dziękuję za odpowiedź.

Cześć, chciałbym przedstawić sytuację mojej dziewczyny w sprawie otrzymania bonu i proszę o odpowiedź.

Miejsce zamieszkania oddalone o 84 km od miejsca pracy, ale od października 2010 roku do lipca 2015 studiowała w tym samy mieście co miejsce pracy (pokój w akademiku), od wrześnie musiała się przeprowadzić na mieszkanie ponieważ nie ma dalszej możliwości mieszkania w domu studenckim, od wrześnie zeszłego roku posiada umowę zlecenie ale w najbliższym czasie ma otrzymać umowę o pracę, pytanie moje jest czy jeśli między umową o pracę a umową zlecenie będzie 2 tyg przerwy to kwalifikuje ją to do otrzymania bonu? czytałem poprzednie wpisy ale nie do końca rozumiem pewne kruczki prawne - możesz dostać bon na przesiedlenie jeśli jesteś bezrobotnym ale musisz złożyć papier że dostałeś prace min. 80 km od miejsca zamieszkania a z drugiej strony od momentu złożenia wniosku, PUP ma 30 dni na decyzje i do tego momentu nie można podjąć pracy? gdzie tu sens i logika, jaki normalny pracodawca będzie chciał zatrudnić kogoś, i dać mu umowę od razu ale ktora zaczyna obowiązywać za miesiąc albo nawet wiecej (rejestracja w urzędzie + 30 dni na rozpatrzenie)

Konrad1707 napisał:
Miejsce zamieszkania oddalone o 84 km od miejsca pracy, ale od października 2010 roku do lipca 2015 studiowała w tym samy mieście co miejsce pracy (pokój w akademiku), od wrześnie musiała się przeprowadzić na mieszkanie ponieważ nie ma dalszej możliwości mieszkania w domu studenckim
A możesz nieco jaśniej? Tzn. gdzie mieszka i gdzie jest zameldowana i tym samym w jakim PUP jest lub będzie zarejestrowana, a gdzie będzie pracować?
Konrad1707 napisał:
od momentu złożenia wniosku, PUP ma 30 dni na decyzje
Konrad1707 napisał:
czy jeśli między umową o pracę a umową zlecenie będzie 2 tyg przerwy to kwalifikuje ją to do otrzymania bonu?
Nie, jeśli podejmie pracę zanim PUP zdąży jej wniosek rozpatrzyć (co może trwać do 30 dni) i podpisać z nią umowę ws. wydania bonu na zasiedlenie.
Konrad1707 napisał:
możesz dostać bon na przesiedlenie jeśli jesteś bezrobotnym ale musisz złożyć papier że dostałeś prace min. 80 km od miejsca zamieszkania a z drugiej strony od momentu złożenia wniosku, PUP ma 30 dni na decyzje i do tego momentu nie można podjąć pracy?
Zgadza się. Osoba bezrobotna, która chce skorzystać z bonu na zasiedlenie, musi posiadać status bezrobotnego z profilem pomocy I lub II do momentu podpisania z PUP umowy ws. wydania bonu, co poprzedzone musi być złożeniem stosownego wniosku i pozytywną decyzją w tej sprawie, co trwa do 30 dni. Pracę zatem można podjąć najwcześniej następnego dnia po zawarciu umowy z PUP ws. bonu. W tym przypadku sprawa nie jest taka prosta, bo wynika z tego, że dziewczyna "zwalnia się na chwilę" (posługuję się tutaj potocznym rozumieniem tego słowa ), aby otrzymać pieniądze z bonu, pomimo, że już od dawna mieszka w innym mieście i już dawno się tam "zasiedliła". PUP to bez problemu wychwyci... a wcześniejsze zamieszkiwanie tuż przed rejestracją w miejscu podejmowania "nowej" pracy jest znaczącą przeszkodą w uzyskaniu bonu.
Bon na zasiedlenie, jak sama nazwa wskazuje przeznaczony jest dla osób, które dopiero podejmują kroki zawodowe w nowej miejscowości, a nie dla tych od dawna pracujących poza miejscem zameldowania stałego, a które na chwilę wracają do rodzinnej miejscowości, aby tylko się zarejestrować w miejscowym PUP w celu uzyskania pieniędzy z bonu.
Konrad1707 napisał:
gdzie tu sens i logika, jaki normalny pracodawca będzie chciał zatrudnić kogoś, i dać mu umowę od razu ale ktora zaczyna obowiązywać za miesiąc albo nawet wiecej (rejestracja w urzędzie + 30 dni na rozpatrzenie)
Otrzymanie bonu na zasiedlenie przez bezrobotnego do 30 roku życia, to możliwość/uprawnienie, a nie bezwzględny obowiązek ze strony PUP.
Przede wszystkim trzeba posiadać status bezrobotnego, mieć ustalony profil pomocy I lub II, a następnie ustaloną ścieżkę kariery w ramach Indywidualnego Planu Działania (IPD). Dopiero wtedy można mówić o jakichkolwiek uprawnieniach do bonu. Także nie ma możliwości, aby wpaść "na chwilę" do PUP, zarejestrować się od razu i w 1 dzień wyjść z 8 tys. w kieszeni.
Jeśli bezrobotny obawia się utraty szansy na znalezienie pracy niech nie ogląda się na bon, tylko podejmuje pracę. Pewnych procedur nie da się przyspieszyć, bo.... poszukujący pracy chce, a pracodawca jest niecierpliwy...
Analogicznie... który bank udzieli kredytu bez sprawdzenia zdolności kredytowej klienta... tylko dlatego, że ten wpadł zdyszany i chce kwotę prawie 8 tyś. teraz, natychmiast?

Ostatnia edycja:
Hej proszę o szybka odpowiedz, dostałam się na rezydenture lekarska chce się ubiegać o bon na zasiedlenie bo muszę się przeprowadzić z Gdańska do Szczecina, na odbycie rezydentury otrzymuje skierowanie z urzędu wojewódzkiego, ale szpital nie chce wydać mi deklaracji ze mnie zatrudni chociaż w sumie nie ma wyboru bo jest to narzucone przez ministerstwo, co mogę z tym zrobić? Czy skierowanie jest wystarczające do złożenia bonu. Prace chce podjąć dopiero koniec grudnia początek stycznia. Proszę o pomoc

A czy przy składaniu wniosku o wydanie bonu na zasiedlenie Twój PUP wymaga deklaracji zatrudnienia ze strony ewentualnego przyszłego pracodawcy?

Czy będąc posiadaczem samochodu liczy sie kryterium czasu dojazdu środkami transportu zbiorowego, czy wówczas patrzy się tylko na odległość w km?

Dzień dobry,

moja sytuacja wygląda następująco. Pochodzę z Ostrowa Wielkopolskiego, skończyłem studia na Politechnice Poznańskiej i w Poznaniu też pracowałem kilka miesięcy bezpośrednio po ukończeniu studiów. Jednak nie byłem zadowolony z tej pracy, dowiedziałem się o bonie na zasiedlenie, zadzwoniłem do urzędu pracy dowiedziałem, że bon mi się należy i że są środki. Złożyłem więc wypowiedzenie w dotychczasowej pracy i zacząłem szukać pracy w Warszawie. Pracę znalazłem, ale cały czas zakładałem że dostanę ten bon i jakoś nie miałem mega wygórowanych wymagań finansowych. Po okresie wypowiedzenia, udałem się do Urzędu Pracy w celu zarejestrowania się jako bezrobotny i podjęcia starań o bon. Jednak po 3 tygodniach( wypowiedzenie 14 dni roboczych) okazało się, że kilka dni wcześniej środki się skończyły. Czy taka zasada kto pierwszy ten lepszy jest do końca sprawiedliwa? Bo gdyby na przykład składano wnioski, które są rozpatrywane po całym roku albo półroczu pod kątem kosztów życia w danym mieście w którym podejmuje się pracę. Drugim kryterium mógłby być odsetek bezrobotnych w mieście, z którego się pochodzi.

Jest
hubert9h napisał:
Po okresie wypowiedzenia, udałem się do Urzędu Pracy w celu zarejestrowania się jako bezrobotny i podjęcia starań o bon. Jednak po 3 tygodniach( wypowiedzenie 14 dni roboczych) okazało się, że kilka dni wcześniej środki się skończyły. Czy taka zasada kto pierwszy ten lepszy jest do końca sprawiedliwa?
Zasada ta jest najbardziej przejrzysta i eliminuje podejrzenie "ustawiania" wniosków rozpatrywanych w trybie konkursowym. Gdyby bezrobotni, którzy Cię ubiegli nie spełniali warunków do otrzymania środków, to by ich po prostu nie dostali. Spóźniłeś się i tyle.
hubert9h napisał:
Bo gdyby na przykład składano wnioski, które są rozpatrywane po całym roku albo półroczu pod kątem kosztów życia w danym mieście w którym podejmuje się pracę.
PUP otrzymuje środki na udzielenie bezrobotnym wsparcia finansowego w danym roku budżetowym, także nie ma możliwości wydatkowania ich w roku kolejnym.

Wracając do tematu, wniosek musi być rozpatrzony w terminie 1 miesiąca, także nie ma możliwości zbieraniny wniosków przez pół roku czy tym bardziej roku. Wniosek o bon na zasiedlenie często składany jest przez bezrobotnych, którzy mają już perspektywę podjęcia pracy, a PUP wstrzymując się z decyzją utrudniłby, a czasem wręcz uniemożliwił im podjęcie pracy... a przecież przeznaczony jest do wspierania bezrobotnych w podjęciu pracy.
Dzwoniąc do PUP dowiedziałeś się o stanie środków finansowych na dany dzień i niczyja w tym wina, że w międzyczasie inne osoby również uprawnione były szybsze, więc do dnia złożenia przez Ciebie wniosku środki się już zdążyły skończyć. Takie życie.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry,
planuję od lutego 2016 starać się o bon. Moja sytuacja jest następująca: obecnie jestem zatrudniona przez firmę zewnętrzną,w przyszłym roku mam dostać umowę o pracę od firmy na rzecz której wykonywałam zlecenie. Nie chodzi mi tutaj o czas pomiędzy tymi umowami, a o fakt czy będąc w takiej sytuacji mogę się ubiegać o bon? Czy nie będę wtedy posądzona, że to jest ten sam pracodawca?

Bon na zasiedlenie jest przyznawany w związku z podjęciem przez bezrobotnego zatrudnienia/pracy zarobkowej/ działalności gospodarczej poza dotychczasowym miejscem zamieszkania.
Podstawowe pytanie zatem brzmi: czy starając się o bon faktycznie zmieni Pani miejsce zamieszkania (nie mam na myśli meldunku, ale miejsca zamieszkania) czy też w związku ze świadczeniem usług w ramach umowy zlecenie już w tej chwili mieszka Pani tam gdzie planuje się Pani dopiero osiedlić?

Powrót