Bon na zasiedlenie zasady?

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,
Jest to moj pierwszy post na tym forum , wiec najpierw chcialbym was serdecznie przywitac! :D .

Postaram sie w skrocie przedstawic moja sytuacje :
Zarejestrowalem sie w urzedzie pracy , przyznano mi II profil lecz okazalo sie ze w tym momencie nie ma pieniedzy na bon ( chcialem zaczac prace od 1 lutego , lecz Pani powiedziala ze to raczej malo prawdopodobne ). Stad moje pytanie , jezeli np. zaczne prace od 8 lutego i podpisze wczesniej umowe ze starosta o przyznanie bonu i zaczne od 8 lutego na zleceniu a dopiero od 1 marca na umowe o prace , czy to moze powodowac utrate pozyskanego bonu? Oraz czy zatrudnienie u poprzedniego pracodawcy tez moze wplynac na odmowe zatwierdzenia bonu ?
Dodam tez ze wszystkie warunki spelniam dot. wieku , km od miejsca zameldowania itp. Pytam poniewaz w tej firmie jest zasada ze umowy o prace sa podpisywane 1-go kazdego miesiaca . Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz!

Ostatnia edycja:
Jesli wczesniej pracowales u tego samego pracodawcy to nie masz szans na otrzymanie bonu. Musi byc inny pracodawca

Czy moglby ktos jeszcze sie wypowiedziec ?
Bo przyznam , ze tez sprawdzalem na google , i komus udalo sie dostac bon i pracowal u tego samego pracodawcy.

Witam , chciałbym się dowiedzieć jak to jest z bonem na zasiedlenie dla wojskowych . a dokładnie.
Od ponad roku jestem zarejestrowany jako bezrobotny w PUP . przez cały okres starałem się o przyjęcie do zawodowej służby wojskowej teraz jak mi się udało i rozpoczynam pracę od 1 Marca , Pani w urzędzie powiedziała że dla wojskowych to nie przysługuje może mi to ktoś wytłumaczyć dlaczego? praca jak praca będę miał 250 km w jedną stronę. Może poprostu zostałem spławiony ?? nigdzie nie mogę znaleźć ze jest zapis ze dla żołnierzy to nie przysługuje. Dziekuję za jak najszybszą odpowiedź

Ciekawi mnie tylko jedno czy pracodawca podpisze mi papier ze mnie zatrudni po otrzymaniu bonu

sutek50 napisał:
chciałbym się dowiedzieć jak to jest z bonem na zasiedlenie dla wojskowych . a dokładnie. Od ponad roku jestem zarejestrowany jako bezrobotny w PUP . przez cały okres starałem się o przyjęcie do zawodowej służby wojskowej teraz jak mi się udało i rozpoczynam pracę od 1 Marca , Pani w urzędzie powiedziała że dla wojskowych to nie przysługuje może mi to ktoś wytłumaczyć dlaczego? praca jak praca będę miał 250 km w jedną stronę. Może poprostu zostałem spławiony ?? nigdzie nie mogę znaleźć ze jest zapis ze dla żołnierzy to nie przysługuje.
Zgodnie z aktualnym stanowiskiem Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej:
[FONT=&quot]Okresy[FONT=&quot]:[/FONT][/FONT]
- usprawiedliwionej nieobecności, jeżeli pracownik nie zachowuje prawa do wynagrodzenia,
[FONT=&quot]- urlopu bezpłatnego z zastrzeżeniem urlopu bezpłatnego udzielanego na czas odbywania służby przygotowawczej do Narodowych Sił Rezerwowych,
[/FONT]- stosunku służbowego w Policji,
- zatrudnienia w ramach kontraktu na pełnienie służby na stanowisku żołnierza zawodowego,
- odbywania stażu podyplomowego, w ramach którego lekarz/lekarz dentysta wykonuje zawód na podstawie ograniczonego prawa do wykonywania tego zawodu,
- zatrudnienia w ramach umowy stypendialnej zawartej z klubem sportowym,oraz zawieszenia działalności gospodarczej
[FONT=&quot]nie zalicza się do okresu spełniającego warunek, o którym mowa w art. 66n ust. 3 pkt. 3 ustawy tj. [/FONT]
[FONT=&quot]pozostawania w zatrudnieniu, wykonywani[FONT=&quot]a[/FONT] innej pracy zarobkowej lub prowadzeni[FONT=&quot]a[/FONT] działalności gospodarczej przez okres 6 miesięcy[/FONT][FONT=&quot] w okresie do 8 miesięcy od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie.[/FONT]

A czy w takim razie otrzymam bon jesli bylem zarejestrowany jako bezrobotny przez okres 9 miesiecy z 3 profilem pomocy natomiast wyrejestrowałem sie miesiąc temu na swoj wniosek aby uzyskac 2 profil pomocy bo to warunek konieczny do uzyskania bonu.Gdzies przeczytałem ze potrzene jest 3 miesiace byc zarejestrowany jako bezrobotny. Czy w takim razie bede mogl sie ubiegac?

sutek50 napisał:
A czy w takim razie otrzymam bon jesli bylem zarejestrowany jako bezrobotny przez okres 9 miesiecy z 3 profilem pomocy natomiast wyrejestrowałem sie miesiąc temu na swoj wniosek aby uzyskac 2 profil pomocy bo to warunek konieczny do uzyskania bonu.
A ma już Pan ten 2 profil?
sutek50 napisał:
Czy w takim razie bede mogl sie ubiegac?
Ubiegać zawsze, ale nie jestem w stanie na 100% stwierdzić czy otrzyma Pan bon nawet z drugim profilem. To są decyzje Urzędu pracy, w którym Pan jest zarejestrowany.

No mam ten drugi profil bo doradca mi powiedział że najlepiej jest się wyrejestrować i zarejestrować się ponownie ponieważ moja sytuacja się poprawiła i już mogę podjąć zatrudnienie i przyznała mi drugi profil. Moja znajoma natomiast powiedziała mi żebym w żadnym wypadku nie pokazywał załącznika o zamiarze zatrudnienia od pracodawcy. Wniosek taki już mam ze od 1 marca przyszły pracodawca mnie zatrudni na pełen etat i właśnie skoro pracodawca zadeklarował mnie zatrudnić to czyli pracę będę miał i bonu mogę już nie otrzymać. Trochę to dziwne że to oświadczenie o zamiarze zatrudnienia jest we wniosku bo przecież mam 30dni na znalezienie pracy po otrzymaniu bonu. Jej syn w ubiegłym roku właśnie otrzymał ten bon i mówi że wtedy tego oświadczenia nie bylo

Ostatnia edycja:
sutek50 napisał:
Moja znajoma natomiast powiedziała mi żebym w żadnym wypadku nie pokazywał załącznika o zamiarze zatrudnienia od pracodawcy.
Bo? Oświadczenie o zamiarze zatrudnienia od potencjalnego pracodawcy może tylko pomóc w uzyskaniu bonu. Nie rozumiem rady Pana znajomej...
sutek50 napisał:
Wniosek taki już mam ze od 1 marca przyszły pracodawca mnie zatrudni na pełen etat i właśnie skoro pracodawca zadeklarował mnie zatrudnić to czyli pracę będę miał i bonu mogę już nie otrzymać
Jeśli zatrudnienie nastąpi przed zawarciem umowy z PUP ws. przyznania bonu, to bon przepadnie.
sutek50 napisał:
Trochę to dziwne że to oświadczenie o zamiarze zatrudnienia jest we wniosku bo przecież mam 30dni na znalezienie pracy po otrzymaniu bonu. Jej syn w ubiegłym roku właśnie otrzymał ten bon i mówi że wtedy tego oświadczenia nie bylo
Niekoniecznie dziwne. Pozwala to ocenić PUP celowość przyznania takiej pomocy np. czy dany bezrobotny faktycznie poważnie myśli o przeprowadzce, czy podjął już jakieś kroki, aby się osiedlić w innej miejscowości, a jedynie brak środków finansowych mu to po prostu uniemożliwia. I to jest właśnie powód dla którego PUP taki bon przyznać powinien. Moim zdaniem "wzięcie kasy" i dopiero zabieranie się za szukanie pracy w innej miejscowości nie jest wiarygodne.Natomiast deklaracja zatrudnienia od przyszłego pracodawcy jest atutem a nie przeszkodą w drodze o bon.

Ostatnia edycja:
No może masz i rację. Jak sie okazalo przyszly pracodawca zapomnial wpisac od kiedy do kiedy mnie zatrudni wiec zadzwonilem z prośbą o przyslanie mi jeszcze raz dokumentu. Wyslal mi na skrzynke mejlowa. Czy bede mogl to wydrukowac i zaniesc do urzedu?

Witam, mam zamiar ubiegać się o bon na zasiedlenie i nurtuje mnie taka sprawa.
Moj PUP wymaga załącznie deklaracji/oswiadczenie przyszłego pracodawcy o przyszłym zatrudnieniu. Czy po znalezieniu potencjalnego pracodawcy i otrzymaniu bonu, mogę podjąć pracę w innej firmie, czy muszę podjąć pracę u pracodawcy z deklaracji?

Witam, mój wniosek na zasiedlenie został rozpatrzony pozytywnie i czekam na dalsze procedury, zastanawiam się tylko czy kwota o którą się staram, a mianowicie 7790,66 zł, jest kwotą brutto? Czy jest to już wysokość bonu który wpłynie na moje konto? Pozdrawiam

Kosssz napisał:
Maksymalnie 2-krotność kwoty przeciętnego wynagrodzenia za pracę. Obecnie maksymalna kwota bonu to 7790,66 zł.

Witam, mój wniosek na zasiedlenie został rozpatrzony pozytywnie i czekam na dalsze procedury, zastanawiam się tylko czy kwota o którą się staram, a mianowicie 7790,66 zł, jest kwotą brutto? Czy jest to już wysokość bonu który wpłynie na moje konto? Pozdrawiam

Jak najlepiej uzasadnic celowosc przyznania bonu? Jutro zamierzam zloyc wniosek o ten bon ale niewiem czemu dzisiaj Pani nie chciala przyjac tego wniosku poniewaz doczepila sie o zarobki. Moj poreczyciel na zaswiadczeniu o zarobkach ma wpisane tak. Wynagrodzenie sredniomiesieczne za listopad styczen 2015 r 2.486,41zl. Przeciez pisze wyraznie ze jest to sredniomiesieczny dochód

Ostatnia edycja:
Witam, czy jak znajdę potencjalnego pracodawcę i wypisze mi zaświadczenie o chęci zatrudnienia to czy on jest zobowiązany mnie zatrudnić, a ja jestem zobowiązany podjąć pracę u niego czy mogę znaleźć innego pracodawcę (oczywiście pamiętając o zasadzie 30 dni).
Dzięki za odpowiedź i pozdawiam

Pizmakeur napisał:
17 lutego 2016 r. w Dzienniku Ustaw RP ogłoszono Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 15 lutego 2016 r. w sprawie zaniechania poboru podatku dochodowego od osób fizycznych od niektórych dochodów (przychodów) otrzymanych na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, w myśl którego od dnia 18.02.2016 r. do końca 2016 roku nie potrąca się zaliczki na poczet podatku dochodowego od osób fizycznych od środków wypłaconych w ramach bonu na zasiedlenie. Zatem o ile nie podpisał Pan jeszcze umowy z PUP ws. bonu, kwota 7790,66 zł wpłynie na Pana konto.
sutek50 napisał:
Jak najlepiej uzasadnic celowosc przyznania bonu? Jutro zamierzam zloyc wniosek o ten bon ale niewiem czemu dzisiaj Pani nie chciala przyjac tego wniosku poniewaz doczepila sie o zarobki. Moj poreczyciel na zaswiadczeniu o zarobkach ma wpisane tak. Wynagrodzenie sredniomiesieczne za listopad styczen 2015 r 2.486,41zl. Przeciez pisze wyraznie ze jest to sredniomiesieczny dochód
O takie szczegóły proszę pytać w swoim PUP. Nie każdy PUP wymaga poręczycieli, a jeśli tak to ocena ich wiarygodności należy do tego, który taki wymóg stosuje.
rybiusz napisał:
Witam, czy jak znajdę potencjalnego pracodawcę i wypisze mi zaświadczenie o chęci zatrudnienia to czy on jest zobowiązany mnie zatrudnić, a ja jestem zobowiązany podjąć pracę u niego czy mogę znaleźć innego pracodawcę (oczywiście pamiętając o zasadzie 30 dni).
Co dokładnie Panu "zaświadcza" ten potencjalny pracodawca? Deklaruje czy się zobowiązuje do zatrudnienia?

Ostatnia edycja:
Mój przyszły pracodawca popisal mi deklaracje ze od 15 marca zatrudni mnie na rok czasu. Wniosek o bon na zasiedlenie złożyłem 11 lutego. Co jesli pozytywnie rozpatrza wniosek i na przyklad 28 lub 1 marca podpisze umowe to czy bede mogl isc do pracy 10 marca lub wczesniej czy bede musial czekac do 15?

sutek50 napisał:
Co jesli pozytywnie rozpatrza wniosek i na przyklad 28 lub 1 marca podpisze umowe to czy bede mogl isc do pracy 10 marca lub wczesniej czy bede musial czekac do 15?
Na dzień wydania panu bonu na zasiedlenie czyli też podpisania umowy z PUP musi Pan posiadać status bezrobotnego.
Jeśli zatem umowa o pracę/zlecenie z pracodawcą/zleceniodawcą (bo chyba to Pan ma na myśli pisząc "podpiszę umowę) zostanie zawarta w dniu 28.02 lub 01.03.2016 r., ale termin rozpoczęcia pracy nastąpi po zawarciu umowy ws. bonu z PUP, to nie będzie problemu. W takim przypadku utaci Pan status bezrobotnego z dniem podjęcia pracy, a nie podpisania umowy o pracę/zlecenie. Gorzej jeśli pierwszy dzień pracy nastąpi przed zawarciem umowy z PUP - wtedy wszystko przepadnie.

Nie nie to wiem ze dopóki nie podpisze umowy z pup to nie moge podpisac umowy z pracodawca. Tylko chodzilo mi oto ze np jutro podpisze z urzedem pracy umowe to od przyszlego poniedzialku moge zaczac prace tak?

Powrót